Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Mark Weisbrot : Οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να αναγκάσουν την αλλαγή του καθεστώτος στην Ελλάδα;





















Πηγή : tvxs


Mark Weisbrot: Στόχος των ευρωπαίων είναι να ρίξουν τον Τσίπρα

Με ένα άρθρο του στην Καναδική εφημερίδα The Globe and Mail, ο Αμερικανός οικονομολόγος και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών της Ουάσινγκτον, Mark Weisbrot, θέλει να υπογραμμίσει την οργανωμένη στρατηγική των ευρωπαϊκών θεσμών για ανατροπή της ελληνικής κυβέρνησης.

Για εκείνον δεν αποτελεί έκπληξη «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης» μιας και είχε στόχο «να ωθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση, φέρνοντας την Ελλάδα  στην πιο κρίσιμη οικονομική κατάσταση που έχει βιώσει η χώρα από την επιβολή των μέτρων λιτότητας.»

«Φαίνεται καθαρά ότι η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι των μέτρων που πρότειναν οι δανειστές. Τα οικονομικά προβλήματα και οι δυσκολίες αυτής της εβδομάδας, που προκλήθηκαν από το κλείσιμο των τραπεζών, είναι ο τρόπος των Ευρωπαίων να πουν ‘Ψηφίστε ότι σας πούμε, διαφορετικά θα κάνουμε τις ζωές σας ακόμα πιο μίζερες απ’ ότι τις έχουμε κάνει.’» υπογραμμίζει ο γνωστός οικονομολόγος. «Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι αυτή ήταν η στρατηγική των ευρωπαϊκών θεσμών από τότε που το αντι-μνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε τον Ιανουάριο. Δέκα μέρες μετά τις εκλογές, η ΕΚΤ διέκοψε την κύρια γραμμή πίστωσης στις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και αν δεν είχε προφανείς λόγους να το κάνει και στη συνέχεια, έθεσε όριο στο ποσό δανεισμού των ελληνικών τραπεζών στην κυβέρνηση - ένα όριο που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε.»

Συνεχίζει τονίζοντας ότι «από τη σκοπιά των ευρωπαϊκών θεσμών, η αλλαγή κυβέρνησης είναι η μόνη λογική στρατηγική. Έχουν στα χέρια τους ένα πυρηνικό όπλο: να κόψουν την πίστωση στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου, προκαλώντας την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να ωθήσει την χώρα εκτός του ευρώ.  Ωστόσο, Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, δεν το επιθυμεί, ούτε και ο Αμερικανός σύμμαχός της Πρόεδρος Barack Obama. Έτσι οι Ευρωπαϊκές αρχές, συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, ελπίζοντας να ξεφορτωθούν την κυβέρνηση και να έχουν μία καινούρια υποχείριο τους.»

Προσθέτει ακόμα ότι: «Αυτές οι ευρωπαϊκές αρχές, κατάφεραν ήδη να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ύφεση. Αυτό οφείλεται στους πιστωτικούς περιορισμούς και στις καταστροφικές συνέπειες της ακροσφαλούς διπλωματίας που ακολουθούν.  Τώρα, έχουν προχωρήσει ακόμα πιο πολύ, εκφοβίζοντας τους έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΑΙ. Επικεφαλείς όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker προσπάθησαν να πείσουν τους Έλληνες ότι μία πιθανή απάντηση ΟΧΙ, θα αποτελούσε ψήφο αποχώρησης από την ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ένα ΟΧΙ θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης για να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία, μιας και οι πιο ισχυροί άνθρωποι στον κόσμο δεν θέλουν να δουν την οικονομική κατάρρευση που θα ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Τέλος, κλείνοντας υπογραμμίζει: «Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν προσφέρουν κανένα μέλλον στην Ελλάδα- κανένα φως στο τέλος του τούνελ, ειδικά στο 60% των νέων ανθρώπων που είναι ήδη άνεργοι εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών τους. Ωστόσο πάντα υπάρχουν εναλλακτικές από τα χρόνια οικονομικής ύφεσης, στασιμότητας και μαζικής ανεργίας. Αυτές οι εναλλακτικές δεν είναι ριζοσπαστικές, τίποτα παραπάνω από τις πολιτικές τόνωσης που δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένου των ΗΠΑ, εφάρμοσαν μετά την  παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και 2009. Αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές, δεν θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Το πρώτο βήμα της Ελλάδας θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσει με το να πουν ΟΧΙ.»

Διαβάστε το άρθρο του Mark Weisbrot Are European authorities trying to force regime change in Greece?

Η συμμορία της τρόϊκας εσωτερικού και εξωτερικού ακονίζει άλλη μιά φορά τα δόντια της 























Άλλη μιά φορά δεν θα το επιτρέψουμε



1 σχόλιο: