Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης : Η συμφωνία είναι «μια νέα Συνθήκη των Βερσαλιών»
























Πηγή : efsyn 13.7.2015

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτηση του από το αξίωμα του υπ. Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο αυστραλιανό δίκτυο Abc, εξαπολύει επίθεση στους πιστωτές, αποκαλύπτει τις προετοιμασίες για πιθανή έξοδο από το ευρώ, προειδοποιεί για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και χαρακτηρίζει τη συμφωνία των 86 δισ. ευρώ που αποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ως «μια νέα Συνθήκη των Βερσαλιών».

Αυτά είναι μερικά αποσπάσματα από την ραδιοφωνική εκπομπή Late Night Live:

 

Για τη συμφωνία

 

• «Αυτή είναι η πολιτική της ταπείνωσης. Η Τρόικα βεβαιώθηκε ότι θα τον κάνουν (τον Τσίπρα) να καταπιεί κάθε λέξη που ξεστόμισε επικριτικά κατά της τρόικας τα τελευταία πέντε χρόνια. Οχι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά. Δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την προσπάθεια να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης.  Αυτή είναι μια νέα Συνθήκη των Βερσαλιών που στοιχειώνει ξανά την Ευρώπη και ο πρωθυπουργός το ξέρει. Ξέρει ότι θα είναι καταραμένος εάν το κάνει και θα είναι καταραμένος και εάν δεν το κάνει».

Για τους πιστωτές

 

• «Στο πραξικόπημα  (το 1967) το όπλο της επιλογής προκειμένου να καταλυθεί η δημοκρατία  ήταν τα τανκς. Λοιπόν, αυτή την φορά ήταν οι τράπεζες. Οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν από ξένες δυνάμεις για να ρίξουν την κυβέρνηση. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι παίρνουν και όλη την κρατική περιουσία».

Για την παραίτηση του, τον πρωθυπουργό και το δημοψήφισμα

 

• «Περισσότερο έφυγα, παρά με έσπρωξαν έξω [...] Μπήκα στο γραφείο του πρωθυπουργού (μετά τα αποτελέσματα) ενθουσιασμένος. Ταξίδευα μέσα σε ένα όμορφο σύνεφο, με ωθούσε ο ούριος άνεμος του ενθουσιασμού του κόσμου από τη νίκη της Ελληνικής δημοκρατίας στο δημοψήφισμα. Τη στιγμή που μπήκα στο γραφείο του πρωθυπουργού, ένοιωσα αμέσως μια αίσθηση παραίτησης- μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα κλίμα ήττας, που ήταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό που συνέβαινε έξω. Σε εκείνο το σημείο έπρεπε να το θέσω στον πρωθυπουργό: "Εάν θες να χρησιμοποιήσεις τον βόμβο της δημοκρατίας, που ακούγεται έξω από τις πόρτες αυτού του κτιρίου, μπορείς να υπολογίζεις σε μένα. Αλλά, εάν από την άλλη, νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτό το μεγαλειώδες "όχι"  απέναντι στις παράλογες προτάσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, τότε εγώ απλώς θα φύγω μέσα στη νύχτα"».

Για τις προετοιμασίες για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ

 

• «Όπως κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπάρχει μια σημαντική συμμαχία μέσα στο Eurogroup που σκοπό έχει να μας πετάξει έξω από το ευρώ, έπρεπε να καταστρώσουμε σχέδια. Επρεπε να έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων μυστικά, που θα κατέστρωναν το σχέδιο για την περίπτωση που μας ανάγκαζαν να βγούμε από την νομισματική ένωση, γνωστή ως ευρωζώνη. Φυσικά υπάρχει ένας γρίφος σε αυτό. Από τη στιγμή που αρχίζεις να εφαρμόζεις ένα σχέδιο, από τη στιγμή που από πέντε άτομα δουλεύουν γι αυτό καταλήγεις σε  500- ο οποίος είναι ο ελάχιστος αριθμός ανθρώπων που απαιτούνται για την εφαρμογή του- τότε γίνεται γνωστό στη κοινή γνώμη. Και από τη στιγμή που γίνεται γνωστό, η δύναμη της προφητείας δημιουργεί μια δική της δυναμική. [...] . Ποτέ δεν πήγαμε από 5 σε 500 άτομα. Ποτέ δεν νιώσαμε ότι είχαμε την εντολή να το κάνουμε. Ποτέ δεν σχεδιάζαμε να το κάνουμε. Είχαμε τα σχέδια σε χαρτί, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ».

Για την λιτότητα και την ακροδεξιά

 

• «Στην Βουλή έπρεπε να κάθομαι κοιτάζοντας την δεξιά πλευρά της αίθουσας, όπου κάθονταν 10 ναζί, εκπροσωπώντας την Χρυσή Αυγή. Εάν το δικό μας κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλλιεργήσει τόσο πολύ ελπίδα στην Ελλάδα [...] εάν προδώσουμε αυτή την ελπίδα και σκύψουμε το κεφάλι σε αυτή την νέα μορφή της μεταμοντέρνας κατοχής, τότε δεν μπορώ να δω άλλη πιθανή έκβαση από την περαιτέρω ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής. Τραγικό, αλλά θα κληρονομήσουν τον μανδύα της αντι-λιτότητας. Το πρότζεκτ της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας, της ενωμένης Ευρωπαϊκής δημοκρατικής ένωσης μόλις υπέστη μεγάλη καταστροφή».

Απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε απάντηση -μέσω ανάρτησής του στο twitter- στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ζήτησε την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Μνημόνιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, είναι απολύτως αναγκαία η ακρόαση του κ. Βαρουφάκη, λόγω των δηλώσεών του για την περί Grexit εισήγησή του στον πρωθυπουργό μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι οποίες «θέτουν ευθέως και αβίαστα θέματα σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του σε σχέση με το μείζον θέμα της ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και όχι μόνο».

Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη είναι η παρακάτω:


Yanis Varoufakis @yanisvaroufakis
Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;
 
9:56 PM - 13 Jul 2015
Διαβάστε επίσης:
Ολόκληρο το άρθρο μέρος του οποίου μετέφρασε παραπάνω η Φλώρα Νικολιδάκη 
Διαβαστε επισης: 

1 σχόλιο:

  1. Ο Βαρουφάκης λέει την αλήθεια

    http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/07/blog-post_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή