Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Να φυσήξουμε να πέσει το ανδρείκελο πριν διαλύσει τη χώρα για πάντα.






















Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα 2,8 δισ. ευρώ - Μεταβιβάζεται και η ΕΛΒΟ στο υπερταμείο

Πηγή : imerisia.gr

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η οποία θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ. Ειδικά για την ΕΛΒΟ, ορίζεται ότι η εν λόγω μεταβίβαση των μετοχών της δεν επηρεάζει την ειδική εκκαθάριση υπό την οποία έχει τεθεί, και που συνεχίζεται, με τους ίδιους όρους και συμφωνίες, έως την περάτωσή της.

Το νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.

Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει την ένταξη και της ΕΛΒΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ρυθμίσεις σε θέματα αγοράς ενέργειας.
 
Οι βασικότερες αλλαγές:

- Ειδικότερα,εντάσσονται στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων η ΕΥΑΘ, το Αττικό Μετρό, οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε, η ΕΛΒΟ, η ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ και η ΕΥΔΑΠ.
- Επέρχονται ταυτόχρονα αλλαγές στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις οποίες οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.
- Αυξάνουν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.
- Μειώνεται η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.
Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά ρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ασφαλιστικό, όπως αναμένονταν:

Α) Αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς (αντί του 15% επί του συνολικού ποσού που ισχύει).
Β) Καταργείται η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 40, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως δέκα δωματίων και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση τις μειωμένες έως το 2021 εισφορές των ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α. Έτσι οι ιδιοκτήτες αυτοί θα καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος τους (αντί 14% το 2017, 16% το 2018, 18% το 2019, 19% το 2020 και 19,5% το 2021).
Γ) Καταργείται επίσης διάταξη που προβλέπει την καταβολή μειωμένων εισφορών για υγειονομική περίθαλψη για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης των υπαγομένων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) κ.λπ. και την καταβολή της διαφοράς (σε σχέση με τις κανονικές εισφορές) σε μεταγενέστερο χρόνο (βλ. άρθρο 39 παρ. 2 ν. 4387/2016).


Διαβάστε επίσης :

E, όχι και τo νερό! Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν θα περάσει!

 

10+2 ερωτήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου