Δυό είναι οι χαρακτηριστικότερες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες δύο βδομάδες.
Πρώτη, η δήλωσή του σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σχετικά με τη στάση του σε περίπτωση επικράτησης του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5.7.2015 όπου απάντησε πως "δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού",
Δεύτερη, η δήλωσή του πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ξημερώματα Σαββάτου 11.7.2015 για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης προς τους δανειστές όπου δήλωσε "εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος".
Και οι δύο αυτές δηλώσεις οι οποίες απευθύνονταν εκβιαστικά η μέν πρώτη προς τον ελληνικό λαό και κυρίως τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η δέ δεύτερη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκαν δηλώσεις κάλπικες και χωρίς αντίκρυσμα.
Λίγες μόλις ώρες μετά την θριαμβευτική επικράτηση του ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών με το συγκλονιστικό ποσοστό του 61,31%, ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας πως το αίτημα του δημοψηφίσματος ήταν προσχηματικό και αφορούσε στην πραγματικότητα τακτική κίνηση σταθεροποίησης της κυβέρνησης απέναντι στο μεθοδευόμενο πραξικόπημα ανατροπής της, προσέρχεται στο τραπέζι της "εθνικής συννενόησης" με ένα πακέτο μέτρων της κατηγορίας που ο ελληνικός λαός καταψήφισε λίγες ώρες πριν, αποδεικνύοντας πως, αντίθετα με αυτά που έλεγε πριν, είναι πρωθυπουργός παντός καιρού.
Κατά την ψηφοφορία δε που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 11.7.2015 με αντικείμενο την υπερψήφιση ή όχι της πρότασης δανειακής συμφωνίας της κυβέρνησης προς τους δανειστές της χώρας τους ευρωπαϊκούς λεγόμενους"θεσμούς" και η οποία υπερψηφίστηκε από ολόκληρο το μνημονιακό τόξο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) αλλά μόνον από 145 από τους συνολικά 162 βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έλαβε μεν συνολικά 251 «ναι», χάνοντας όμως τη "δεδηλωμένη" εμπιστοσύνη των κυβερνητικών βουλευτών και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν 17 διαρροές.
Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαιτάνη.
«Παρών» ψήφισαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης,
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας,
Στάθης Λεουτσάκος, Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας.
Απόντες ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου,
Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και
Βασίλης Κυριακάκης.
Επισης 15 βουλευτές που ψήφισαν Ναι αναφέρουν ότι διαφωνούν ριζικά με την πρόταση. «Ψηφίζουμε για να μην τεθεί θέμα δεδηλωμένης». Οι βουλευτες είναι: Αμανατιδου Λιτσα, Δελημήτρος Κώστας, Ζανας Ζήσης, Ζερδελής Γιάννης, Ησυχος Κώστας, Ιωαννιδης Ηλίας, Καματετός Ηλίας, Κριτσωτάκης Μιχαλης, Κότσιας Θωμας, Ουζουνίδου Ευγενία, Πετράκος Αθανάσιος, Σαμουίλης Στέφανος, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Χουντής Νικος
Στηριζόμενος συνεπώς ο πρωθυπουργός για την υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης προς τους δανειστές στις ψήφους των μνημονιακών δυνάμεων, μετατράπηκε εξ αντικειμένου σε πρωθυπουργό "τύπου Παπαδήμου".
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τα οποία βρίσκονται δίπλα του από τη στιγμή του σχηματισμού της κυβέρνησης (Δραγασάκης, Παππάς, Τσαλαλώτος, Βαρουφάκης) και όσα ακόμα στελέχη έχουν την κεντρική ευθύνη της διακυβέρνησης, κυβερνούν τους πέντε αυτούς μήνες ερήμην του κόμματος που τους ανέδειξε στην κυβέρνηση, και ειδικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατέχοντας ταυτόχρονα και τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει την απόλυτη ευθύνη για την ουσιαστική απονέκρωση όλων των κομματικών διαδικασιών στο βωμό της κυβερνητικής λειτουργίας "με λυμένα χέρια" από τον δημοκρατικό και συνταγματικά επιβεβλημένο έλεγχο του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις αναδεικνύουν πως, είτε ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του έχουν δίκιο είτε έχουν άδικο, οι δύο ρόλοι του Αλέξη Τσίπρα σαν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα πρωθυπουργού μιας "εθνικής" - διακομματικής βουλής είναι ρόλοι ασυμβίβαστοι.
Ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό του επιτελείο έχει κάθε νόμιμο πολιτικό δικαίωμα να κυβερνήσει τη χώρα στα πλαίσια του συντάγματος έχοντας την εμπιστοσύνη του συνόλου της βουλής.
Έχοντας όμως χάσει τη "δεδηλωμένη" εμπιστοσύνη των βουλευτών του, θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στους δύο ασύμβατους, υπό τις παρούσες συνθήκες, ρόλους που κατέχει.
Ή θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα παραχωρήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σε στέλεχος που μπορεί να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του κόμματος από την υπαγωγή στα σχέδια του πρωθυπουργικού πυρήνα της κυβέρνησης, ή θα παραχωρήσει την πρωθυπουργία της χώρας και της κυβέρνησης σε άλλο πρόσωπο, διατηρώντας ο ίδιος από τη θέση του προέδρου την ευθύνη των κομματικών διαδικασιών το κρίσιμο επόμενο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου