Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για τη Χρυσή Αυγή: τα πραγματικά περιστατικά και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ























Αν δεν πούμε τη βία με το όνομά της, δηλαδή «ρατσιστική» και «φασιστική», και αν μιλάμε γενικά για «βία», κλείνουμε τα μάτια και αρνούμαστε να δούμε την ουσία του θέματος -- πράγμα που, ιστορικά, αποτελεί βασική επιδίωξη της ακροδεξιάς

Της Βασιλικής Κατριβάνου*


Το πρώτο που θέλω να θυμίσω είναι το ζήτημα της ρατσιστικής βίας και των επιθέσεων  στις οποίες πρωτοστάτησαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής (όχι μόνο του Δ. Κουκούτση εναντίον μου, αλλά και οι επιθέσεις στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι, με επικεφαλής Χρυσαυγίτες βουλευτές) συζητήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας  έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ: ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έφερε, στο αρμόδιο όργανο του Κοινοβουλίου, το ζήτημα των επιθέσεων  αυτών και της ρατσιστικής βίας.

Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως εξηγείται αναλυτικά στο Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν καταρχήν αναμφισβήτητα θετική, αφού «το Κοινοβούλιο, διά του οργάνου του, καταδικάζει την πρακτική της Χρυσής Αυγής». Γι’ αυτό ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «Ναι» στα τρία από τα τέσσερα σημεία (είναι τα εξής: Η Επιτροπή α) ζητάει από τον πρόεδρο της Βουλής, εφόσον συνεχιστεί η αντικοινοβουλευτική και παράνομη συμπεριφορά βουλευτών της Χρυσής Αυγής, να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, β) να επισημαίνει τις ευθύνες της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και γ) καλεί την εκτελεστική εξουσία και τη Δικαιοσύνη να επιταχύνουν τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών). Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και στα τρία αυτά σημεία «Ναι», παρόλο που θα ήθελε να είναι πιο άμεσα και κατηγορηματικά (λ.χ., στο πρώτο σημείο, να μην παραπέμπεται η προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στο μέλλον, αλλά να γίνει αμέσως).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό σε ένα σημείο: σε αυτό που η Επιτροπή αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τη βία της Χρυσής Αυγής ως «ρατσιστική». Και ήταν αναγκασμένος να πράξει έτσι. Γιατί η άρνηση αυτή δεν είναι απλώς μια ανεξήγητη υστέρηση, τη στιγμή που διεθνείς οργανισμοί (όπως ο Επίτροπος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και υπουργοί (Α. Ρουπακιώτης, Ν. Δένδιας) κάνουν λόγο σαφώς για «ρατσιστική» βία». Είναι κρίσιμο πολιτικό ζήτημα, γιατί, αν δεν πούμε αυτή τη βία με το  όνομά της, δηλαδή «ρατσιστική» και «φασιστική» και μιλάμε γενικά για «βία» κλείνουμε τα μάτια και αρνούμαστε να δούμε την ουσία του θέματος --  πράγμα που, ιστορικά, αποτελεί βασική επιδίωξη της ακροδεξιάς.

Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω αν έχει νόημα να σχολιάσω δημοσιεύματα, ακόμα και σε μεγάλες εφημερίδες, που παραποιούν πλήρως την πραγματικότητα,  λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε  συνολικά λευκό και ξετυλίγουν, σε αυτή την ψευδή βάση, ένα χαλκευμένο κατηγορητήριο, ότι «αθωώνει» έτσι τη Χρυσή Αυγή», με υποδείξεις και «παραινέσεις» που φτάνουν ως τον Μεσοπόλεμο, τον Χίτλερ κλπ. κλπ. Γιατί πιστεύω ότι δεν οφείλονται σε λανθασμένη πληροφόρηση, αλλά, δυστυχώς, υπηρετούν τη χειραγώγηση,  την παραπληροφόρηση και την ευτελή προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και έτσι όμως, οφείλουν, για λόγους στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δημοκρατικής ευπρέπειας, να αποκαταστήσουν τουλάχιστον τα πραγματικά περιστατικά. Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να βασίζεται σε ψεύδη.

* Η  Βασιλική Κατριβάνου είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, 
   εκλεγμένη στη Β' περιφέρεια της Αθήνας.

Πηγή: RED Notebook



Ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη 

καταδικαστική απόφαση της Βουλής 

κατά της Χρυσής Αυγής


Ανακοίνωση για την απόφαση της Επιτροπής

Δεοντολογίας της Βουλής

Σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου συγκλήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με αντικείμενο τα αλλεπάλληλα κρούσματα φασιστικής και ρατσιστικής βίας, στα οποία πρωταγωνιστούν βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, τη συνεδρίαση, από την οποία ας σημειωθεί ότι απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, απασχόλησαν: α) η επίθεση του βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση εναντίον της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β΄ Αθήνας Βασιλικής Κατριβάνου στον περίβολο της Βουλής στις (24.8.2012) β) η επίθεση εναντίον μεταναστών στην Καλαμάτα στις (5.9.2012) γ) η επίθεση εναντίον μικροπωλητών στη Ραφήνα από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τους βουλευτές Β’ Αθήνας Γιώργο Γερμενή και Μαγνησίας Παναγιώτη Ηλιόπουλο (7.9.2012) και δ) η επίθεση εναντίον μικροπωλητών στο Μεσολόγγι από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το βουλευτή Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση (8.9.2012).

Η Επιτροπή Δεοντολογίας: α) προτείνει στον πρόεδρο της Βουλής, εφόσον συνεχιστεί η αντικοινοβουλευτική και παράνομη συμπεριφορά βουλευτών, να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, β) καταδικάζει τα επανειλημμένα φαινόμενα βίας, στα οποία συμμετέχουν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, γ) επισημαίνει τις ευθύνες της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και δ) καλεί την εκτελεστική εξουσία και τη Δικαιοσύνη να επιταχύνουν τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών.

Η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί, καταρχήν, ασφαλώς θετική εξέλιξη, καθώς το Κοινοβούλιο, διά του οργάνου του, καταδικάζει την πρακτική της Χρυσής Αυγής. Καταρρίπτονται έτσι οι ισχυρισμοί των μελών της ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά ένα νόμιμο κόμμα, και ανοίγεται ο δρόμος στη Δικαιοσύνη να πράξει τα οφειλόμενα.

Την ίδια στιγμή, όμως, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία το γεγονός ότι η Επιτροπή αρνείται να κατονομάσει τη βία της Χρυσής Αυγής ως αυτό που είναι, δηλαδή ρατσιστική και φασιστική. Στο επίμαχο, λοιπόν, σημείο του κειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό (ενώ προφανώς υπερψήφισε το υπόλοιπο κείμενο). Σε μια συγκυρία που η ρατσιστική βία εντείνεται και η φασιστική δράση απειλεί ευθέως τη δημοκρατία, μια γενικόλογη ρητορική περί «βίας» σημαίνει αποσιώπηση ενός εξαιρετικά σοβαρού φαινομένου, για το οποίο έχει ήδη πάρει θέση η Επίτροπος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (με ό,τι σημαίνει αυτό για το διεθνές κύρος της χώρας…). Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και οι αρμόδιοι υπουργοί κατονομάζουν τη βία αυτή ως ρατσιστική: ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, τη σύσταση ειδικού τμήματος της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, εξήγγειλε ειδική διάταξη νόμου για περιπτώσεις ρατσιστικής βίας. Την ίδια στιγμή, η αποσιώπηση του φασιστικού κινδύνου, τόσο από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής όσο και από κόμματα και μέσα ενημέρωσης, μαρτυρεί την ανησυχητική απόσταση ενός σημαντικού μέρους του πολιτικού κόσμου από το αντιφασιστικό και αντιναζιστικό κεκτημένο των ευρωπαϊκών κοινωνιών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με την έννοια αυτή συνιστά σήμα κινδύνου για την ίδια τη δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα για την προάσπιση της δημοκρατίας, από κοινού με τις πολιτικές δυνάμεις, τα κοινωνικά κινήματα και τους πολίτες που κατανοούν ότι η φασιστική απειλή δεν αφορά μόνο τους μετανάστες, τους «αντιφρονούντες» ή τους «διαφορετικούς», αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη που «αποκλίνει» από τα ολοκληρωτικά δόγματα των φορέων της. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης της δημοκρατίας και ανάσχεσης της φασιστικής απειλής, με στόχο η ελληνική κοινωνία να σταθεί όρθια και αξιοπρεπής μέσα στην κρίση. Οι νοσταλγοί του Χίτλερ και τα διάφορα κέντρα που τους προσκαλούν ανοιχτά ή τους στηρίζουν έμμεσα θα πάρουν την απάντηση που τους αντιστοιχεί.

Πηγή: RED Notebook

Στη συνέχεια: Μιά αναδρομή στα γεγονότα, όπως 
καταγράφονται στο δημοσιογραφικό site tvxs.gr






















Σήμερα το πρωί (06.09.2012), ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την Ανταρσύα, κατέθεσε μήνυση εις βάρος του βουλευτή Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση για το συμβάν του προπηλακισμού του μαζί με τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «η Ενότητα», στο περιστύλιο της Βουλής στις 25 Αυγούστου. Στην συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ όπου περιέγραψαν το περιστατικό και κάλεσαν σε συντονισμένες δράσεις εναντίον της Χρυσής Αυγής
Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος / Φωτογραφία: Άννα Αμπάτη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου