Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Κρίτωνας Αρσένης στην 12η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2012 !

Ο Κρίτων Αρσένης, ανεξάρτητος σήμερα ευρωβουλευτής, εκλεγμένος στις προηγούμενες ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, επιλέχθηκε κατά πλειοψηφία από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 16.4.2014 να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου 2014.

Ας παρακολουθήσουμε την ομιλία του Κρίτωνα Αρσένη στην 12η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2012.


Αναδημοσιεύουμε από : Κεράσια και Κρίνοι 


"Συντρόφισσες και σύντροφοι, θα προσπαθήσω να κρατήσω τα ένα με δυο λεπτά (χρόνο) πολύ απλά γιατί όσο αφορά τον απολογισμό ή τις προτάσεις θα έχουμε τη δυνατότητα στη συνδιάσκεψη στο συνέδριο να τοποθετηθούμε. Θα τοποθετηθώ στον κύριο ζήτημα που έχουμε να αποφασίσουμε, την πρόταση του πολιτικού συμβουλίου και του προέδρου. Για μένα τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Το 2009 βρεθήκαμε απέναντι στην απειλή της χρεοκοπίας και σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν αδύναμη να μας βοηθήσει, να αντιδράσει να τοποθετηθεί. Πήραμε την απόφαση, με κάθε θυσία, ακόμα και του εαυτού μαςνα αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Αυτό πετύχαμε, δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί αυτό γι αυτό τα δυο χρόνια πήραμε την ανάσα ζωής και με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου έχουμε το παράθυρο ευκαιρίας να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Σε όλο αυτό το διάστημα που θυσίασε το ΠΑΣΟΚ, που μας έφτασε εδώ πέρα που βρισκόμαστε, βάλαμε τη χώρα πάνω από το κόμμα. Παρουσίασε ο σύντροφος Βενιζέλος τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχουμε μέρα με τη μέρα αυτή τη στιγμή. Μέρα με τη μέρα που περνάει είναι κρίσιμη. Γι αυτό ακριβώς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή σε αυτή τη συγκυρία, να βάλουμε το κόμμα ή οτιδήποτε άλλο πάνω από τη χώρα. Είναι εκ των [ων] ουκ άνευ οτι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, να προχωρήσουμε στις εκλογές προέδρου, αφού κλειδώσει οριστικά η νέα δανειακή σύμβαση, να έχουμε επαρκή χρόνο, να κάνουμε τον απολογισμό που πρέπει να γίνει, συλλογικά να αποφασίσουμε τη νέα μας πρόταση στην Ελλάδα σήμερα και να επιλέξουμε τον υποψήφιο που καλείται να μπορεί να την εφαρμόσει. Για όλα αυτά, γι αυτό τον πολύ απλό λόγο, να βάλουμε τη χώρα πάνω από το κόμμα και από τους εαυτούς μας, στηρίζω την πρόταση του πολιτικού συμβουλίου και του προέδρου. Ευχαριστώ". 
 
 
Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει σε αυτή την ομιλία. Βρισκόμαστε στο 2012, δυο αιματηρά χρόνια μνημονίων στην Ελλάδα, έχουν προηγηθεί οι πλατείες, η Marfin, οι συστηματικές και πρωτοφανούς αγριότητας επιθέσεις των μπάτσων στον ελληνικό λαό, εκατοντάδες αυτοκτονίες και ο Κ. Αρσένης μιλά για θυσία του κόμματος και του εαυτού τους!!! Φαίνεται από τις Βρυξέλλες που τον διόρισαν - αξιοκρατικά πάντα! - δεν έχει καλή θέα προς την ελληνική επικράτεια, ούτε πρόσβαση στην ενημέρωση του τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Αποφύγαμε λέει τη χρεοκοπία, όταν σήμερα έχουμε χρέος πολλαπλάσιο αυτού του 2009 και μια κατεστραμμένη ελληνική κοινωνία. Ο ελληνικός λαός τα λαϊκά μικρομεσαία στρώματα έχουν χρεοκοπήσει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Επαναλαμβάνει δε το παραμύθι που πούλησε ο ΓΑΠ οτι θα πηγαίναμε σε χρεοκοπία και δεν μας δάνειζε κανείς, ψέμα που ήδη από το 2010 είχε βγει στην επιφάνεια καθώς και στήθηκε λίγο αργότερα η υπόθεση με τον Στρος Καν και την καμαριέρα, υπόθεση σχετιζόμενη με τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ. 

Δεν αποτελεί τιμή για ένα νέο άνθρωπο να ξεκινά ως κομματόσκυλο και οσφυοκάμπτης του κόμματος, ούτε για ένα υποτιθέμενο αριστερό κόμμα να επιλέγει τέτοιους υποψήφιους, από τη βιτρίνα των καθεστωτικών πολιτικών και κομμάτων. Τα όποια βραβεία του ως ευρωβουλευτής, τα έχει πάρει όντας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και από αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση που κατάντησε την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα. Συνεπώς αυτές οι διακρίσεις τις οποίες επικαλούνται όσοι στήριξαν αυτή την υποψηφιότητα στο ευρωψηφοδέλτιο, από μόνες τους ούτε αρκούν, ούτε συνιστούν απαραίτητα εχέγγυα αξίας. Την ίδια στιγμή ο αναγνωρισμένος καθηγητής Κ. Λαπαβίτσας (διαβάστε ανάρτηση στο blog του που ανέβασε σήμερα 19.4.14 με τίτλο Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ) δεν επιλέχτηκε για το ευρωψηφοδέλτιο, πράγμα που αποδεικνύει οτι δεν είναι οι περγαμηνές το ζήτημα, αλλά οι ουσιαστικές πολιτικές επιλογές.

Μπορεί ο Κρίτωνας Αρσένης να έχει σήμερα, όψιμα, ενστάσεις για κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή του νερού, και να διακατέχεται από περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά μόλις δυο χρόνια πριν δεν φαίνεται να είχε συναίσθηση του ξεπουλήματος ολόκληρης της χώρας και του αφανισμού ενός λαού, ούτε κυρίως της δικής του συμβολής σε αυτά! Εξάλλου πολλοί άλλοι στο πρόσφατο παρελθόν, και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, με όχημα τις υποτιθέμενες ευαισθησίες σε θέματα που θα τα λέγαμε κάπως α-πολιτικά και που μπορούν να λάβουν μια χροιά πανανθρώπινη και υπερκομματική, χρησιμοποίησαν αυτά τα ζητήματα ως προκάλυμμα για να βρεθούν σε καίριες πολιτικές θέσεις και από εκεί να εξυπηρετήσουν πολιτικές επιλογές ύψιστης σημασίας ενάντια στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και υπέρ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Άραγε δεν υπάρχουν πρόσωπα στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς ή και γενικότερα, πρόσωπα καθαρά και στρατευμένα εξ αρχής απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές; Σίγουρα υπάρχουν ακόμα και μέσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για κάποιους λόγους μια ηγετική ομάδα κάνει τέτοιες επιλογές που παραπέμπουν πια κατευθείαν, ακόμα και τον πιο καλόπιστο, στο νέο ΠΑΣΟΚ. Όταν δεν έχεις στοιχειώδες πολιτικό ήθος στο επίπεδο της εσωκομματικής λειτουργίας και των αποφάσεων σε επίπεδο εκπροσώπησης, άραγε τι πολιτικό ήθος θα επιδείξεις στα πιο δύσκολα; 
Αλλά ακόμα και αν το δούμε σε επίπεδο συμβολισμού, με παλιά υλικά θα χτίσεις ένα νέο κόσμο άραγε; Με τα πρόσωπα που βάλανε τις υπογραφές τους στο έγκλημα; Ή μόνο ενδιαφέρει η ψηφοθηρία, το κλείσιμο του ματιού στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ; Τελικά πόσο αντισυστημικά και ρηξικέλευθα είναι όλα αυτά; 
Από την ομιλία Αρσένη, ένα πράγμα με εντυπωσίασε ιδιαίτερα που προδίδει τη βαθύτερη δομή της σκέψης του αλλά και την ηθική του συγκρότηση την οποία είναι πολύ δύσκολο να έχει μεταλλάξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα: θυσία του εαυτού μας, θυσία του κόμματος! Όταν ένας νέος άνθρωπος μιλά σε αυτή την ηλικία για θυσία του εαυτού ενώ πρόκειται για την υπογραφή που βάζει σε νομοθετήματα που παίρνουν στο λαιμό τους τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό δηλώνει μια αντίληψη της πολιτικής ως καριέρα πρωτίστως, ως υπαγωγή στις γραμμές ενός κόμματος κατά δεύτερον, ενώ η υπηρέτηση των συμφερόντων των αδύναμων κοινωνικά τάξεων δε διακρίνεται πουθενά στον ορίζοντα, αντίθετα εμφανίζεται μια "χώρα" που "σώζεται", και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό, ποιοι σώθηκαν και ποιοι αφανίστηκαν. Αλλά από πού άραγε να έχει συγκροτήσει μια άλλη συνείδηση ο Κ. Αρσένης; από την έδρα του ευρωκοινοβουλίου όπου τον διόρισε το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του στο εξωτερικό; Είναι πολύ ψηλά για να έχει ορατότητα εδώ κάτω.
 

1 σχόλιο: