Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η Μαύρη Βίβλος της Ντροπής

Η Μαύρη Βίβλος της Ντροπής (#δικογραφίες στα συρτάρια, χαριστικές διατάξεις, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ
από το tvxs.gr

Τη "Μαύρη Βίβλο" της διακυβέρνησης Σαμαρά παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ

(Ν)τροπολογίες

Τη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής» που αφορά στη διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τη διετία 2012-2014 και την οποία συνέταξε η ΕΚΕΕ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε σήμερα η βουλευτής του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για μια έκδοση «που καταγράφει το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης Σαμαρά... μέσα από σκανδαλώδεις τροπολογίες, χαριστικές διατάξεις και παρεμβάσεις ‘άφεσης αμαρτιών’».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγω για 90 δικογραφίες κατά υπουργών που βρίσκονται «ξεχασμένες» στα συρτάρια της Βουλής αλλά και για τρεις προτάσεις του κόμματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (για τις ευθύνες υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο, για την ΕΡΤ και για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων) οι οποίες ερευνώνται μεν από την δικαιοσύνη ωστόσο την διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών αρνήθηκαν στη Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Επιπλέον στη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής» γίνεται λόγος για πράξεις εκτροπής από το δημοκρατικό πολίτευμα. Συγκεκριμένα για 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με παράκαμψη του κοινοβουλίου και κατά παράβαση του συντάγματος (σ.σ. η έκδοση τέτοιων πράξεων επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης). Η μία από αυτές αφορούσε το λουκέτο στην ΕΡΤ και δεν κυρώθηκε ποτέ με νόμο από τη Βουλή.


Ενενήντα ποινικές δικογραφίες «στα συρτάρια»

Σύμφωνα με τη «Μαύρη Βίβλο», από τον Ιούνιο του 2012 έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή περίπου 90 ποινικές δικογραφίες (89 κατά την επίσημη καταγραφή) κατά υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εκκρεμούν άλλες 70 από την προηγούμενη περίοδο. Εκτός από τρεις δικογραφίες για τη λίστα Λαγκάρντ που ερευνήθηκαν στα πλαίσια της εξεταστικής επιτροπής – «εν μέρη» κατά την αξιωματική αντιπολίτευση – όλες οι υπόλοιπες δικογραφίες «αραχνιάζουν στα συρτάρια της Βουλής και ο Πρόεδρος της αρνείται να δώσει αντίγραφα στους Βουλευτές».

Μεταξύ αυτών των δικογραφιών περιλαμβάνεται, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η ποινική δικογραφία για τις ευθύνες υπαγωγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο η οποία καθυστέρησε 2,5 μήνες να διαβιβαστεί στη Βουλή από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και «δεν δόθηκε ποτέ σε αντίγραφα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν τη ζήτησαν, ούτε καν κατά τη συζήτηση της πρότασης μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα την οποία καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι πρόκειται για μια εξεταστική επιτροπή που ο Αντώνης Σαμαράς είχε συμπεριλάβει στις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Ανάμεσα στις εν λόγω δικογραφίες βρίσκεται επίσης και αυτή που αφορά στις ευθύνες για παραποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση για την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Για την εν λόγω υπόθεση συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή κι όχι προκαταρκτική. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου παραμένει στη θέση του παρ’ ότι εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου και παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Όπως σημειώνεται στη «Μαύρη Βίβλο» του ΣΥΡΙΖΑ, με ειδική ρύθμιση χορηγήθηκε στον Ανδρέα Γεωργίου «η υπερεξουσία να αρνείται τη χορήγηση στοιχείων που ζητούνται από άλλες αρχές επικαλούμενος το απόρρητο».

Στο «σωρό» των δικογραφιών περιλαμβάνεται και η δικογραφία για τα εξοπλιστικά προγράμματα που δεν αφορά μόνο την περίοδο Τσοχατζόπουλου. Όλες οι δικογραφίες κατά υπουργών περιλαμβάνονται στις τελευταίες σελίδες της εκδόσεις (βλέπε παρακάτω).

Υπόθεση Siemens

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες που διεκδίκησαν και πήραν αποζημιώσεις από την εταιρία, από την Ελλάδα δεν ζητήθηκαν, ούτε δόθηκαν τέτοιες. Την άνοιξη του 2012 με νομοσχέδιο - σκούπα επιχειρήθηκε από τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να νομιμοποιηθεί η υπογραφή εξώδικου συμβιβασμού παραίτησης από τις αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου που υπολογίζονταν σε 2 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με τη «Μαύρη Βίβλο» η ρύθμιση παρείχε την εξουσιοδότηση στον υπ. Οικονομικών (σ.σ. τότε κατείχε το αξίωμα ο Φίλιππος Σαχινίδης) να παραιτηθεί από τις αξιώσεις των 2 δισ. ευρώ αποδεχόμενος την πλήρη ...
ικανοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου για φερόμενες παροχές υποτιθέμενου ύψους 270 εκ. ευρώ σε είδος.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ «το φουσκωμένο αυτό πόσο δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικές παροχές – όπως αποδείχτηκε από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο - αλλά περιέχει και απόπειρα να ξεπλυθούν ευθύνες για επιμέρους συμβάσεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων με άλλες συνδεδεμένες εταιρίες».

Η ρύθμιση είχε τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε από 164 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το σχέδιο ήταν ακόμη ανυπόγραφο. Η εξουσιοδότηση για συμβιβασμό δόθηκε στις 11 Απριλίου του 2012 και η Siemens είχε υπογράψει από τις 7 Μαρτίου 2012. Ωστόσο, κανένας υπουργός δεν την υπέγραψε ως τον Αύγουστο 2012. Μάλιστα, η προθεσμία υπογραφής είχε λήξει στις 21 Απριλίου 2012. Τελικά στις 22 Αυγούστου του ίδιου χρόνου την υπέγραψε εκπρόθεσμα ο Γιάννης Στουρνάρας και μάλιστα «την παραμονή της επίσκεψης του μαζί με τον πρωθυπουργό στη Γερμανία (24 Αυγούστου 2012) για να συναντήσουν την καγκελάριο Μέρκελ». Όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ένα μήνα πριν προγραμματίστηκε για τις 24 Αυγούστου και στη συνέχεια αναβλήθηκε.

Στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε ότι θα φέρει προς ψήφιση διάταξη που θα μεταβάλλει το χρόνο έναρξης ισχύος της συμφωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία λίγο πριν τη διενέργειά της και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας την απέσυρε. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τη νομική εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση Siemens είχε αναλάβει τη δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells International LLP η οποία χρέωνε τις νομικές της υπηρεσίες έως και 520 ευρώ την ώρα, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών».


«Βιομηχανία ασυλίας για μιζαδόρους»

Άλλη μια «χαριστική» διάταξη ήταν αυτή του πολυνομοσχεδίου Μαρτίου - Απριλίου 2014 η οποία όριζε «ότι τα ποινικά αδικήματα της δωροδοκία και της δωροληψίας υπαλλήλου μετατρέπονται από κακουργήματα σε πλημμελήματα αν δεν αντίκεινται στα καθήκοντα του υπαλλήλου».

Μάλιστα σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περιορίστηκε ακόμη περισσότερο το αξιόποινο της δωροδοκίας -δωροληψίας με τη νομοθέτηση του «αθέμιτου ωφελήματος» χωρίς να εξηγείται ποια ωφελήματα - «δηλαδή μίζες» - μπορούν να θεωρηθούν θεμιτά.

Διαβάστε αναλυτικά για το θέμα στο tvxs.gr

Υποβρύχια

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου στελέχη της ΝΔ κατήγγειλαν το ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου στην υπόθεση των υποβρυχίων. Ωστόσο κατόπιν εκλογών το Μαξίμου κάλυψε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του και η ΝΔ καταψήφισε την εξεταστική για την υπόθεση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση Σαμαρά με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος (για τη διαδικασία οροθέτησης και ρυθμίσεων υδατορέματων ) ανέθεσε στις εταιρείες HDW και ThyssenKrup την ολοκλήρωση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση με την τροπολογία αυτή «το ελληνικό δημόσιο αντί να αξιώνει αποζημιώσεις για την αντισυμβατική συμπεριφορά των συγκεκριμένων εταιρειών που ελέγχονται για διαφθορά δρομολογεί νέα συνεργασία μαζί τους με αντικείμενο ύψους 75,5 εκ. ευρώ κατ’ ελάχιστον σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Το νομοσχέδιο που περιείχε τη σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε στις 10 Απριλίου του 2014 μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα στις 11 Απριλίου 2014».
Σημειώνεται ότι από τις αρχικές συμφωνίες αγοράς των οκτώ υποβρυχίων συνολικού τιμήματος 2.250.000.000 ευρώ μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί μόνο ένα υποβρύχιο ενώ το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει περίπου 2,5 δισ. ευρώ. «Από τον Μάιο του 2010 τα ναυπηγεία λειτούργησαν με το προσωπικό απασχολούμενο εκ περιτροπής μια φορά την εβδομάδα ενώ από την 1η Οκτώβρη 2013 διέκοψαν κάθε λειτουργία με τον φερόμενο ιδιοκτήτη τους να αξιώνει από το ελληνικό δημόσιο αποζημίωση ύψους 1 δισ. ευρώ με προσφυγή του στο Διεθνές εμπορικό δικαστήριο».


«Πατέντα νομοθέτησης μη ποινικών ευθυνών»

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο και για «πατέντα νομοθέτησης μη ποινικών ευθυνών». Όπως αναφέρεται στη «Μαύρη Βίβλο» ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος και ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Παπανδρέου είχε εισαγάγει νομοθετική ρύθμιση για την «αυτοαμνήστευση» του στην υπόθεση της Proton Bank τον Αύγουστο 2011. «Πρόκειται για αναδρομική ρύθμιση που ανατρέχει στο έτος 1997 και με την οποία επιχειρείται να μην ελέγχονται οι υπουργοί οικονομικών που τοποθέτησαν σε ιδιωτικές τράπεζες μέρος των διαθέσιμων του ελληνικού δημοσίου προς διασφάλιση της σταθερότητας και της συστημικής ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος».

Η διάταξη χαρακτηρίζεται ως «ρύθμιση αυτοαμνήστευσης του Βενιζέλου που τοποθέτησε εκτάκτως στις 14 Ιουλίου 2011 100 εκ. ευρώ στην Proton Bank του Λαυρεντιάδη σε χρόνο κατά τον οποίο σύμφωνα τα δημοσιεύματα της εποχής διεξάγονταν έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα για υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και σειρά κανονιστικών παραβάσεων».

«Εννέα ιστορίες κοινοβουλευτικού ξεπλύματος»

Στη μαύρη βίβλο παρουσιάζονται επιπλέον «ενδεικτικά» όπως αναφέρεται μερικές ρυθμίσεις αμνήστευσης ποινικών ευθυνών:

1. Αναστολή και οριστική παύση της ποινικής δίωξης για πρώην, νυν και μελλοντικούς εκπροσώπους εταιρειών υπό αποκρατικοποίηση (Μάρτιος 2013)


2. Αμνήστευση της απιστίας τραπεζιτών, ασυλία σε διοικήσεις και στελέχη τραπεζών για τη χορήγηση δανείων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα κόμματα
3. Ασυλία για μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «τα οποία δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενέργησαν κατά την άσκηση των συμφερόντων τους».


Προσθήκη λεζάντας
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση της διάταξης συνέπεσε χρονιά με την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ στην οποία διαπιστώθηκε ανάμειξη του κ. Αναστάσιου Μπάνου μέλους του ΝΣΚ και αποσπασμένου από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΟΙΚ κατά την κρίσιμη περίοδο. «Κατά τον ίδιο χρόνο το ίδιος μέλος του ΝΣΚ ενεργοποιείτο προς υποστήριξη του πραξικοπηματικού μαύρου στην ΕΡΤ και καλείτο σε συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης Σαμαρά. Επιπλέον μέλη του ΝΣΚ υπέγραψαν γνωμοδοτήσεις για τη σύναψη του Μνημονίου, του PSI και κυρίως τα προδιαμορφωμένα «Υποδείγματα Νομικής Γνωμοδότησης» που εγκρίθηκαν ως παραρτήματα των συμβάσεων στο πλαίσιο του μνημονίου (Ν.4111/2013, ΦΕΚ Α’ 18/25.1.2013) με τα οποία εκχωρείται μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας».

4. Ασυλία ειδικού διαχειριστή ΕΡΤ ΑΕ (Δεκέμβριος 2013)

5. Απαλλαγή από κάθε ευθύνη των υπευθύνων της ΛΑΡΚΟ ακόμη και για χρέη προς το δημόσιο.
6. Ασυλία στις διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών

7. Πώληση μετοχών ΤΧΣ σε τιμές χαμηλότερες των τιμών κτήσης και ασυλία μελών ΤΧΣ
 
8. Η κακοδιαχείριση ειδικών λογαριασμών δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ η υπ’ αριθμών 1357/75/4.4.2014 υπουργική τροπολογία παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη για πράξεις ή παραλείψεις στο πλαίσιο του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματιών (ΕΛΕ), του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων και του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Εστίας (ΕΛΕΕ) στον ΟΑΕΔ και στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας ΟΕΕ. Αυτό κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημαίνει «να μην τιμωρούνται αλλά και να μην ελέγχονται πρόσωπα που ενέχονται ή φέρονται να ενέχονται σε αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις σχετικές με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που μάλιστα προοριζόταν για την ανακούφιση πληγέντων από την κρίση.

9. Ασυλία ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Πρόκειται για το άρθρο 55 στο Ν. 4262/2014 και η τροπολογία χαρακτηρίζεται χαριστική για τα στελέχη της διοίκηση νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, παρέχουν δευτεροβάθμια φροντίδα ή έχουν αποκλειστικό σκοπό την οικονομική και λειτουργική υποστήριξη των παραπάνω νομικών προσώπων». Για τα πρόσωπα αυτά «αναστέλλεται η ποινική δίωξη και η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Η «Μαύρη Βίβλος της Ντροπής» αναφέρεται τέλος σε τρεις ακόμη «απόπειρες» παρόμοιων τροπολογιών που τελικά απορρίφθηκαν. Αναφέρονται η τροπολογία 828/6//20.9.2013 που προέβλεπε «εξαίρεση από την υποχρέωση δήλωσης πόθεν έσχες των μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών που διαχειρίζονται κεφάλαια εξωτερικού», η τροπολογία 821/27/13.9.2013 που προέβλεπε «την αποποινικοποίηση των καρτέλ καθώς απάλλασσε από ποινικές ευθύνες όσους διώκονται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» και η τροπολογία 1196/25/24.2.2014 που προέβλεπε «την ασυλία στελεχών της αυτοδιοίκησης για συμβάσεις μίσθωσης έργου όταν το παραδοτέο έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση».

«Πρόκειται για μία έκδοση που καταγράφει το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διετία 2012-2014, μέσα από σκανδαλώδεις τροπολογίες, χαριστικές διατάξεις και παρεμβάσεις ‘άφεσης αμαρτιών’» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης, εγρήγορσης των πολιτών, που είναι η απάντηση στην νοθευμένη, λειψή και παραποιημένη ενημέρωση από ΜΜΕ που διαπλέκονται με την κυβερνητική εξουσία γιατί κάποιοι θέλουν τους πολίτες ανενημέρωτους επειδή τους θέλουν ανενεργούς» δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκδοσης η Zωή Κωνσταντοπούλου.

Open publication - Free publishing

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου