Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ηλίθιοι



Στις 31 Οκτώβρη 2012 το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τα 5 από τα 6 άρθρα του πολυνομοσχεδίου που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις των αναπαλοτρίωτων δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίαςτης χώρας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: Ψηφισαν 293 βουλευτές

Υπερψηφίστηκαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου εκτός από το άρθρο 4 και την Τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. 

Αναλυτικά:  
 Τι περιελάμβανε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις

´Αρθρο 1ο: Αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο) ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί για το διορισμό του Προέδρου και του Διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

1ο αρθρο:  ναι 173 οχι 120 (Υπερψηφίστηκε)

Άρθρο 2ο: Κύρωση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

2ο άρθρο:  ναι 148 οχι 139 (Υπερψηφίστηκε)

Άρθρο 3ο: Ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού, και η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.

3ο αρθρο:  ναι 156 όχι 135 (Υπερψηφίστηκε)

Άρθρο 4ο: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

4ο άρθρο:  ναι 146 όχι 121 (Καταψηφίστηκε) 

Άρθρο 5ο: Τροποποιήσεις του π.δ. 237/1986 για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο αυτοκινήτων.

5ο άρθρο:  ναι 158 όχι 135 (Υπερψηφίστηκε)

Άρθρο 6ο: Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των ν.2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του π.δ. 191/2008. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 330 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL).

6ο άρθρο:  ναι 173 όχι 120 (Υπερψηφίστηκε)

Άρθρο 7ο: Καθορίζεται η ισχύς του νόμου από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 

Η τροπολογία αφορά διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπα τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ευγενών ταμείων των γιατρών, δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των μηχανικών και των τραπεζικών υπαλλήλων.

Ναι: 136 Όχι: 143 (Καταψηφίστηκε) 
 
Δείτε αναλυτική καταγραφή της εξέλιξης της ψηφοφορίας, της στάσης των κομμάτων και ανάλυση εδώ

Το κρισιμότερο άρθρο του πολυνομοσχεδίου, το ΑΡΘΡΟ 2, αυτό που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου στις κοινωφελείς δημόσιες εταιρείες και τα λιμάνια της χώρας υπερψηφίστηκε και πέρασε με μόλις 148 ψήφους.

Το γεγονός ότι σε έναν τέτοιο κεντρικό στρατηγικό στόχο της νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης Σαμαρά Κουβέλη βενιζέλου η κυβέρνηση έχασε ουσιαστικά τη δεδηλωμένη αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει κάν 151 ψήφους δεν τέθηκε από καμιά κοινοβουλευτική δύναμη, αντίθετα όλα θάφτηκαν κάτω από τον κουρνιαχτό της ανοησίας που διάλεξε την ώρα να "εξομολογηθεί" ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (σαν να είναι οι φόβοι του, αλήθεια αντικειμενική) ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. (δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα από την τηλεόραση του ΑΝΤ1). Και τα κάνει ακόμα χειρότερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στις "εξηγήσεις" που προσπαθεί να δώσει στο άρθρο που δημοσιεύει στην iskra.
  
Δεν είναι πρώτη φορά που επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνουν την κοινωνία ολόκληρη με την ανεπάρκειά τους, λες και η κοινωνία τους έχει αναθέσει εν λευκώ να την επροσωπούν και ίσως και να την κυβερνήσουν κάποτε (αν και δεν φαίνεται να είναι σε θέση τίποτα από τα παραπάνω να καταφέρουν με τέτοιες πολιτικές ανεπάρκειες που εμφανίζουν). 

Με την ευκαιρία, Αναδημοσιεύουμε μιά εξαιρετική ανάλυση για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, δημοσιευμένη στις 29 Ιουλίου 2012 στο blog eparistera.blogspot.gr 

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου