Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ποιός αποφασίζει για το Grexident


Αναδημοσιεύουμε από : ΤhePressProject

«Η απομάκρυνση του Βαρουφάκη από το τιμόνι της διαπραγμάτευσης μπορεί στα αλήθεια να αλλάξει κάτι;» αναρωτιούνται αρκετοί αναλυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Εξαρτάται» απαντάνε όσοι επισημαίνουν ότι «αν αυτή γίνεται επειδή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις από αυτές που ήταν διατεθειμένος να επιτρέψει ο Βαρουφάκης και αν ο Τσίπρας φοβήθηκε ότι με το ταπεραμέντο του ο Γιάνης μπορεί να εναντιωθεί δημόσια σε μια μεγάλη υποχώρηση, τότε μπορεί να έχει σοβαρό πολιτικό νόημα». Αηδίες θα έλεγα εγώ, η απομάκρυνση του Βαρουφάκη δεν επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις για έναν πολύ απλό λόγο.

του Κώστα Εφήμερου

Επειδή τίποτα από αυτά που μπορεί ή θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν σημασία. Η απόφαση για το αν θα έχουμε κάποιο Grexit ή Grexident βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Τούτο έγινε σαφές στο τελευταίο Eurogroup όταν οι υπουργοί οικονομικών ζήτησαν από τον Βαρουφάκη όχι μόνο τις «μεταρρυθμίσεις» που περιγράφονται στο email Χαρδούβελη αλλά επιπλέον δυσβάσταχτα εισπρακτικά μέτρα προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση τώρα κάνει υποχωρήσεις και ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή ένα πολυνομοσχέδιο με μέτρα που φυσικά και δεν βρίσκονταν στο μυαλό του Τσίπρα όταν ανάγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του. Με την δικαιολογία των συνεχών δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι για όλα προκειμένου να μην χάσουν το ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας σπρώχνει λίγο ακόμα τις κόκκινες γραμμές, αφήνοντας δόσεις του ΕΝΦΙΑ, βάζοντας νερό στο κρασί των συλλογικών συμβάσεων κ.ο.κ.

Ωστόσο στα αλήθεια όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία αν ο Σόιμπλε ή ο Ντράγκι έχουν αποφασίσει να γονατίσουν την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση ή ακόμα και ολόκληρη την Ελλάδα. Μπορούν πάντα να επιμένουν σε ένα ακόμα μέτρο που θα είναι δύσκολο να περάσει και αν αυτό τελικά γίνεται να ζητάνε ένα ακόμα.

Πριν από λίγο ο Γερούν Ντάισεμπλουμ σε δηλώσεις του στο Ολλανδικό κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει σχέδιο Β για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και είναι προετοιμασμένη. Φυσικά μέχρι χθες όποιον αξιωματούχο και να ρωτούσες ορκιζόταν στην ζωή των παιδιών του ότι κανείς δεν εξετάζει κάτι αντίστοιχο. Αυτό λοιπόν μπορεί να σημαίνει μόνο δύο πράγματα: Ή το σχέδιο Β προετοιμάστηκε τις τελευταίες 12 ώρες ή μας δουλεύουν όλους όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, που όπως αποκάλυψε το TPP το σενάριο ήταν προσχεδιασμένο μήνες ολόκληρους πριν.

Τώρα όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δούμε αν και η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας -που επίσης ορκίζεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β- μας κρύβει ότι και εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και δεν πιαστήκαμε απλά σαν χάνοι όπως και οι κύπριοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου