Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΟΛΟ. Μιά ταινία του Διονύση Γρηγοράτου (1978)


Πηγή : astronomy1971cassic

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΟΛΟ

Έτος: 1978

Πρεμιέρα: Οκτώβριος 1978

Διάρκεια: 187'

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Εταιρία παραγωγής: Αρώνης-Ευθυμιάδης

Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος

Σενάριο: Διονύσης Γρηγοράτος

Παραγωγός: Διονύσης Γρηγοράτος

Φωτογραφία: Χρήστος Τριανταφύλλου

Ηθοποιοί: Μπάμπης Αλατζάς , Πάνος Χατζηκουτσέλης , Κατερίνα Καραγιάννη , Πάνος Ξενάκης , Τάκης Βουτέρης (αφηγητής) , Γεώργιος Παπαδόπουλος (ο ίδιος από αρχειακό υλικό) , Στυλιανός Πατακός (ο ίδιος από αρχειακό υλικό) , Κομνηνός Πυρομάγλου (ο ίδιος) , Νίκος Ψυρούκης (ο ίδιος) , Αλέξης Σταυρακάκης , Κώστας Χατζηχρήστος (ο ίδιος από αρχειακό υλικό) , Βασίλης Αυλωνίτης (ο ίδιος από αρχειακό υλικό) , Ελευθέριος Βενιζέλος (I) (ο ίδιος από αρχειακό υλικό) , Μηνάς Τίγκιλης , Νικόλαος Μακαρέζος (ο ίδιος από αρχειακό υλικό) , Δημήτρης Παλαιοχωρίτης , Σπυρίδων Μαρκεζίνης (ο ίδιος από αρχειακό υλικό)

Σχόλια/Πλοκή: Η ταινία επικεντρώνεται στην επιρροή του ξένου παράγοντα και στις εξαρτήσεις, για τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Γίνεται προσπάθεια να καταγραφεί ο ρόλος του ξένου παράγοντα και των εκφραστών του στην Ελλάδα. Στην τρίωρη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζονται - όπως τουλάχιστον εκτιμά ο δημιουργός της ταινίας - οι επιπτώσεις που είχαν οι αναμείξεις των ξένων παραγόντων στη χώρα μας. Η ταινία αναφέρεται στις συμφορές που γνώρισε ο ελληνικός λαός, κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής, του εμφυλίου πολέμου, της επτάχρονης δικτατορίας και της κυπριακής τραγωδίας. Η ιστορία περνά μέσα από τέσσερις ενότητες, στις οποίες εξετάζονται οι δομές τις ξένης εξάρτησης, ενώ καταγράφεται ο αγώνας του ελληνικού λαού για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει και σπάνια υλικά με ντοκουμέντα του Φόρεϊν Οφις, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άγνωστα κινηματογραφικά επίκαιρα. Συνδετικός κρίκος για το δέσιμο των στοιχείων, είναι οι δοκιμές μιας ομάδας ηθοποιών, οι οποίοι ετοιμάζουν μια παράσταση πολιτικού θεάτρου.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε την σαιζόν 1978-1979 και έκοψε 69.917 εισιτήρια. Ήρθε στην 5η θέση σε 15 ταινίες. (retrodb.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου