Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Νίκος Μανιός. Ένας ιστορικός αγωνιστής της Αριστεράς στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ





Ο Νίκος Μανιός είναι οφθαλμίατρος του ΕΣΥ. Από το 1979 έως το 1992 διετέλεσε πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Από το 1992 έως το 1996 μέλος της γραμματείας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Ιατρών και μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.Ο Νίκος Μανιός λόγω της συμμετοχής του στον αντιδικτατορικό αγώνα φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό και  εξορίστηκε και στη Γυάρο . Ανέχταχτος της αριστεράς και πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ. Σήμερα, είναι εκλεγμένο μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπος των ανένταχτων από συνιστώσες μελών του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Νίκος Μανιός είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών


Από την ΑΥΓΗ του Σαββάτου 5.5.2012 
Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Νίκου Μανιού.

 Η ανάπτυξη ως "αίσχος" και καταστροφή
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/05/2012
 
Για το νεοφιλελεύθερο πρότυπο, η λοβοτομή της σκέψης και η εξαθλίωση των ανθρώπων στρώνουν τον δρόμο του δικού του θριάμβου. Το πολιτικό τους προσωπικό, Παπαδήμοι, Σαμαράδες, Παπανδρέου, Βενιζέλοι, Μητσοτάκηδες, Μάνοι, Καρατζαφέρηδες, βαφτίζοντας τη δική τους βαρβαρότητα «θυσίες του λαού που δεν πρέπει να πάνε χαμένες», κραδαίνουν τώρα το φλάμπουρο της «ανάπτυξης» που θα «σώσει την πατρίδα» και με ψίχουλα θα «σώσει» άλλη μια φορά τον λαό. 

Μα μέσα στον ορυμαγδό της βαρβαρότητας φαίνεται καθαρά τι εννοούν ως «ανάπτυξη». Πρέπει να αναδείξουμε ποια είναι και με ποιους τρόπους επιδιώκεται αυτή η «ανάπτυξη», διότι η «ανάπτυξή» τους είναι το βάθεμα της βαρβαρότητας και της καταστροφής, όχι μόνο της κοινωνίας, αλλά και της χώρας, ως φυσικού και βιολογικού χώρου.

«Ανάπτυξη» γι’ αυτούς είναι: το ξεπούλημα όλων των επιχειρήσεων δημόσιας ωφέλειας, με καταστροφή, πρώτα και κύρια, της ίδιας της έννοιας του δημόσιου αγαθού. Τα αυτονόητα δημόσια αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της μετακίνησης, του ελεύθερου δημόσιου χώρου κι ακόμα το νερό, ο ηλεκτρισμός, ο πολιτισμός, το αναγκαίο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν στόχο στον βωμό της μανίας τους να τα μετατρέψουν σε «ιδιωτικούς πόρους», από όπου θα αντλήσουν ιδιωτικό κέρδος.

* Ο Ν. Μανιός είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ


Ο γνωστός στην Αριστερά και στο χώρο της Υγείας αγωνιστής Νίκος Μανιός, έγινε γνωστός και στος νεότερους αγωνιστές σε ολόκληρη την ελλάδα, με την στάση του ενάντια στην αστυνομική βία στην Πλατεία Εξαρχείων μια από της στιγμές της οποίας καταγράφηκε και στο video "Σύλληψη Παπαχρήστου στα Εξάρχεια" που τράβηξε ο Στέλιος Ελληνιάδης και το οποίο μπορείτε να δείτε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

Παρακολουθείστε στη συνέχεια την τοποθέτηση του Νίκου Μανιού στα εκτεταμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου στο καφε-βιβλιοπωλείο Floral για τα γεγονότα της Τετάρτης. Μιλούν κατά σειρά ο γιατρός και αντιστασιακός Νίκος Μανιός, οι προσαχθέντες δημοσιογράφοι Σωτήρης Δαματόπουλος και Στέλιος Ελληνιάδης, ο συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Πηγή:  την 22 Οκτ 2009


Ακούστε στη συνέχεια την συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Μανιός εκείνες τις μέρες του Οκτωβρίου του 2009 στο ραδιοσταθμό "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ", πατώντας ΕΔΩ.

Θα μείνω στα Εξάρχεια, θα με έχουν κάθε μέρα εκεί

Μια συγκλονιστική περιγραφή του Νίκου Μανιού για τα γεγονότα στο Floral και μια σύγκριση με το κλίμα της Χούντας από έναν άνθρωπο, που τα μάτια του έχουν δει πολλά...

"Τουλάχιστον στη Χούντα είχαν το φόβο της δημοσιότητας..."

"Να πάρει τα ΜΑΤ και να πάει σπίτι του"

"Κανένα 42% και 50% δεν του δίνει τη νομιμοποίηση να κάνει τέτοια πράγματα"


Ας θυμηθούμε τέλος την τοποθέτηση του Νίκου Μανιού, κατά τις εργασίες της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο του 2009.


Πηγή:  την 28 Νοέ 2009

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου