Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Για ένα κοινωνικό & πολιτικό ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.



Το προσφυγικό έγκλημα, το έγκλημα της εκδίωξης εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους είναι το αποτέλεσμα των εγκληματικών επεμβάσεων και του διαρκούς πολέμου που έχει εξαπολύσει η Δύση την τελευταία 15ετία ενάντια στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής με πρόσχημα και όχημα την "τρομοκρατία" και στόχο τη διάλυση χωρών, τον έλεγχο εδαφών, την καταλήστευση των πόρων και την διαρκή περικύκλωση των εξ' ανατολών ανταγωνιστών, Ρωσίας - Ιράν - Κίνας.

Το τόξο της καταστροφής και η στρατηγική επαναχάραξης των συνόρων από τη μεριά των ΝΑΤΟϊκών περιλαμβάνει πλέον και την Ελλάδα.

Οι προσφυγικές ροές και η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης αποτελεί μέρος του εξελισσόμενου σχεδίου.

Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η μετακίνησή τους από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα και η αναγνώρισή τους σε καθεστώς πρόσφυγα είναι τα άμεσα και αναγκαία μέτρα στην ανθρωπιστική κρίση που παράγει ο διαρκής πόλεμος της Δύσης ενάντια στις κοινωνίες και τις χώρες καταγωγής τους, ένας πόλεμος στον οποίο συμμετέχει και η ίδια η χώρα μας με όποιο τρόπο της ζητηθεί από την εγκληματική συμμαχία των ΝΑΤΟϊκών στην οποία μετέχει.

Το αίτιο ωστόσο της προσφυγικής "κρίσης" δεν είναι άλλο από τον διαρκή ακήρυχτο πόλεμο της δύσης εναντίων των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής τον οποίο και πρέπει να σταματήσουμε.

Να απαιτήσουμε άμεση απόσυρση της Ελλάδας από όλες τις πολεμικές πράξεις, την υποστήριξη ή την παραχώρηση πολεμικών διευκολύνσεων , βάσεων, κοινών ασκήσεων κλπ, και την άμεση αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με τη Συρία, σχέσεις που διεκόπησαν με εντολή της ΕΕ και επί κυβέρνησης Σαμαρά αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν εννοεί φυσικά να αποκαταστήσει προσδεμένη υπηρετικά στο άρμα των αμερικανών.

Θεωρούμε το παρακάτω άρθρο συμβολή σε αυτόν τον προβληματισμό.

Θα συνεχίσουμε και με άλλα άρθρα που στόχο έχουν την κατανόηση της πολύπλοκης διεθνούς κατάστασης και θα ενισχύουν τις προϋποθέσεις συγκρότησης ενός κοινωνικού και πολιτικού ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

"για την κοινωνική αριστερά"
 















Κατάλυση κάθε έννοιας κυριαρχίας  στις νησιωτικές περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες

του Σπύρου Παναγιώτου


Τα νησιά του Αιγαίου αλλάζουν όψη. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών ιθυνόντων 7 στους 10 κατοίκους είναι πλέον μετανάστες. Το σχέδιο του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου για μετατροπή της χώρας και ιδιαίτερα φτωχών και υποβαθμισμένων περιοχών και των νησιών του Aιγαίου σε σύγχρονες νήσους Έλις,(το νησάκι στα ανοικτά της Ν.Υόρκης όπου «φιλοξενούνταν» και περνούσαν από επιλογή οι οικονομικοί μετανάστες στις ΗΠΑ στις αρχές του περασμένου αιώνα), είναι σε πλήρη εφαρμογή. Την ίδια στιγμή στα νησιωτικά hot spot αποκλειστικό έλεγχο ασκούν οι αξιωματούχοι της  Frontex” και οι “βασιλικοί” απεσταλμένοι της Ε.Ε. Κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας έχει παραχωρηθεί για να εξευμενισθούν οι επικυρίαρχοι της χώρας…

Οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των προσφύγων και μεταναστών για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους στα hot spot των νησιών του Αιγαίου και οι αντίστοιχες των κατοίκων για τις συνθήκες χάους που επικρατούν στον τόπο τους, οδήγησαν την κυβέρνηση σε εσπευσμένη εξαγγελία μέτρων αποσυμφόρησης των νησιών. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, δήλωσε ότι «θα ξεκινήσουμε σύντομα τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων προς την ηπειρωτική χώρα, για να ανακουφίσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Δεν πρόλαβαν να «στεγνώσουν» οι δηλώσεις του υπουργού και η απάντηση δόθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Ζάιμπερτ, ο οποίος, σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, επισήμανε ότι  δεν μπορεί να εφαρμοσθούν, καθώς το καθεστώς που ισχύει στα νησιά προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει τη συζήτηση για αυτά τα σχέδια με τους θεσμούς», επεσήμανε. Και επειδή η απάντηση του Γερμανού αξιωματούχου δεν ήταν απολύτως σαφής, ακολούθησε παρέμβαση του εκπρόσωπου του υπουργείου Εσωτερικών, Γ. Ντίμροντ, που διευκρίνισε ότι «το πρόγραμμα “επανεγκατάστασης” δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά, αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα» και άρα δεν μπορούν να εφαρμοσθούν οι εξαγγελίες Ξυδάκη.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στη διαιώνιση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και ολόκληρη τη χώρα. Είναι γνωστό ότι ο υπoυργός Εσωτερικών της Γερμανίας έχει εκφράσει την πρόθεση της Γερμανίας να επαναπροωθήσει στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη εκεί, χωρίς τα «νόμιμα έγγραφα». Στην πραγματικότητα επιμένει ώστε η Συνθήκη του Δουβλίνου, που προβλέπει την επαναπροώθηση των «παράνομων» μεταναστών στην Ε.Ε. στη χώρα πρώτης εισόδου, να ισχύει μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας.

Στη συνέντευξή του στη Welt ο Ν. Ξυδάκης είχε δηλώσει: «Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στην εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες στην Ελλάδα. Υπάρχουν ήδη 60.000 πρόσφυγες και αυτό μας έχει φέρει στα όρια των αντοχών μας. Εάν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα, τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες».

Τη θέση αυτή δεν άφησε ασχολίαστη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και επανέλαβε τη θέση του υπουργού του, Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι μελλοντικά η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί τους πρόσφυγες που έχουν φύγει από εκεί παράνομα και έχουν έρθει στη Γερμανία. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται «εκτεταμένη» βοήθεια και από την Ε.Ε. για να «ισχυροποιήσει» το σύστημα ασύλου, «τότε», δήλωσε ο κ. Ντίμροτ, «δημιουργείται, αυτονόητα, η προσδοκία ότι από τη στιγμή που αυτά τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν, θα μπορούν να ξεκινήσουν ξανά οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα».

Διπλός εγκλωβισμός

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τη «διάσωση της τιμής της Ευρώπης» στο θέμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες κατέληξε σε κάτι πολύ περισσότερο από απλή αυταπάτη. Στην πραγματικότητα οδήγησε σε ένα διπλό εγκλωβισμό. Εγκλωβισμό της χώρας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για μετατροπή της μισο-αποικίας Ελλάδα σε χώρο αποθήκευσης των προσφυγικών ροών και παράλληλα εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών σε μια χώρα που αδυνατεί να παρέχει στοιχειώδους όρους διαβίωσης και πολύ περισσότερο ενσωμάτωσης.

Το βίαιο κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» και η όρθωση φραγμών σε ολόκληρη της Ευρώπη μετέτρεψε βίαια την Ελλάδα από χώρα transit των προσφυγικών ροών στην υπόλοιπη Ευρώπη σε χώρα εγκλωβισμού και αποθήκης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Το ίδιο επώδυνες είναι οι συνέπειες της συναίνεσης της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και της Ε.Ε για τη διευθέτηση των προσφυγικών ροών. Το ανατολικό Αιγαίο έχει περιέλθει και επίσημα σε νατοϊκή υπερ-κυριαρχία με ομολογημένη την αδυναμία στοιχειώδους ελέγχου των παράνομων δικτύων διακίνησης προσφύγων και μοναδικό στόχο τον έλεγχο των ρωσικών πολεμικών σκαφών που κινούνται στην περιοχή με κατεύθυνση τη Συρία.

Η Τουρκία έχει επιβάλει στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας όλα όσα αφορούν τις αμφισβητήσεις της επί της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ Τούρκοι και Ευρωπαίοι αστυνομικοί της Frontex έχουν υποκαταστήσει τις ελληνικές Αρχές και ασκούν, ουσιαστικά, αποκλειστικό έλεγχο στους πρόσφυγες. Στην ελληνική αστυνομία έχει αποδοθεί η ευθύνη της χρησιμοποίησης των ΜΑΤ σε αποστολές καταστολής κατοίκων ή προσφύγων κατά τις περιστάσεις.

Την ίδια στιγμή η χώρα παραμένει έρμαιο των παζαριών της Τουρκίας με την Ε.Ε και των διαρκών απειλών για κατάργηση της συμφωνίας μεταξύ τους με αφορμή  την υπόθεση της ελεύθερης μετακίνησης τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα η Τουρκία  υιοθετεί όλο και πιο ακραία πολιτική σε Αιγαίο Κύπρο με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αμφισβήτηση ακόμα και της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν.

Δεν είναι λίγες οι κυβερνητικές «επιτυχίες» σε τόσο σύντομο διάστημα.

Πολιτική εκμετάλλευση και κερδοσκοπία

Τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής είναι παραπάνω από φανερά. Αν, μάλιστα, υπολογιστεί ότι έρχεται ο χειμώνας που αντικειμενικά σημαίνει ότι οι ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών θα επιδεινωθούν δραματικά, κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί στα νησιά. Τα προβλήματα που γεννά μια τέτοια μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού σε υποδομές που δεν επαρκούν και οι σοβαρές ελλείψεις στη παροχή τροφής, θέρμανσης και υποδομών υγιεινής, αναμφίβολα διαχέονται στις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν και σε αυτές σημαντικά προβλήματα και επιβαρύνσεις.

Η παρουσία και δράση της Ακροδεξιάς καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα για τα οποία η κυβέρνηση αδιαφορεί ή αδυνατεί να αντιμετωπίσει. Η προβολή ή καταφυγή σε μια αντιρατσιστική αντιναζιστική ρητορική από την κυβέρνηση δεν εξαλείφει τις τεράστιες ευθύνες της στη δημιουργία και διαιώνιση του προβλήματος. Αντίθετα, αποτελεί άλλοθι για την πολιτική της πλήρους ταύτισης με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και στη περιοχή. Άλλοθι που παίρνει εξοργιστικές διαστάσεις όταν, καθημερινά, αποκαλύπτονται σκάνδαλα αλλά και συμμετοχές «ημετέρων» σε προγράμματα, ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ που έχουν στήσει πάρτι κερδοσκοπίας στη νέα μεγάλη «μπίζνα» που αποκαλούν αδιάντροπα «αλληλεγγύη».
 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο! Και βέβαια πριν τη διάλυση της Μ. Ανατολής και Αφρικής υπήρξε το '90 η διάλυση του Ανατολικού μπλοκ και ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας απ' όπου και πάλι η Ελλάδα δέχτηκε τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή