Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της “Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους” της βουλής : H κυβέρνηση παραιτήθηκε από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας | Βίντεο
- Το χρέος μπορεί και πρέπει να αποκηρυχθεί

- «Η Βουλή δαπάνησε λιγότερα σε σχέση με το 2014»

- «Υπάρχει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας»

«Ο Π. Ρουμελιώτης αποκάλυψε ότι η Κρ. Λαγκάρντ, αποπειράθηκε να τον αποτρέψει από το να καταθέσει στην Επιτροπή Αλήθειας, με επιστολή της», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

Σύμφωνα με την Ζ. Κωνσταντοπούλου, η επιστολή της Κ. Λαγκάρντ θύμιζε στον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι η ασυλία του μπορεί να αρθεί μόνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ακόμη ότι «δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία που ζητήθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στις 16/06/15 και αφορούν έρευνες για συμβάσεις εξοπλιστικών». Επίσης, δεν έλειψαν και οι βολές κατά του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς τόνισε ότι «ο διοικητής της ΤτΕ αρνήθηκε να χορηγήσει στην Επιτροπή σημαντικά στοιχεία που αφορούν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών και των δανείων».

«Αθέμιτες πρακτικές χωρών – φορολογικών παραδείσων»


Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, στην υπερχρέωση της Ελλάδας, όπως προέκυψαν από τη συνάντησή της με την Ευρωβουλευτή και μέλος της Ειδικής Επιτροπής του ΕΚ για την Απάτη, Έβα Ζολί.

«Η κ. Ζολί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί οικονομικά και υπερχρεωθεί από αθέμιτες πρακτικές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, που έχουν εγκαθιδρύσει καθεστώς φορολογικών παραδείσων», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι «η τελευταία δημόσια παρέμβαση ενημέρωσης για την Επιτροπή έγινε στον ΟΗΕ, στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση των Προέδρων Κοινοβουλίων. Εκεί μοιράστηκε Πόρισμα, αλλά έγινε και ενημέρωση των αντιπροσωπειών που συγκροτούν την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Χρέος».

«Το χρέος χρησιμοποιείται ως εργαλείο καταδυνάστευσης»

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, επισήμανε ότι «το αντικείμενο της Επιτροπής ήταν ο νομικός και λογιστικός έλεγχος του χρέους, να αποκωδικοποιηθεί και να αναλυθεί το δημόσιο χρέος. Ένα χρέος που εδώ και πέντε χρόνια χρησιμοποιείται ως άλλοθι υπαναχώρησης από θεμελιώδεις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου και από αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και ως εργαλείο καταδυνάστευσης και εξανδραποδισμού του λαού».

«Η Επιτροπή κατέληξε ότι το δημόσιο χρέος έχει με παράνομο τρόπο συγκροτηθεί ως δημόσιο, ενώ ήταν ιδιωτικό χρέος. Κατέληξε ότι το παράνομο αυτό χρέος ήταν αδύνατο να αποπληρωθεί χωρίς την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού».

«Το ΔΝΤ ήξερε»

Σημείωσε επίσης ότι «έγγραφα του ΔΝΤ αναδεικνύουν ότι η επιφόρτιση της χώρας μας με το χρέος έγινε για να σωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες. Άλλαξε εν μια νυκτί το Καταστατικό του ΔΝΤ προκειμένου να μπορέσει να νομιμοποιηθεί αυτό που ήταν παράνομο και κατά το Καταστατικό του ΔΝΤ».

Από το 2010 γνώριζε το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είναι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και ότι τα δάνεια με τα οποία φόρτωσαν την Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να αποπληρωθούν χωρίς την καταστροφή του κοινωνικού ιστού.
 
«Η Βουλή δαπάνησε λιγότερα σε σχέση με το 2014»

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου απάντησε επίσης στα ερωτήματα για το κόστος των εργασιώντης Βουλής στο διάστημα της προεδρίας της. «Η Βουλή κατά την περίοδο Ιαν – Σεπ 2015 δαπάνησε συνολικά 12,5 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014», τόνισε.

Και ειδικότερα για το κόστος της Επιτροπής υπογράμμισε: «Κανένα από τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχθηκε ούτε 1 ευρώ σε αμοιβή .Κανείς τους δεν δέχθηκε, ούτε έλαβε την παραμικρή αμοιβή. Τα μόνα έξοδα που είχε η Επιτροπή ήταν τα έξοδα μετάβασης, διαμονής, διατροφής των ανθρώπων, διερμηνείας των εργασιών (σύνολο €112.000)».

Εκτόξευσε επίσης «βολές» για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, τονίζοντας ότι «από τον Ιούνιο και εντεύθεν, δυστυχώς, μεσολάβησαν γεγονότα που δυστυχώς εμπλούτισαν το αντικείμενο και το έργο της Επιτροπής. Τα συμπεράσματα και τα πορίσματα της Επιτροπής δεν χρησιμοποιήθηκαν, δεν έγιναν καν αντικείμενο επίκλησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

«Το χρέος πρέπει να αποκηρυχθεί»

Σύμφωνα με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη χώρα είναι η αποκήρυξη του χρέους. Το 3ο Μνημόνιο επιβαρύνει τη χώρα με άλλα 86 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων επί των προηγούμενων δανείων για την αποπληρωμή του χρέους.

«Το συμπέρασμά της αποτελεί και την πολύτιμη παρακαταθήκη που αφήνει η Επιτροπή αυτή στον ελληνικό λαό και στο ελληνικό Κοινοβούλιο», κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Παρουσιάζοντας μαζί με τον ειδικό οικονομολόγο Ερίκ Τουσέν και με παρόντα όλα τα μέλη, το τελικό συμπέρασμα των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, η πρόεδρος της Βουλής, επέμεινε στους χαρακτηρισμούς για επονείδιστο, επαίσχυντο και μη βιώσιμο χρέος.

“Η Επιτροπή στους πέντε μήνες λειτουργίας της απέδωσε στη Βουλή και στον ελληνικό λαό αυτά που δεν έγιναν ποτέ στη χώρα ή στην Ευρώπη. Απέδωσε την πρώτη δημόσια και επίσημη καταγραφή όλων των νομικών επιχειρημάτων για αποκήρυξη του χρέους ως παράνομου, επονείδιστου, επαχθούς και μη βιώσιμου χρέους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Τα συμπεράσματα της Επιτροπής δεν έγιναν καν αντικείμενο επίκλησης για διαγραφή του χρέους. Αντίθετα, υπήρξε από την κυβέρνηση, με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, παραίτηση από κυριαρχικά θεμελιώδη και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα της χώρας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου. Και προσέθεσε: “Η Επιτροπή είναι ένα πρόβλημα για αυτούς που δεν ξέρουν τι να την κάνουν. Εμείς θα συνεχίσουμε όμως το έργο της όσο και αν ενοχλούνται. Είναι βέβαιο ότι το έργο και το αντικείμενο της Επιτροπής θα συνεχιστεί. Είμαστε στη διαδικασία συγκρότησης εκείνων των δομών που θα επιτρέψουν να μην πεθάνει το έργο της, ακόμα και αν κάποιοι θελήσουν να σκοτώσουν την Επιτροπή”.

Κληθείσα να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της και το αντικείμενο της η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε: “Θα φανεί από τη διαχείριση της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και τις προθέσεις της. Ανεξάρτητα από την βούληση, τις πράξεις ή τις παραλείψεις της επόμενης ηγεσίας της Βουλής, τα μέλη της Επιτροπής θα συνεχίσουν να υπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε, και με άλλες νομικές μορφές και μέσα”.

“Υπάρχει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας”


Εν τω μεταξύ, η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε πως κατηγορεί για εσχάτη προδοσία τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και όσους πρωθυπουργούς υπέγραψαν μνημόνιο. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και στο ερώτημα αν η ίδια θεωρεί ότι προκύπτουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε πως «με βάση το εθνικό μας δίκαιο υπάρχει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας ενώ με το διεθνές το έγκλημα κατά της λόγω της συστηματικής στοχοποίησης του λαού με τελική στόχευση την εξόντωση του».

Πρόσθεσε μάλιστα πως ως ποινικολόγος και ως πολιτικός «τα λέω αυτά εδώ και αρκετά χρόνια και δεν το αλλάζω επειδή έχουμε 3ο μνημόνιο την στιγμή που πιστεύαμε ότι θα καταργηθεί αυτό το επαίσχυντο καθεστώς».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η υπογραφή του μνημονίου είναι αντισυνταγματική και αυτό γιατί το δημοψήφισμα παράγει δεσμευτικό αποτέλεσμα. 

Συνέντευξη Τύπου Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους
(25/09/2015)

 

 
Στα ελληνικά η έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας. Γιατί δεν πρέπει να πληρώσουμε το χρέος 

1 σχόλιο:

  1. Ανατομία του εκλογικού σώματος της 20ης Σεπτεμβρίου - Η περίπτωση των μεταναστών

    http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/09/20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή