Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Λαϊκή Ενότητα : Η ήττα σαν ευκαιρία
Η συντριβή της "Λαϊκής Ενότητας" στις εκλογές είναι ένα σαφές μήνυμα απέναντι στην ανεπάρκεια του κεντρικού ηγετικού πολιτικού της πυρήνα.

Η προσωρινή ηγεσία της ΛΑΕ διαμορφωμένη κατά βάση από τις παραδοσιακές κοινοβουλευτικές πρακτικές του πάλαι ποτέ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πολύ λίγη στο να καταλάβει τα ακριβή κοινωνικά δεδομένα.

Αντιμετώπισε κατ’ αρχήν με χιουμοριστικά αυτοαναφορικά εφηβικά σποτάκια [1], [2] μια δραματική πραγματικά κοινωνική και πολιτική κατάσταση, ενισχύοντας έτσι χωρίς να έχει συνείδηση ότι το κάνει (κι αυτό είναι το χειρότερο) την στρατηγική των κυρίαρχων δυνάμεων που επένδυαν στην αποδόμηση της ηγεσίας της ΛΑΕ ως περίπου μισότρελης και πάντως σίγουρα εκτός πραγματικότητας.

Στο υποτιθέμενο οικονομικό πρόγραμμα, αυτό στο οποίο φρόντιζε να επικεντρώνει (ενώ όφειλε να γνωρίζει την αληθινή δυσκολία να είναι πειστική) ήταν η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και όχι η επαρκής αποκάλυψη για τον πολιτικό και όχι νομισματικό χαρακτήρα της ευροζώνης.

Στην δε, κεντρική υποτίθεται, αντιμνημονιακή αντιπαράθεση υποτίμησε την αναλυτική και με επιχειρήματα αποκάλυψη αυτών που όλοι συγκάλυπταν, δηλαδή τις άμεσες συνέπειες του 3ου Μνημονίου και των ψεμάτων του συστήματος Τσίπρα καθώς και το γεγονός πως ο Τσίπρας αντιπροσωπεύει πλέον προνομιακά τον αμερικανικό παράγοντα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αντί γι’ αυτό είδαμε σποτάκια με την Ελλάδα - Εργοστάσιο [3] μια αφηρημένη διεκδίκηση του ΟΧΙ και μια αμήχανη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση (μικρογραφία και λυπηρό deja vu των μεγάλων συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο σημείο).


Αυτό που κυρίως δεν κατάλαβε η ηγεσία της ΛΑΕ είναι πως η κοινωνία των διασωθέντων του 56,11% που προσήλθε τελικά στην κάλπη είχε ήδη αποφασίσει να ψηφίσει για να έχει την ησυχία της και να μην εμπλακεί σε περιπέτειες κάθε είδους, άρα να ψηφίσει για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση, είχε αποφασίσει να μην κοιτάξει προς τους ρημαγμένους της κρίσης οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απείχαν εντός του ποσοστού του 43,91% της αποχής, και να επιλέξουν τελικά την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας εξορίζοντας από το κοινοβούλιο όσους χαλάνε το πάρτυ.

Η επιλογή του Τσίπρα από το τμήμα των διασωθέντων της αριστερής παράδοσης απέναντι στο δίλημμα Τσίπρας ή Μεϊμαράκης υποδηλώνει πως η στρατηγική της ΛΑΕ δημιούργησε φόβο και αποστροφή, την ίδια στιγμή που ο μικρός ναπολέων επελαύνει καβάλα στο 3ο μνημόνιο και μεταμφιέζει τον κυνισμό και την ανηθικότητα σε ήθος και κοινωνική ευαισθησία.

Πρόκειται για μια αμοιβαία εξαπάτηση. Ο απατεώνας και η κοινωνία που θέλει να εξαπατάται γιατί από αυτό ελπίζει καί να τη γλυτώσει καί να διατηρήσει την αριστερή της ψευδαισθητική ταυτότητα αλλά καί να αυτοεπιβεβαιωθεί εκ νέου ναρκισσιστικά ώστε να μην παραδεχτεί πως έκανε λάθος επιλογή την προηγούμενη φορά ψηφίζοντας Τσίπρα.

Η επιλογή Τσίπρα από τα μεσοαστικά συντηρητικά στρώματα συνιστά από την άλλη την απόλυτα συνειδητή αναγνώριση του ρόλου του στη νέα κατάσταση και την κατανόηση πως αυτός είναι πλέον ο εκλεκτός του διεθνούς παράγοντα (κυρίως του υπερατλαντικού) και άρα της πολιτικής σταθερότητας και συνεπώς ο κεντρικός δίαυλος της δικής τους αναπαραγωγής όπως και της πρόσδεσής τους με το κράτος.

Η κοινοβουλευτική ήττα της ΛΑΕ μπορεί ωστόσο να λειτουργήσει σαν ευκαιρία για την αριστερά.

Η ήττα, από μια ορισμένη μεριά, μας χρειαζότανε.

Λίγη μαθητεία στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά είναι και πάλι απαραίτητη.

Για να βάλουν ίσως μυαλό ορισμένοι οι οποίοι ζουν σαν υπνωτισμένοι από την ισόβια κοινοβουλευτική ζωή και τις συνήθειες που αυτή μοιραία παράγει (και για τους καλύτερους) αλλά και γιατί είναι μια ευκαιρία, η εμμονή στις κοινοβουλευτικές προτεραιότητες να παρακαμφθεί από τη στροφή στα κοινωνικά κινήματα.

Αυτό θα δώσει την τεράστια δυνατότητα στον κόσμο της ΛΑΕ (η οποία έλαβε τελικά 155.242 ψήφους και 2,86%) [4] να οικοδομήσει απρόσκοπτα τις κινήσεις από τα κάτω που θα συμβάλλουν στις μάχες της αμέσως επόμενης μέρας αλλά και, εξίσου σημαντικό, θα αποδυναμώσει τις "αυτονόητες" ηγεσίες της επείγουσας προεκλογικής παρέμβασης και δεν θα τις παγιώσει με τρόπο που όλα να αναπαραχθούν όπως στον ΣΥΡΙΖΑ εντός του οποίου ενδυναμώθηκαν και εμπεδώθηκαν.

Αν και δηλώσεις σαν του Δημήτρη του Στρατούλη την επόμενη των εκλογών που βιάστηκε να δηλώσει για το μέλλον της ΛΑΕ πως «Πιστεύουμε πως το επόμενο διάστημα εάν έχουμε μια ουσιαστική, αποτελεσματική αντιπολίτευση μπορούμε να είμαστε ο φορέας υποδοχής δυσαρεστημένων λαϊκών στρωμάτων από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν» δείχνουν πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να πειστούν ορισμένοι μαθημένοι στον κοινοβουλευτικό κονφορμισμό πως η αριστερά δεν μπορεί απλά να φιλοδοξεί να γίνει «φορέας υποδοχής δυσαρεστημένων» αλλά αντίθετα οφείλει να ανοίξει δρόμους και να εμπιστευτεί την κοινωνική αυτενέργεια και να συμβάλλει με τις οργανωμένες δυνάμεις της στην αυτοοργάνωση των από κάτω, εμείς αισιοδοξούμε.

Το ίδιο και η κοινωνία που τα όριά της εξαντλήθηκαν και θα αναλάβει δράση είτε έτσι είτε αλλιώς. Να φροντίσουμε αν όχι μπροστά να είμαστε τουλάχιστον δίπλα της.

Σημειώσεις:Διαβάστε επίσης:


Ο Σπύρος Μαρκέτος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, γράφει στο info-war.gr αναλύοντας την πολιτική πορεία του Τσίπρα, την προσωπολατρεία που ανέπτυξε γι’ αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την προδοσία ενός ολόκληρου λαού.
 

 
 


14 σχόλια:

 1. Αν και είναι ενδιαφέρουσα η ανάγνωση που κάνετε στο προφίλ του εκλογικού σώματος και τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, θεωρώ οτι αδικείτε τον Λαφαζάνη και όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο εγχείρημα ΛΑΕ. Αλήθεια, πώς αλλιώς θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένας σχηματισμός που να συμμετάσχει στις ευσπευσμένες εκλογές αν όχι από τα πάνω; Ίσα ίσα θεωρώ οτι ο Λαφαζάνης πήρε επάνω του αυτή την καθυστερημένη - χρονικά - προσπάθεια, πήρε το ρίσκο. Είναι άδικο να του ρίχνετε ευθύνες ενώ στην πραγματικότητα προσπάθησε να σώσει την κατάσταση εκ των πραγμάτων όπως όπως. Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχε πρωτύτερα προετοιμαστεί, όχι απαραίτητα μόνο από την Αρ. Πλατφόρμα και όχι απαραίτητα από τα πάνω, ένα ανάλογο εγχείρημα για την περίπτωση που ο Τσίπρας έκανε τελικά αυτό που έκανε, δηλαδή να αιφνιδιάσει με εκλογές. Δεν έχουν λοιπόν ευθύνη γι αυτό άλλες συλλογικότητες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή φταίει αυτός που πήγε να βγάλει τα κάστανα απ' τη φωτιά και μάλιστα κάηκε κιόλας; Αν δεν υπήρχε η ΛΑΕ, αυτές οι εκλογές θα μας έδειχναν λάθος αποτελέσματα, οτι τάχα ψηφίστηκε ο Τσίπρας επειδή δεν υπήρχε άλλη πρόταση. Αυτό όμως όπως σωστά αναλύετε δεν είναι αλήθεια. Με όλα της τα προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία η ΛΑΕ κάτι είπε.Βεβαίως τα σποτ είναι δουλειά κάποιου επικοινωνιακού επιτελείου που δεν ξέρουμε και τι προθέσεις είχε. Καταφανώς δεν πρόβαλαν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα αλλά με ελαφρότητα προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την εικόνα των πρωταγωνιστών έναντι της δυσφήμισης που δέχτηκαν από τα μίντια. Όσοι όμως γνωρίζαμε τα ζητήματα δεν κολλήσαμε εκεί και στηρίξαμε. Δεν νομίζω πως ένας πολίτης με γιγαντιαία προβλήματα περιμένει από το σποτάκι να αποφασίσει.

  Η ΛΑΕ κάτι άρχισε, κάτι πήγε να κάνει, κάτι καλό καταρχήν. Τώρα υπάρχει ο χρόνος να προχωρήσει καλύτερα. Δοκιμάστηκε εξάλλου αμέσως στα βαθιά οπότε τα άλλα φαντάζουν πιο εύκολα, από την άποψη της σχετικής χρονικής άνεσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πουθενά στο κείμενο δεν προσωποποιήσαμε την ευθύνη στον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη ειδικά, αν και πάντα η ηγεσία έχει αυξημένες ευθύνες και επιρροή στη στάση ενός ρεύματος.

   Αν και είναι αλήθεια πως χωρίς την άμεση αντίδραση της "αριστερής πλατφόρμας" δεν θα υπήρχε δυνατότητα για άμεση πολιτική απάντηση στον εκλογικό αιφνιδιασμό Τσίπρα είναι άλλο τόσο αλήθεια πως οι ευθύνες της "πλατφόρμμας" όλο το προηγούμενο διάστημα είναι πολύ σοβαρές και δεν είναι ισοδύναμες με τις αντίστοιχες ευθύνες που οπωσδήποτε έχουν και μικρότερες συλλογικότητες που λειτουργούσαν εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

   Ευθύνες που συνδέονται με τη δημοκρατία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, από τη λογική της λίστας και της κατευθυνόμενης σταυροδότησης με στόχο την ελεγχόμενη αντιπροσώπευση στα όργανα του κόμματος ή στο συνέδριο, τις διαρκείς ισορροπιστικές πρακτικές ακόμα και την τελευταία περίοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση όπου λειτουργούσαν παράλληλα με το σύστημα Τσίπρα τόσο στο κόμμα όσο και στις κυβερνητικές θέσεις με τη λογική της αποφυγής των "μονομερών ενεργειών" απέναντι στις διαπραγμετεύσεις με την τρόϊκα, έως και την τελευταία κεντρική επιτροπή όπου για λόγους ισορροπίας επίσης δεν έθεσαν καν σε ψηφοφορία το κείμενο καταδίκης της συμφωνίας που υπέγραφαν 109 μέλη της κεντρικής επιτροπής, αποδεχόμενη τελικά την ενδεικτική ψηφοφορία μόνο για το ζήτημα του έκτακτου ή διαρκούς συνεδρίου.

   Τόσο στον ύπνο τους (μας) έπιασε ο Τσίπρας που είχαν ήδη συμμετάσχει στην επιτροπή προετοιμασίας του πολιτικού προγράμματος του έκτακτου συνεδρίου που έστησε ο απατεώνας πρόεδρος προκειμένου να δημιουργήσει τον αναγκαίο παραπλανητικό αντιπερισπασμό τη στιγμή που είχε αποφασίσει ήδη από τις 12 Ιούλη (όπως ο ίδιος δήλωσε στον ΣΚΑΙ) να προχωρήσει σε εκλογές μέσα στον Σεπτέμβρη.

   Τέτοια οξυδέρκεια.

   Η μεγαλύτερη ευθύνη όμως της ισχυρότερης αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πως όταν υποχρεώθηκαν να ανεξαρτητοποιηθούν οι βουλευτές μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου (όπως και έπρεπε), οδήγησαν ταυτόχρονα σε άτακτη αποχώρηση και όλα τα μέλη του κόμματος αντί να συγκαλέσουν αμέσως τις οργανώσεις μελών και να επιδιώξουν συντεταγμένες αποφάσεις, πιθανή πλειοψηφία μεταξύ των μελών και συντεταγμένη αποχώρηση κατά οργανώσεις μελών και όχι ατομικά ή κατά πολιτική τάση όπως έγινε στην πράξη, σπρώχνοντας τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να πηδάνε από τα παράθυρα.

   Αυτά τα λίγα και πολύ συνοπτικά με αφορμή το σχόλιό σας.

   Διαγραφή
 2. Για παράδειγμα η στάση της ΚΟΕ, για έναν εξωτερικό παρατηρητή και κρίνοντας από τα δημόσια κείμενα της, είναι το ακριβώς αντίθετο: ο πολιτικός ναρκισσισμός σε όλο του το μεγαλείο. Όχι μόνο κάθομαι απέξω επειδή δεν είναι όλα όπως τα θέλω, αλλά δίνω και γραμμή για αποχή να κάψω όσους προσπαθούν να βοηθήσουν, και ο κόσμος να πάει να βρει άκρη μόνος του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η εκτίμησή μας είναι πως ειδικά η ΚΟΕ με τη στάση που κράτησε σε όλη την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου από "προεδρική φρουρά" του Τσίπρα οδηγήθηκε στη σιωπή, μας λέει πως η στάση της για αποχή δεν είναι παρά μια συγκαλυμμένη στήριξη στον Τσίπρα κρατώντας δήθεν τα αριστερά προσχήματα. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε όλα.

   Διαγραφή
  2. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το κείμενο ειδικά δε με τα εξής σημεία:
   -η ηγεσία της ΛΑΕ στερείται παντελώς πολιτικής διορατικότητας έχοντας αφομοιώσει 100% τη μονολιθικότητα αρχικά του ΚΚΕ αλλά και των διάφορων γκρουπούσκουλων που στη συνέχεια την περιέβαλαν.
   -Ο ρόλος της ΚΟΕ είναι αξιοθρήνητος. και φυσικά άκρως ύποπτος. Οι δηλώσεις του βουλευτή Κοδέλα πως θα παραιτηθεί από βουλευτής (υπέρ τίνος άραγε ;) δείχνουν τον "καλό χαρακτήρα" προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως ο Τσίπρας έφτυσε κανονικά τα "καλά παιδιά' της ΚΟΕ.

   Εκείνο όμως που είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να τονισθεί είναι η άγρια και φραξιονιστική πάλη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ πριν και από το 2012 προκειμένου κάθε συνιστώσα να προωθήσει ή να επιβάλλει μηχανισμους και πολιτικές. Έτσι αποιδεολογικοποίηθηκε η πολιτική πάλη, παραβιασθηκαν κατάφωρα αρχές και ηθικές, απαξιώθηκε το ηθικό και κυρίως οραματικό πρόταγμα της αριστεράς. Απόδειξη τούτου είναι ότι το εκλογικό σώμα (ψηφίσαντες και απέχοντες) δεν στήριξαν καθόλου το εγχείρημα της ΛΑΕ πράγμα που αποδεικνύει ότι η ΛΑΕ ήταν απλά ένας μηχανισμός συνιστωσών που η μόνη τους πολιτική πάλη ήταν να επιβάλλουν ισορροπίες και να αγνοήσουν το κύριο πρόταγμα μιας νέας αριστεράς. Κανένα όραμα, κανένας λόγος που να εμπνέει καμμία προσπάθεια να εμπνευσθούν από τα κινήματα εγχώρια και διεθνή. Είναι τυχαίο ότι η Βοιωτία με 2 βουλευτές που καταψήφισαν το μνημόνιο να δώσει μόνο 4% στη ΛΑΕ ; Αυτό αποδεικνύει το ανύπαρκτο του αϊκού ερείσματος τόσο των προσώπων όσο και των μηχανισμών εντός της ΛΑΕ.
   Και για να κλείσω: όσο είμαστε αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα , κλεισμένοι στο γυάλινο πύργο της παρεούλας του κάθε γκρουπούσκουλου τόσο η ζωή θα μας πετάξει στο περιθώριο, θα μας κατατάξει στα γκρουπούσκουλα τύπου ΟΚΔΕ και σια για να παπαγαλίζουμε εσαεί τις 150 λεξούλες που μάθαμε στο "μαρξιστικό μας αναμορφωτήριο". Άντε και να τις βάζουμε στο μίξερ να φτιάχνουμε προκηρυξούλες και ανακοινωθέντα.
   Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδοσε το άρθρο να μιλήσω.
   Ένας ανώνυμος,
   που πάλεψε όσο μπορούσε για τη ΛΑΕ, πλην όμως απηυδισμένος από τον ξύλινο και ανοραματικό λόγο της.

   Διαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ


  Φίλες και φίλοι,


  Γράφετε:

  Αυτό που κυρίως δεν κατάλαβε η ηγεσία της ΛΑΕ είναι πως η κοινωνία των διασωθέντων του 56,11% που προσήλθε τελικά στην κάλπη είχε ήδη αποφασίσει να ψηφίσει για να έχει την ησυχία της και να μην εμπλακεί σε περιπέτειες κάθε είδους, άρα να ψηφίσει για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση, είχε αποφασίσει να μην κοιτάξει προς τους ρημαγμένους της κρίσης οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απείχαν εντός του ποσοστού του 43,91% της αποχής, και να επιλέξουν τελικά την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας εξορίζοντας από το κοινοβούλιο όσους χαλάνε το πάρτυ.

  Μάλιστα. Για πείτε μου τώρα, για να ’χω το καλό ρώτημα:

  Κι άμα το είχε καταλάβει τι έπρεπε να κάνει; Εσείς, ας πούμε, που από τα συμφραζόμενα βγαίνει πως «είχατε πιάσει το υπονοούμενο», τι θα κάνατε αν αποτελούσατε την ηγετική ομάδα τής Λαϊκής Ενότητας;

  Για πείτε.


  Τα λέμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ''Κακό χωριό τα λίγα σπίτια'',ή αλλοιώς ''όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια''ή ακόμα καλύτερα ''της κοντής χωλής τα μαλλιά της φταίνε''.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και δε μου λες ρε φίλε, εσείς δηλαδή την έχετε μακριά επειδή τρώτε τα ληγμένα γεμιστά της Φωτίου;

   http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/09/o.html

   Και πού 'σαι μεγάλε, είστε και πολύ μάγκες. Κλείσατε το άνδρο της διαπλοκής, την Ertopen και παίρνετε like και από φασίστες!

   https://www.youtube.com/watch?v=-LrZeyrdHV4

   https://www.youtube.com/watch?v=Skn4gPvZXOo

   Διαγραφή
 6. Ωπα μάγκα μου και Καλφαγιαννικός?Δεν περίμενα να βρεθεί άνθρωπος να υπερασπιστεί το πασοκικό αρχιλαμόγιο.
  Πάντως επιβεβαιώθηκε απο την ίδια την Ζωή,πως η σύλληψη του λαμόγιου έγινε κατόπιν εντολής του ίδιου του Τσίπρα.Ξέρεις τι εκδικητικό παλιοτόμαρο είναι ο Τσίπρας?
  Μην σε βάλει στο μάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν λες πασοκικό αρχιλαμόγιο εννοείς εκεί που πήγαινε ο Τσίπρας και όλη η παρέα και έδιναν συνεντεύξεις πριν πάρουν την κυβέρνηση και κάνουν την ΕΡΤ ΝΕΡΙΤ κρατικό φέουδο;

   http://www.ertopen.com/news/ellada/politikh/item/25044-zwntanh-metadosh-ths-omilias-kai-ths-synenteyxhs-typoy-toy-al-tsipra-sth-deth-ektakth-ekpomph-%C2%ABsyriza-koinwnia-oikonomia%C2%BB

   Διαγραφή
 7. Ναι εκεί λέω..
  Εσύ θα προτιμούσες ο Τσίπρας να πηγαίνει στο ΜΕGA,αλλά στη ζωή δεν μπορεί να τα έχεις όλα.
  Ναι ρε είδες?Τώρα έγινε η ΕΡΤ κρατικό φέουδο.Σαράντα χρόνια ήταν η πεμτουσία της ανεξαρτησίας και της ελευθεροτυπίας.Οπως ήταν και η μακαρίτισα η ΔΤ-ΝΕΡΙΤ.
  Ρε μπάς και είσαι Ενωση Κεντρώων και δεν το ξέρεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, δεν έγινε τώρα, ήταν και εξακολουθεί να είναι και επί Τσίπρα και τι σημαίνει οτι ήταν επί σαράντα χρόνια; Αθωώνει την τωρινή κυβέρνηση; Τώρα για τα περί ΕΚ τα επιστρέφω, προφανως είσαι τρολ.

   Διαγραφή
 8. Αν δυσκολεύεστε να ερμηνεύσετε το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, δείτε ξανά το Σπιρτόκουτο. Ίσως εκεί υπάρχουν κάποιες απαντήσεις.

  http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/09/blog-post_26.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή