Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Mark Grant: Το PSI ήταν μόνο η αρχή - Σε λίγο, οι φωνές της "χρεοκοπίας" στην Ελλάδα θα ακούγονται από παντού


www.bankingnews.gr
via  You Pay Your Crisis  10. 03. 2012
Αυτό ήταν μόνο η αρχή, αναφέρει ο διάσημος αναλυτής της Wall Street Mark Grant, αρθρογράφος της οικονομικής στήλης "Out of the Box", αναφερόμενος στην έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του PSI, επισημαίνοντας ότι θα επακολουθήσουν σημαντικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν τη χώρα και σε άλλη χρεοκοπία.
Τα επόμενα βήματα που θα γίνουν θα είναι προσφυγές στα δικαστήρια της Ελβετίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ώστε να αποφασίσουν για τον χειρισμό των ρητρών συλλογικής δράσης, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν με απόφαση του Eurogroup και του υπουργικού συμβουλίου της Ελλάδας.

Εστιάζοντας στην απόφαση της ISDA για πιστοποίηση πιστωτικού γεγονότος, επισημαίνει πως "θα πρέπει να δούμε πως θα ικανοποιηθούν τα συμβόλαια αυτά και αν κάποια τράπεζα έχει προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν νέους τριγμούς στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα". Μάλιστα, ο Grant επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων από τα τριετή δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα λεγόμενα LTROs. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που βγαίνει από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ότι το χρέος αντί να μειωθεί αυξάνεται (!).
 
Ελλάδα και ΕΕ χειρίστηκαν το ζήτημα των ιδιωτών πιστωτών ώστε να μειώσουν κατά 105 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ακροβατώντας νομικά και χρηματιστηριακά, το συνολικό ελληνικό χρέος (δημόσιο, ιδιωτικό, ΟΤΕ και τραπεζών), θα αυξηθεί από το 1,20 τρισ. δολ, στα 1,233 τρισ. δολ, μετά από την ολοκλήρωση αυτού του "σπουδαίου" σχεδίου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ακόμη και το ΔΝΤ δεν έχει ανακοινώσει ποια θα είναι η ακριβής συνεισφορά του στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τελικό ύψος του νέου πακέτου διάσωσης της χώρας.
 
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερα μέτρα απαιτούνται από τους Έλληνες φορολογούμενους, βυθίζοντας όλο και περισσότερο στην ύφεση την οικονομία της χώρας. Η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, το επιχειρηματικό κλίμα στα τάρταρα και οι επενδύσεις απουσιάζουν. Ποιο θα είναι το σχέδιο που θα μειώσει πραγματικά το ελληνικό χρέος, όταν η οικονομία συρρικνώνεται συμπαρασύροντας έσοδα και επενδύσεις;, αναρωτιέται ο Grant.  Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για ακόμη μια φορά θα πέσουν στο κενό, συνεχίζει ο Grant, καθώς και πάλι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν. Αυτό συμβαίνει συνεχώς εδώ και δύο χρόνια, σημειώνει. 
Και θα συμβεί και πάλι, προβλέπει.
 
Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με τους ιδιώτες, δεν συνεισφέρει τίποτα στη μείωση του υπέρογκου χρέους της χώρας, που φέτος ανέρχεται στο 166% και αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω. Για την ακρίβεια, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Η συμφωνία «κυριολεκτικά αυξάνει το βάρος των υποχρεώσεων, καθιστώντας ένα μη διατηρήσιμο χρέος ακόμα πιο μη διατηρήσιμο».
 
Ο Grant επισημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα (χωρίς να το προσδιορίζει), θα ακουστούν πολλές φωνές για "χρεοκοπία" στην Ελλάδα, από τους Δήμους μέχρι και τις τράπεζες. Μάλιστα, ανέφερε, ότι οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν πολύ την Πορτογαλία, ενώ και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και για την Ισπανία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να στρίψουν το κεφάλι τους λίγο βορειότερα, στη Γαλλία, όπου οι εκλογές της 22ας Απριλίου, θα κρίνουν πολλά για την πορεία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου