Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

" Πρέπει να καταληφθεί ειρηνικά όλη η χώρα, από σήμερα, από τώρα! " της Λέτας Ζωτάκη*


* Η Λέτα Ζωτάκη είναι Ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και Προέδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Κιλκίς (Ε.Ν.Ι.Κ.)  

Το παρακάτω κείμενο είναι η παρέμβαση της Ιατρού Λέτας Ζωτάκη στη Συνέλευση των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου του Κιλκίς.

Πηγή: tlaxcala-int.org
και σε Αγγλική μετάφραση εδώ


Τα σημερινά αλλά και μονιμότερα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. και κάθε επιμέρους κλάδου οφείλονται στη γενικότερη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Δεν μπορούν να βρουν τη λύση τους σε περιορισμένα μεμονωμένα ή ειδικά κλαδικά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Για το λόγο αυτό, εντάσσουμε τις κλαδικές μας διεκδικήσεις μέσα σε ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικοοικονομικών διεκδικήσεων που τίθενται από ένα τεράστιο τμήμα του ελληνικού λαού, το οποίο σήμερα δέχεται την πιο βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση. 


Η ιδέα της κατάληψης είναι να αμφισβητηθεί εμπράκτως η πολιτική νομιμοποίηση αλλά και η ίδια η νομιμότητα της αυθαίρετης αυταρχικής και αντιλαϊκής αυτής εξουσίας και ιεραρχίας που τείνει προς τον ολοκληρωτισμό.



Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς απαντάμε στον εκφασισμό τους με δημοκρατία.


Καταλαμβάνουμε το δημόσιο νοσοκομείο μας και το θέτουμε υπό τον άμεσο και πλήρη έλεγχό μας. Οικονομικό και διοικητικό. Το Γ. Ν. Κιλκίς, πλέον θα αυτοδιοικείται και το μόνο αρμόδιο όργανο λήψης αποφάσεων διοικητικού περιεχομένου θα είναι η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων σε αυτό.
Η κυβέρνηση δεν απαλλάσσεται των οικονομικών της υποχρεώσεων και των υποχρεώσεων στελέχωσης, προμηθειών και εξοπλισμού του νοσοκομείου μας, αλλά σε περίπτωση που συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, οφείλουμε αφενός να την καταγγείλουμε στην κοινή γνώμη και αφετέρου να στραφούμε τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο κυρίως στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία για να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθειά μας.

Αγωνιζόμαστε για τη διάσωση του νοσοκομείου μας για την συνολικότερη υπεράσπιση του αγαθού της δημόσιας δωρεάν υγείας, για την ανατροπή της συγκεκριμένης κυβέρνησης αλλά και κάθε νεοφιλελεύθερης πολιτικής από όπου κι αν εκπορεύεται, για βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό, αυτόν δηλαδή που θα καταστήσει την κοινωνία και πάλι αρμόδια να αποφασίζει η ίδια -και όχι τρίτοι- για το μέλλον της.

 

Έχουν απόλυτα δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι όχι μόνο δημοκρατία δεν έχουμε, αλλά ούτε καν αντιπροσώπευση. Παραθέτω τα λόγια του Σπύρου Ραυτόπουλου που σωστά παρατηρεί ότι εκτός από τις περιπτώσεις ανηλίκων, υποδίκων, ατόμων με νοητική υστέρηση και γενικώς εκτός από περιπτώσεις ανίκανων για δικαιοπραξίες, δηλαδή στις περιπτώσεις μιας εκούσιας και έγκυρης αντιπροσώπευσης τον κυρίαρχο ρόλο τον έχει ο εντολέας, όχι ο αντιπρόσωπος! Για να είναι κάποιος αντιπρόσωπός σου οφείλει να κάνει αυτό που του λες εσύ, όχι ό,τι εκείνος νομίζει. Γράφει ο Ραυτόπουλος: Αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι "αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία ο υποτιθέμενος εντολοδόχος μας μετατρέπεται αυτομάτως σε εντολέα που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ερήμην μας. Στην πραγματικότητα μάλιστα εντολοδόχοι γινόμαστε εμείς. Δουλεύουμε για αυτούς, γινόμαστε υπήκοοι και όχι πολίτες. Μπορείς να το ονομάσεις και «αντιπροσώπευση από την ανάποδη»!»


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών του Γ. Ν. Νοσοκομείου Κιλκίς, από την 6η Φλεβάρη, έχουμε αρχίσει επισχέσεις εργασίας εξυπηρετώντας μόνον τα έκτακτα περιστατικά στο νοσοκομείο, μέχρις πλήρους αποπληρωμής των δεδουλευμένων μας και επανόδου των αποδοχών μας στα προ-τρόικας επίπεδα. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης καταλαμβάνουμε τα ταμεία και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του ιδρύματος, ώστε η υγεία να παρέχετε εντελώς δωρεάν στους πολίτες.


Με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής μας αποστολής και των ηθικών δεσμεύσεων που σχετίζονται με το λειτούργημά μας, θα προστατεύσουμε τη υγεία των πολιτών, παρέχοντας δωρεάν περίθαλψη σε όσους τη χρειάζονται, εξυπηρετώντας όλα τα επείγοντα περιστατικά και καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, υπερβαίνοντας έστω και την τελευταία ώρα την άμετρη κοινωνική της αναλγησία.
Στη σημερινή συνέλευση αποφασίζουμε τον καθορισμό των διαδικασιών που απαιτούνται για να υλοποιηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, η κατάληψη των ΤΑΜΕΊΩΝ, των εισπρακτικών μηχανισμών και τα γραφεία της διοίκησης από Δευτέρα 8.30 το πρωί και κάθε μέρα επαναλλαμβανόμενα, μέχρις ότου δείξουμε στην κυβέρνηση οτι δεν νομιμοποιείται πια, και δεν θα της επιτρέψουμε να μας καταργήσει ή να μας απολύσει. Το νοσοκομείο ανήκει στον λαό και στους εργαζόμενους του. Η γενική συνέλευση θα είναι το κυρίαρχο όργανο για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης αφορά τους εργαζόμενους και την λειτουργία του νοσοκομείου.


Ζητάμε την αλληλεγγύη του κόσμου και των εργαζομένων όλων των κλάδων, τη σύμπραξη των εργατικών σωματείων και προοδευτικών οργανώσεων και τη στήριξη των μέσων πραγματικής ενημέρωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε, αν δεν φύγουν πρώτα οι προδότες που ξεπουλάνε την χώρα μας και το λαό μας.


Ή αυτοί ή εμείς!


Τις παραπάνω αποφάσεις μας, θα τις δημοσιοποιήσουμε με συνέντευξη τύπου στην οποία θα κληθούν όλα τα ΜΜΕ (τοπικά και πανελλαδικά) στον ίδιο χώρο, την….... Με δελτία και συνεντεύξεις τύπου θα ενημερώνουμε τους πολίτες για κάθε σημαντικό γεγονός και εξέλιξη που θα αφορά στο νοσοκομείο μας. Επιπροσθέτως η δημοσιοποίηση θα γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσον και με σκοπό την επιτυχία αυτής μας της κινητοποίησης.


Καλούμε τους συμπολίτες μας σε αλληλέγγυα στήριξη της προσπάθειάς μας, τον κάθε απλό αδικημένο πολίτη της χώρας σε μια έμπρακτη αμφισβήτηση και αντίσταση κατά των δυναστών του, τους συναδέλφους μας στα άλλα νοσοκομεία, να πάρουν ανάλογες αποφάσεις και τους εργαζόμενους όλων των κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και τα μέλη εργατικών και λοιπών προοδευτικών οργανώσεων να πράξουν το ίδιο, ώστε η κινητοπόιησή μας να πάρει την μορφή πανεργατικής και παλλαϊκής αντίστασης και ξεσηκωμού, μέχρι την τελική μας νίκη κατά της οικονομικοπολιτικής ελίτ που σήμερα καταδυναστεύει τη χώρα και καταστρέφει ολόκληρο τον κόσμο.


Το θηρίο όταν πανικοβάλλεται γίνεται πράγματι πολύ επικίνδυνο, αλλά έχει τεράστια πολιτική και ιστορική σημασία ότι πλέον βρίσκεται σε απίστευτο πανικό.

Ας είμαστε έτοιμοι για όλα, αλλά ας κατέβουμε στους δρόμους. Πρέπει να καταληφθεί ειρηνικά όλη η χώρα, από σήμερα, από τώρα!

Λέτα Ζωτάκη


Πρώτη δημοσίευση στο tlaxcala-int.org 2/3/2012 
Μετάφραση του κειμένου στα Αγγλικά

Ημερομηνία εκδόσης του πρωτοτύπου: 17/02/2012


Δείτε επίσης:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου