Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Μπορούμε να Εμπιστευτούμε τον ΠΟΥ; (του F. William Engdahl)























ο Tedros Adhanom, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ

Πρωτότυπο Άρθρο: Can We Trust the WHO?

02.04.2020 Συγγραφέας:F. William Engdahl

Ο οργανισμός με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο με κατά συνθήκην ευθύνη για θέματα παγκόσμιας υγείας και επιδημιών είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Η.Ε., με έδρα τη Γενεύη. Αυτά που λίγοι γνωρίζουν είναι οι πραγματικοί μηχανισμοί του πολιτικού του ελέγχου, οι συγκλονιστικές συγκρούσεις συμφερόντων, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας που διαπερνούν την υπηρεσία που υποτίθεται ότι είναι ο αμερόληπτος οδηγός για να περάσουμε την τρέχουσα πανδημία του COVID-19. Τα παρακάτω είναι μόνο ένα μέρος του τι έχει αναδυθεί στη δημόσια σφαίρα.

Κήρυξη πανδημίας;

Στις 30 Ιανουαρίου ο Tedros Adhanom, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, του ΟΗΕ, κήρυξε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος ή PHIEC. Αυτό έγινε δύο ημέρες αφού ο Tedros συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping στο Πεκίνο για να συζητήσουν τη δραματική άνοδο των σοβαρών κρουσμάτων ενός νέου κορονοϊού στο Wuhan και τις γύρω περιοχές που είχε φτάσει δραματικά ποσοστά. Ανακοινώνοντας την κήρυξη έκτακτης ανάγκης PHIEC, ο Tedros επαίνεσε τα κινεζικά μέτρα καραντίνας, μέτρα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα για τη δημόσια υγεία που δεν επιχειρήθηκαν ποτέ στη σύγχρονη εποχή με ολόκληρες πόλεις, πόσο μάλλον χώρες. Την ίδια στιγμή, ο Tedros, περιέργως, επέκρινε άλλες χώρες που κινήθηκαν ώστε να σταματήσουν τις πτήσεις προς την Κίνα για να συγκρατήσουν την άγνωστη νέα ασθένεια, δεχόμενος κατηγορίες ότι υπερασπίστηκε άδικα την Κίνα.

Τα τρία πρώτα κρούσματα στο Wuhan αναφέρθηκαν, επισήμως, στις 27 Δεκεμβρίου 2019, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα. Όλες οι περιπτώσεις διαγνώστηκαν με πνευμονία από μια "καινοφανή" ή νέα μορφή του SARS Coronavirus. Σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι η μεγαλύτερη κίνηση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του έτους, το Φεστιβάλ της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς και της Άνοιξης της Κίνας, κατά την οποία περίπου 400 εκατομμύρια πολίτες μετακινούνται σε ολόκληρη τη χώρα για να βρεθούν με τις οικογένειες, διήρκεσαν από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Στις 23 Ιανουαρίου, ημέρες πριν από την έναρξη των πραγματικών εορτασμών του νέου έτους, οι αρχές του Γουχάν δήλωσαν μια άνευ προηγουμένου απομόνωση σε ολόκληρη την πόλη των 11 εκατομμυρίων από τις 10 το πρωί. Μέχρι τότε, εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι πολλά εκατομμύρια κάτοικοι είχαν φύγει μέσα σε πανικό για να αποφύγουν την καραντίνα.

Μέχρι τη στιγμή που ο ΠΟΥ κήρυξε την Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος στις 30 Ιανουαρίου, είχαν χαθεί πολύτιμες εβδομάδες για να περιοριστεί η ασθένεια. Ωστόσο, ο Τέδρος εξήρε με διαχυτικό τρόπο τα "πρωτοφανή" κινεζικά μέτρα και επέκρινε άλλες χώρες για τον "στιγματισμό" των Κινέζων μέσω της περικοπής ταξιδιών.

Σε σχέση με την εξάπλωση του COVID-19 του Wuhan και του γιατί ο ΠΟΥ δεν το χαρακτήρισε πανδημία, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Tarik Jasarevic δήλωσε: "Δεν υπάρχει επίσημη ταξινόμηση (για πανδημία) ... Ο ΠΟΥ δεν χρησιμοποιεί το παλιό σύστημα των 6 φάσεων - που κυμάνθηκε από τη φάση 1 (μη ύπαρξη αναφορών για γρίπη ζώων που προκαλεί  μόλυνση σε ανθρώπους) έως τη φάση 6 (πανδημία) - που μερικοί άνθρωποι ίσως είναι εξοικειωμένοι από τον H1N1 το 2009. "

Στη συνέχεια, με μια πλήρη μεταστροφή, στις 11 Μαρτίου, ο Tedros Adhanom ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι ο WHO ονομάζει τη νέα ασθένεια του κορονοϊού, που τώρα μετονομάστηκε σε COVID-19, «παγκόσμια πανδημία». Στο σημείο αυτό, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπήρχαν περισσότερες από 118.000 περιπτώσεις COVID-19 σε 114 χώρες, με 4.291 θανάτους.


Η ψεύτικη πανδημία του ΠΟΥ το 2009

Από το προηγούμενο φιάσκο και σκάνδαλο του ΠΟΥ το 2009 για την κήρυξης παγκόσμιας πανδημίας της "γρίπης των χοίρων" ή το H1N1 όπως είναι ο όρος, ο ΠΟΥ αποφάσισε να εγκαταλείψει τον όρο πανδημία. Ο λόγος είναι ενδεικτικός της ενδημικής διαφθοράς στο θεσμό του ΠΟΥ.

Εβδομάδες μόλις πριν από τις πρώτες αναφορές του 2009 για ένα νεαρό παιδί από το Μεξικό που μολύνθηκε από έναν καινοφανή ιό H1N1 της “γρίπης των χοίρων” στη Veracruz, ο ΠΟΥ άλλαξε σιωπηλά τον παραδοσιακό ορισμό της πανδημίας. Δεν ήταν πλέον απαραίτητο μια αναφερθείσα ασθένεια να είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε πολλές χώρες και εξαιρετικά θανατηφόρα ή εξουθενωτική. Πρέπει να είναι ευρέως διαδεδομένη, όπως η εποχική γρίπη, εάν οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ επιθυμούν να δηλώσουν πανδημία. Τα συμπτώματα του H1N1 του ΠΟΥ ήταν ίδια με το βαρύ κρυολόγημα.

Όταν η τότε Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ Δρ Margaret Chan κήρυξε επισήμως έκτακτη ανάγκη πανδημίας Φάσης 6, αυτό πυροδότησε εθνικά προγράμματα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αγορών δισεκατομμυρίων δολαρίων υποτιθέμενων εμβολίων H1N1. Στο τέλος της σεζόν της γρίπης του 2009 αποδείχθηκε ότι οι θάνατοι λόγω H1N1 ήταν αμελητέοι σε σχέση με τη συνήθη εποχική γρίπη. Ο Δρ Wolfgang Wodarg, Γερμανός γιατρός που ειδικεύεται στην Πνευμονολογία, ήταν τότε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2009 ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για υποτιθέμενες συγκρούσεις συμφερόντων σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία γρίπης των χοίρων. Το ολλανδικό κοινοβούλιο ανακάλυψε επίσης ότι ο καθηγητής Albert Osterhaus του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ, το πρόσωπο στο κέντρο της παγκόσμιας πανδημίας της γρίπης των χοίρων H1N1 2009 ως βασικός σύμβουλος του ΠΟΥ για τη γρίπη, ήταν σε θέση να επωφεληθεί προσωπικά από τα δισεκατομμύρια ευρώ σε εμβόλια που φέρονται ότι προορίζονταν για τον H1N1.

Πολλοί από τους άλλους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, οι οποίοι συμβούλευσαν την Δρ Τσαν να κηρύξει πανδημία, έλαβαν χρήματα άμεσα ή έμμεσα από τις Big Pharma, όπως η GlaxoSmithKline, η Novartis και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές εμβολίων. Η κήρυξη πανδημίας γρίπης των χοίρων από τον ΠΟΥ ήταν ψεύτικη. Το 2009-10 είδαμε την πιο ήπια γρίπη παγκοσμίως από τότε που η ιατρική άρχισε να την παρακολουθεί. Οι γίγαντες των pharma ενθυλάκωσαν δισεκατομμύρια σε εκείνη διαδικασία.

Μετά το πανδημικό σκάνδαλο του 2009, ο ΠΟΥ διέκοψε τη χρήση της κήρυξης πανδημίας 6ης φάσης και πήγε στην εντελώς αόριστη και συγκεχυμένη «Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος». Τώρα, όμως, οι Tedros και ΠΟΥ αποφάσισαν αυθαίρετα να επαναφέρουν την έννοια πανδημία, παραδεχόμενοι ότι εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω δημιουργίας ενός νέου ορισμού του όρου. Η "πανδημία" προκαλεί περισσότερη ανησυχία από την "Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος".

Η SAGE του ΠΟΥ ακόμα αμφιταλαντεύεται

Παρά τα τεράστια σκάνδαλα συγκρούσεως συμφερόντων του 2009-10 που συνδέουν τις Big Pharma με τον ΠΟΥ, σήμερα ο ΠΟΥ υπό τον Tedros δεν έχει κάνει τίποτα για να εκκαθαρίσει τη διαφθορά και τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Η σημερινή Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) είναι γεμάτη με μέλη που λαμβάνουν "οικονομικώς σημαντικά" κονδύλια είτε από μεγάλους κατασκευαστές εμβολίων είτε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates (BGMF) ή το Wellcome Trust. Κατά την τελευταία κοινοποίηση από τον ΠΟΥ των 15 επιστημονικών μελών του SAGE, λιγότεροι από 8 είχαν δηλώσει νόμιμο συμφέρον για πιθανές συγκρούσεις. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ο σημαντικός οικονομικός φορέας αυτών των 8 μελών του SAGE περιλάμβανε το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, Merck & Co. (MSD), την Gavi - την Vaccine Alliance (ομάδα εμβολίων που χρηματοδοτείται από την Gates)- τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του ΙΜΜΓ την Pfizer, την Novovax, την GSK, τη Novartis, τη Gilead και άλλων ηγετικών φαρμακευτικών παικτών στα εμβόλια. Αυτή είναι η ανεξάρτητη επιστημονική αντικειμενικότητα του ΠΟΥ.

Γκέιτς και ΠΟΥ

Το γεγονός ότι πολλά από τα μέλη του SAGE του ΠΟΥ έχουν οικονομικούς δεσμούς με το Ίδρυμα Gates είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, ακόμη και αν δεν προκαλεί έκπληξη. Σήμερα, ο ΠΟΥ χρηματοδοτείται πρωτίστως όχι από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΟΗΕ, αλλά από την αποκαλούμενη «εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα» στην οποία οι ιδιωτικές εταιρείες εμβολίων και η ομάδα των εταιρειών που χρηματοδοτούνται από το Bill Gates κυριαρχούν.
Στην τελευταία διαθέσιμη οικονομική έκθεση του ΠΟΥ, για την 31η Δεκεμβρίου 2017, λίγο περισσότερο από το ήμισυ του Προϋπολογισμού του Παγκόσμιου Ταμείου Αλιείας ύψους 2 + δισ. δολαρίων του ΠΟΥ προερχόταν από ιδιωτικούς χορηγούς ή εξωτερικούς φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα ή η ΕΕ. Οι σημαντικότεροι ιδιωτικοί ή μη κυβερνητικοί χρηματοδότες του ΠΟΥ είναι το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates μαζί με την GAVI Vaccine Alliance, που χρηματοδοτείται από το Gates, το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του Aids, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας (GFATM). Αυτοί οι τρεις έδωσαν περισσότερα από 474 εκατομμύρια δολάρια στην ΠΟΥ. Μόνο το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έδινε το εκπληκτικό $ 324.654.317 στον ΠΟΥ. Συγκριτικά, ο μεγαλύτερος κρατικός δωρητής του ΠΟΥ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έδωσε 401 εκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ άλλων ιδιωτικών δωρητών βρίσκουμε τους κορυφαίους κατασκευαστές εμβολίων και φαρμάκων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Gilead Science (επί του παρόντος πιέζει να επιλεγεί το φάρμακο της ως θεραπεία για το COVID-19), της GlaxoSmithKline, Hoffmann-LaRoche, Sanofi Pasteur, Merck Sharp και Dohme Chibret και Bayer AG. Οι παραγωγοί φαρμάκων έδωσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ το 2017. Αυτή η ιδιωτική υπέρ των εμβολίων στήριξη της βιομηχανίας για την ατζέντα του ΠΟΥ από το Ίδρυμα Gates και τις Big Pharma είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σύγκρουση συμφερόντων. Πρόκειται για μια de facto πειρατεία του οργανισμού των ΗΕ που είναι αρμόδιος για το συντονισμό της διεθνούς αντιμετώπισης επιδημιών και ασθενειών. Επιπλέον, το Ίδρυμα Gates, με μέγιστο περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, επενδύει τα απαλλαγμένα από φόρους δολάρια του στους ίδιους κατασκευαστές εμβολίων, όπως οι Merck, Novartis, Pfizer, GlaxoSmithKline.

Σε αυτό το υπόβαθρο, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Αιθίοπας πολιτικός, Tedros Adhanom, έγινε επικεφαλής του ΠΟΥ το 2017. Ο Tedros είναι ο πρώτος μη ιατρός διευθυντής του ΠΟΥ παρά την επιμονή του να χρησιμοποιήσει το Δρ ως τίτλο. Είναι ένας Δρ φιλοσοφίας στην κοινοτική υγεία για "έρευνα που διερευνά τις επιπτώσεις των φραγμάτων στη μετάδοση της ελονοσίας στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας". Ο Tedros, ο οποίος ήταν επίσης Υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας μέχρι το 2016, συναντήθηκε με τον Bill Gates όταν ήταν υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας και έγινε πρόεδρος του συνδεομένου με τον Γκέιτς Παγκόσμιου Ταμείου κατά του HIV / AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Υπό τον Tedros, η διαβόητη διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων στον ΠΟΥ συνεχίστηκαν, ακόμη και μεγάλωσαν. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αυστραλιανής Εταιρείας Ραδιοτηλεόρασης, υπό τον Tedros, το 2018 και το 2019 το πρόγραμμα έκτακτων περιστατικών υγείας του ΠΟΥ, το υπεύθυνο για την παγκόσμια αντιμετώπιση του COVID-19, αναφέρθηκε με την υψηλότερη βαθμονόμηση κινδύνου, με ιδιαίτερη σημείωση ότι η "αποτυχία επαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος και των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης [διακινδυνεύει] ανεπαρκή προσκόμιση αποτελεσμάτων σε επίπεδο χωρών." Η έκθεση της AΕΡ διαπίστωσε περαιτέρω ότι υπήρξε επίσης "αύξηση των εσωτερικών καταγγελιών διαφθοράς σε ολόκληρο τον οργανισμό, με την ανίχνευση πολλαπλών συστημάτων που αποσκοπούν στην υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών από το διεθνή οργανισμό". Δεν είναι πολύ καθησυχαστικό.

Στις αρχές Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα δεδομένα του ΠΟΥ για τον COVID-19 λόγω επανειλημμένων λαθών και ασυνεπειών που ο ΠΟΥ αρνήθηκε να διορθώσει. Τα πρωτόκολλα δοκιμών του ΠΟΥ για τεστ κορονοϊού έχουν επανειλημμένα αναφερθεί από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, για σφάλματα και ψευδώς θετικά δείγματα και άλλα ελαττώματα.

Αυτός είναι ο ΠΟΥ τον οποίο εμπιστευόμαστε τώρα να μας καθοδηγήσει μέσω της χειρότερης κρίσης στον τομέα της υγείας του περασμένου αιώνα.
Ο F. William Engdahl είναι σύμβουλος στρατηγικού  κινδύνου και λέκτορας, κατέχει πτυχίο στην πολιτική από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και είναι πολύ δημοφιλής (best-selling) συγγραφέας επί του πετρελαίου και της γεωπολιτικής, αποκλειστικά για το ηλεκτρονικό περιοδικό “New Eastern Outlook.”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου