Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Για την αμερικάνικη πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας. By James Cogan, 7 April 2017



















Από James Cogan αναδημοσίευση από το wsws.org σε μεταφραση Κ.Μ για το Avantgarde

Τα ξημερώματα, δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο εκτόξευσαν 59 πυραύλους Κρουζ τύπου Tomahawk σε μια συριακή αεροπορική βάση στο Shayrat, 40 χιλ ν/α της Χομς. Η Χόμς βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία μεταξύ Δαμασκού και Χαλεπίου και στο κόμβο προς την Παλμύρα στα ανατολικά, προκεχωρημένο φυλάκιο στο πόλεμο της Συρίας κατά του ISIS. Πρόκειται για την πρώτη άμεση επίθεση από τις ΗΠΑ ενάντια, στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία και το Ιράν, κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει βυθίσει τον κόσμο σε μέρες αβεβαιότητας ως προς τις συνέπειες. Υπογραμμίζοντας την απόλυτη ασυδοσία και την εγκληματικότητα της αμερικανικής δράσης, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν παρουσία στη βάση που έγινε η επίθεση.

Η συριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει μια σκληρή καταδίκη της επίθεσης των ΗΠΑ, καταγγέλλοντάς την ως «επιθετικότητα». Προς το παρόν, αναφέρει ότι τουλάχιστον τέσσερις σύριοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ η βάση έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να ειδοποίησε ότι η αεροπορική βάση επρόκειτο να βομβαρδιστεί. Η Ρωσία έχει μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και προσωπικού στη Συρία βοηθώντας τις δυνάμεις του Άσαντ στην καταπολέμηση επί έξι έτη, της χρηματοδοτούμενης από τις ΗΠΑ εξέγερσης κατά κύριο λόγο ισλαμιστικών πολιτοφυλακών. Αν οι Ρώσοι είχαν ειδοποιήσει, ερωτήματα παραμένουν ως προς το αν τους δόθηκε επαρκής χρόνος να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βάση.

Το πρόσχημα για την επίθεση των ΗΠΑ είναι ο σκοτεινός και αμφίβολος ισχυρισμός ότι η πολεμική αεροπορία του Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μια επίθεση ενάντια σε αντάρτες που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ιντλίμπ την Τρίτη. Οι ισχυρισμοί είναι αμφίβολοι, πάνω απ’ όλα, επειδή η συριακή κυβέρνηση δεν είχε κανένα απολύτως κίνητρο να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα, γνωρίζοντας ότι θα αξιοποιηθούν ως δικαιολογία, έτσι ώστε ο Τράμπ να διατάξει την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ. Οι ισλαμιστές αντάρτες, αντίθετα, μαζί με τους συμβούλους τους, της CIA, είχαν σημαντικότατο κίνητρο κάτω από συνθήκες στις οποίες αντιμετωπίζουν την πλήρη στρατιωτική ήττα. Επιπλέον, η Αλ Κάιντα και η συνδεδεμένη μαζί της πολιτοφυλακή της Αλ-Νούσρα είναι γνωστό ότι έχουν στην κατοχή τους, και έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση Άσαντ και πάλι κατηγορηματικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για την χημική επίθεση. Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ δήλωσε: «Τονίζω για άλλη μια φορά, ότι ο Συριακός Αραβικός στρατός ουδέποτε έκανε και δεν θα χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα, ακόμη και εναντίον των τρομοκρατών που στοχεύουν το λαό μας».
 
Η επίθεση στη Συρία είναι το αποτέλεσμα του πολιτικού εμφυλίου στην Ουάσιγκτον που μαίνεται εδώ και μήνες, στον οποίο ο Τραμπ καταγγέλθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα και ένα μεγάλο μέρος των media ως ρωσική μαριονέτα για τις δηλώσεις του περί βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα. Οι εγχώριοι αντίπαλοί του έχουν καταφέρει να αναγκάσουν τη νέα κυβέρνηση να κάνει στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική εντείνοντας τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Το αποτέλεσμα είναι η προοπτική μιας ταχείας καθόδου προς μια αντιπαράθεση με το Ιράν και τη Ρωσία. Είναι απολύτως κατανοητό ότι η συριακός στρατός, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, θα προβεί σε αντίποινα κατά αμερικανικών αεροσκαφών στο εναέριο χώρο της Συρίας ή την έναρξη επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων που λειτουργούν στο έδαφος από κοινού διαφόρων αντάρτικων πολιτοφυλακών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε ανοικτά το βομβαρδισμό, ακόμη και όταν ο ίδιος είχε καθίσει για δείπνο και μια ευκαιρία για φωτογράφηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος έφτασε στις ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν και του οποίου η κυβέρνηση έχει ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Άσαντ.

Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που τίθενται από το χτύπημα των ΗΠΑ είναι κατά πόσον η σύνοδος κορυφής υψηλού επιπέδου μεταξύ του Τράμπ και του Ξι μπορεί να ολοκληρωθεί. Η κατάσταση είναι, πέρα από κάθε πρωτόκολλο, πρωτοφανής για έναν κινέζο ηγέτη. Ο Ξι θα αντιμετωπίσει τεράστιες αντεγκλήσεις στην Κίνα αν κάθεται δίπλα στον Τραμπ σε ευγενικές διπλωματικές συνομιλίες, σε ένα πολυτελές θέρετρο γκολφ στη Φλόριντα, ενώ η δική του κυβέρνηση, η Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες καταγγέλλουν τη μονομερή και παράνομη αμερικανική πράξη πολέμου στη Συρία.

Επιπλέον, η διοίκηση Τραμπ απειλεί να ξεκινήσει μια προληπτική επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας και να προκαλέσει ένα καταστροφικό πόλεμο στα σύνορα της Κίνας. Η πυραυλική επίθεση στη Συρία άρει κάθε αμφιβολία στους κινεζικούς στρατιωτικούς κύκλους για το αν ο Τραμπ θα ήταν διατεθειμένος να διατάξει μια τέτοια δράση.

Ο Τραμπ οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη το βράδυ στην έπαυλή του στη Φλώριδα. Με λόγια που στάζουν από ιμπεριαλιστική υποκρισία, δήλωσε: «Απόψε καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν μαζί μας στην προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η σφαγή και η αιματοχυσία στη Συρία, αλλά και για τον τερματισμό της τρομοκρατίας όλων των ειδών και όλων των τύπων».
 
Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson εξέδωσε δήλωση κατηγορώντας τους ρώσους ότι είναι «συνένοχοι» στην υποτιθέμενη επίθεση χημικών αερίων, καταγγέλλοντάς τους για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους το 2013 για να εξασφαλίσουν ότι η Συρία πράγματι κατέστρεψε τα χημικά όπλα της. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση Ομπάμα, εν όψει των αμφιβολιών στο στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ και της λαϊκής αντίδρασης, χρησιμοποίησε τις ρωσικές εγγυήσεις κάνοντας πίσω από τα σχέδιά της να ξεκινήσει έναν τεράστιο αεροπορικό πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση Άσαντ.

Η κυβέρνηση Πούτιν στη Μόσχα, υποστηριζόμενη από τη Βολιβία, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή για να καταδικαστεί η αμερικανική επίθεση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας στη ρωσική Γερουσία Viktor Ozerov δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίθεση ήταν μια «επιθετική πράξη ενάντια σε ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών». Πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις, η Ρωσία είχε ζητήσει μια αμερόληπτη έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά αέρια και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν «αρνητικές συνέπειες» αν αναλάβουν στρατιωτική δράση.

Ο άλλο βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης Άσαντ, το Ιράν, έχει εκδώσει μια δήλωση μέσω του υπουργείου εξωτερικών που «καταδικάζει απερίφραστα» τη δράση των ΗΠΑ. Μεγάλος αριθμός ιρανικών στρατιωτών βρίσκονται στο έδαφος, όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ, πολεμώντας μαζί με σιίτες πολιτοφύλακες ενάντια στον ISIS.

Στη Συρία, η χρηματοδοτούμενη από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία ένοπλη ισλαμιστική πολιτοφυλακή Aχραρ αλ-Σαμ δήλωσε ότι «χαιρετίζει οποιαδήποτε παρέμβαση των ΗΠΑ με στρατιωτικά χτυπήματα». Η ισραηλινή κυβέρνηση επίσης εξέδωσε μια δήλωση εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στην αμερικανική επιχείρηση. Η Τουρκία είχε ήδη δώσει την υποστήριξή της πριν από τις επιθέσεις.

Καθώς η επίθεση των ΗΠΑ έλαβε χώρα ξημερώματα, οι ιμπεριαλιστικές σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη, αφού πέρασαν τις προηγούμενες μέρες αξιοποιώντας την υποτιθέμενη επίθεση χημικών αερίων για να καταγγείλουν τον Άσαντ και τη Ρωσία καλώντας σε άμεση δράση, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί επίσημες δηλώσεις.

Από την άλλη πλευρά του κόσμου, μια ένδειξη για το πώς πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να ανταποκριθούν έχει δοθεί από την Αυστραλία. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας δέχτηκε τηλεφώνημα από αξιωματούχους των ΗΠΑ αρκετές ώρες πριν την πυραυλική επίθεση. Η Αυστραλία έχει μαχητικά-βομβαρδιστικά και άλλα αεροσκάφη που δρουν από κοινού με τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος έχουν κάνει δηλώσεις δικαιολογώντας πλήρως την επίθεση των ΗΠΑ, αν και ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull δεν επιβεβαιώνει αν ο στρατός της χώρας θα συνεισφέρει στις επιθέσεις ενάντια στη συριακή κυβέρνηση.

Αναδημοσίευση από : avantgarde2009.wordpress.com

1 σχόλιο:

  1. Τι μας κρύβουν από την επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία;

    "Τα τόμαχοκ δοκίμασαν το σύστημα A2/AD

    Να λοιπόν ποιός ήταν ο βασικός στρατιωτικός στόχος των ΗΠΑ. Να δοκιμάσει τις δυνατότητες του συστήματος Α2/AD της Ρωσίας που έχει εγκατασταθεί στη Συρία. Να δει το ποσοστό απωλειών και να εκτιμήσει επιχειρησιακά με ποιόν τρόπο μπορεί να διαπεράσει το πλέγμα του συγκεκριμένου συστήματος, χωρίς αποτρεπτικές απώλειες."

    "Στην Κρήτη λοιπόν υπάρχει το ισχυρότερο ραντάρ, που αναβαθμίζει τώρα ο Ισραηλινός στρατός και βρίσκεται εκτός εμβέλειας των Ρώσων. Βέβαια, η ενίσχυση του Ρωσικού στόλου ανοιχτά της Κύπρου με φρεγάτες και καταδρομικά από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας δίνει στη Ρωσία την ικανότητα να επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού έως και την Κρήτη ώστε να πληγούν πιθανοί στόχοι ακόμη και στην περιοχή της. Στην περίπτωση πάντα που ο Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του για συνέχιση των χτυπημάτων.

    Από στρατιωτικής άποψης η επιχείρηση σημείωσε για τους αμερικανούς παταγώδη αποτυχία. Όχι μόνο γιατί δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν τη "φούσκα" A2/AD της Ρωσίας με λελογισμένες απώλειες, αλλά δεν μπορούν να παράσχουν αποτελεσματική αεροπορική κάλυψη σε πιθανές δικές τους εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία. Ούτε είναι εύκολο, για τον ίδιο λόγο της "φούσκας" να μετακινήσουν ικανές χερσαίες δυνάμεις τεθωρακισμένων, πυροβολικού και ελικοπτέρων από το Ιράκ στην ενδοχώρα της Συρίας. Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των Ρώσων και του Άσαντ μπορούν να το κάνουν.

    Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο Τραμπ θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Η επιθετικότητα του θα ενταθεί. Τα πλήγματα την επόμενη φορά θα έχουν μεγαλύτερη διασπορά και συγκέντρωση από αέρα, θάλασσα και έδαφος. Το Ισραήλ ήδη ετοιμάζεται να συνδράμει. Μαζί του και οι μοίρες της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, που συνιστούν έναν εύκολο στόχο για τους Ρώσους προκειμένου με τη ζωή των ελλήνων πιλότων να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος διεμβολισμού του συστήματος A2/AD.
    Εξ ου και οι συχνές κοινές τακτικές αεροπορικές ασκήσεις μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδος και ΗΠΑ. Ακόμη και πάνω από τον εναέριο χώρο της Αθήνας. Για πρώτη φορά στα χρονικά.
    Άλλωστε έχουμε το κατάλληλο πολιτικό σύστημα για να γίνει κάτι τέτοιο. Η Κρήτη έχει ήδη παραδοθεί με σκοπό να γίνει αβύθιστο αεροπλανοφόρο για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, όπως έχει εξαγγείλει ο κ. Καμμένος. "

    http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2017/04/blog-post_53.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή