Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Νόαμ Τσόμσκι: Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου από τον Τραμπ

























Πηγή : avgi.gr  23 Απριλίου 2017

Η μονομερής επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία και στο Αφγανιστάν σχεδιάστηκαν λεπτομερώς από τη νέα κυβέρνηση, που δεν ενδιαφέρεται για το έγκλημα παραβίασης όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Για να κάνει στην κοινή γνώμη μια παράσταση, ένα σόου, μια και της υποσχέθηκε ότι θα είναι «Πρώτα η Αμερική».

Του Νόαμ Τσόμσκι*

«Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη Ιστορία ζούμε μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Μιλώ για την τερατώδη ικανότητα του να σκοτώσουν, την οποία έχουν σήμερα από την πλευρά τους Ηνωμένες Πολιτείες. Χάρη στο πρόγραμμα που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Ομπάμα και τώρα κατέληξε στα χέρια του Τραμπ, για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου, που έχει φτάσει ως αποτρεπτικός παράγοντας σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Τα περιθώρια έχουν λειανθεί σε τέτοιο σημείο, που δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πυρηνική καταστροφή».

Με αυτούς τους δραματικούς όρους ανοίγει η συνέντευξη που ο Νόαμ Τσόμσκι παραχώρησε στην εφημερίδα “Il Manifesto” μετά τη μονομερή στρατιωτική επίθεση στη Συρία με 59 πυραύλους Τόμαχοκ και την επιδρομή στο Αφγανιστάν με τη ρίψη της «μητέρας όλων των σούπερ βομβών - ΜΟΑΒ», την αποκαλούμενη «Μαργαρίτα Υπερκόφτη», που τελειοποιήθηκε τεχνολογικά από το Πεντάγωνο και την είχε χρησιμοποιήσει ήδη το 1991 στο Ιράκ. Μετά την απειλή για στρατιωτικά αντίποινα εξαιτίας της έντασης με τη Βόρεια Κορέα και ενώ ο Τραμπ προχωρούσε στην ανακοίνωση της «έρευνας για να εξακριβωθεί εάν η Τεχεράνη έχει συμμορφωθεί και κατανοήσει το περιεχόμενο» [των ενεργειών του], παρόλο που ήταν «επιφυλακτικός, γιατί έχει συνείδηση των κινδύνων» εξαιτίας της συμφωνίας για την πολιτική πυρηνική ενέργεια που υπέγραψε με το Ιράν ο Ομπάμα.

* Ποια είναι η στρατηγική και τα κίνητρα των νέων στρατιωτικών επιθέσεων στη Συρία και στο Αφγανιστάν;
 
Η μονομερής επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία και στο Αφγανιστάν σχεδιάστηκαν λεπτομερώς από τη νέα κυβέρνηση, που δεν ενδιαφέρεται για το έγκλημα παραβίασης όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Για να κάνει στην κοινή γνώμη μια παράσταση, ένα σόου, μια και της υποσχέθηκε ότι θα είναι «Πρώτα η Αμερική».

Με την πρόθεση να συνεχίσει ανενόχλητη το άγριο έργο τής αποξήλωσης, βήμα προς βήμα, ολόκληρης της ομοσπονδιακής νομοθεσίας που οικοδομήθηκε πριν από 70 χρόνια για να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ από τη λογική της άμεσης αποκόμισης κερδών και τον μέγιστο συγκεντρωτισμό της εξουσίας. Στην πραγματικότητα, η άμεση αντίδραση του Τραμπ ήταν να καθησυχάσει το αμερικανικό κοινό ότι επιτέλους έφτασε εδώ ένας νέος σερίφης. Με το άμεσο μήνυμα: Τα λαμπρά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τους άνδρες μας στο Πεντάγωνο τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες είναι υψηλότερα από ό,τι επιτεύχθηκε κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια της προεδρίας Ομπάμα και είμαστε σε θέση να κάνουμε θαρραλέες επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, εδώ βρίσκεται ο νέος σερίφης που αποδεικνύει ότι είναι ο ισχυρός άντρας που θέλετε. Και που έδωσε το ελεύθερο σε όσους ήθελαν να εφαρμόσουν τα λεγόμενα θαρραλέα μέτρα. Όπως να ρίξει τη σούπερ βόμβα στο Αφγανιστάν χωρίς να έχουμε καν ιδέα ποια περιοχή καταστρέψαμε, ούτε πόσους άμαχους σκοτώσαμε.

Παραδόξως, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες τα χειροκροτήματα και η αποδοχή ήταν μοναδικά και καθολικά και από τους Δημοκρατικούς, γιατί στη Συρία ο νέος σερίφης Τραμπ έστειλε ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, για να αποδείξει ότι η Αμερική εξακολουθεί να είναι μια υπερδύναμη που είναι σε θέση να αντιδράσει με τη νέα δυναμική του συνθήματος «Πρώτα η Αμερική».

Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ερμηνεύθηκε στην Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο ως μήνυμα εναντίον του Άσαντ γιατί χρησιμοποίησε όπλα μαζικής καταστροφής. Χωρίς να δώσει καμία σημασία στις αμφιβολίες, ειλικρινά αξιόπιστες, των ειδικών των χημικών όπλων και των Ρώσων, που ζήτησαν αμέσως μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα από τους οργανισμούς του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα. Ο στόχος του Τραμπ, του Μπάνον και των εκπρόσωπων τους είναι να εστιάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε αυτούς και όχι στις πραγματικές θεματικές της υπόσχεσης «Πρώτα η Αμερική» με συνεχείς τηλεοπτικές εικόνες και μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα. Βήμα προς βήμα, πίσω από τα παρασκήνια έχει εγκριθεί μια νομοθεσία η οποία αφαιρεί κάθε ελπίδα για τον αμερικανικό λαό να διεκδικήσει τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές που υιοθετήθηκαν πριν από 70 χρόνια. Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη οργάνωση εξουσίας στην παγκόσμια ιστορία. Ότι για να συνεχίσει να έχει περισσότερα κέρδη και όλο και περισσότερη δύναμη, είναι επίσης ικανή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Μέχρι την καταστροφή της ανθρωπότητας.

* Ποιοι είναι οι άμεσοι κίνδυνοι που προβλέπετε από αυτή τη στρατηγική του πολέμου, που, για να επιβεβαιώσει την υπόσχεσή της εικόνας του, οδηγεί προς την καταστροφή του πυρηνικού πολέμου;

Στο δελτίο του Μαρτίου του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που εκδίδει το Atomic Bulletin of Scienctists δημοσιεύτηκε μια μελέτη σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου που αποφάσισε η κυβέρνηση Ομπάμα και που τώρα βρίσκεται στα χέρια του Τραμπ. Μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι το σύστημα του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ έχει φτάσει σε ένα προχωρημένο και ριζοσπαστικό επίπεδο ατομικής στρατηγικής, ικανό να καταστρέψει το οπλοστάσιο πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας. Αυτό δεν είναι κρυφό από τη Μόσχα. Αλλά με την ενίσχυση της συνεχούς έντασης, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής στα σύνορα με τη Ρωσία, δημιουργεί τον κίνδυνο μιας άμεσης πυρηνικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

* Τότε τι μπορούμε να περιμένουμε;

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια, δεδομένων των λεπτών πλέον περιθωρίων, και το «οριακό σημείο» τους για μια πυρηνική καταστροφή που θα προκαλέσει την «αμοιβαία καταστροφή». Γιατί δρομολογήθηκε μια κατάσταση στην οποία η Ρωσία, με την εντατικοποίηση των προκλήσεων από τις ΗΠΑ, μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει μια «προληπτική πυρηνική επίθεση», με την ελπίδα της επιβίωσης, από τη στιγμή που δεν έχει πλέον τη δυνατότητα ενός αποτρεπτικού οπλοστασίου.

Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση. Ο κίνδυνος προέρχεται από τις απρόβλεπτες αντιδράσεις του Τραμπ. Ενός Τραμπ που, εάν δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει τις υποσχέσεις αλλαγής που έκανε στην «εργατική τάξη», στην οποία αναφέρθηκε στην προεκλογική εκστρατεία (και που θα είναι το πρώτο θύμα της προεδρίας του), αργά ή γρήγορα θα δρομολογήσει ενδεχομένως μια πλημμύρα κατηγοριών εναντίον των μεταναστών για ισλαμική τρομοκρατία για να δικαιολογήσει τα εξαιρετικά κατασταλτικά μέτρα και νέες προγραφές. Προκατασκευάζοντας αποδείξεις για μια επίθεση εναντίον της Αμερικής, έτσι ώστε να δικαιολογήσει τη χρήση των πυρηνικών όπλων.

Οι πύραυλοι στη Συρία και η σούπερ βόμβα στο Αφγανιστάν αποτελούν το παράδειγμα ότι η Αμερική του Τραμπ είναι έτοιμη για στρατιωτικές επιδρομές και αντίποινα που υπερβαίνουν σήμερα την πλέον διεστραμμένη φαντασία. Ένα πολιτικό σχέδιο που αποτελεί ιστορική πρακτική σε αυτή τη χώρα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.


* Η συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκι στην Πατρίτσια Λομπρόζο από τη Νέα Υόρκη δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto» στις 19 Απριλίου 2017.

Μετάφραση - απόδοση: Αργύρης Παναγόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου