Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ο Καμμένος στο ΕΒΕΑ: Ξεπούλημα νησιών και ακινήτων του υπουργείου Άμυνας εξήγγειλε ο υπουργός άμυνας





Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου που παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΑ 8.6.2016


Απόσπασμα ομιλίας Καμμένου σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ (video)

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ 
 
Από τη νέα ΜΟΜΑ  θα κατασκευάζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, οι τουριστικές και άλλες επενδύσεις σε ακίνητα του υπουργείου τα οποία θα παραχωρούνται για έως και 99 χρόνια σε ιδιώτες. Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Η διαδικασία για την αξιοποίηση των ακινήτων είναι η εξής:

Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει μία πρόταση με το μίνιμουμ που προβλέπεται στην ενοικίαση του οικοπέδου, του οικήματος του νησιού, το οποίο είναι 5% σε ετήσια βάση.

Από τη στιγμή που υπάρχει 5% προσφορά για ένα συγκεκριμένο απόλυτα καθαρά περιγραφόμενο οικόπεδο με όλες τις δυνατότητες που έχει το καθένα, τότε αυτό οδηγεί στην υπογραφή ενός MoU μεταξύ του ΤΕΕΘΑ και του ενδιαφερομένου, ότι δηλαδή ενδιαφέρεται να το ενοικιάσει για τα υπόλοιπα 99 ή 50 χρόνια ίσως και λιγότερα ανάλογα το τι θέλει, -μίνιμουμ τα 50 χρόνια – και προσφέρει δεσμευτικά το 5% το χρόνο.

Οπως είπε ο κ. Καμμένος στην ακίνητη περιουσία του υπουργείου περιλαμβάνονται οικόπεδα, νησιά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πεδία βολής, κλπ, που ανήκουν στα τέσσερα ταμεία των στρατιωτικών, αντικειμενικής αξίας άνω 34 δισ. ευρώ. Επανέλαβε πως σήμερα τα ταμεία έχουν ετήσια έσοδα μόλις 1.500.000 ευρώ το χρόνο όταν με την αξιοποίησή τους μπορούν να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
 
Αυτό οδηγεί σε μία διαδικασία fast track που βγαίνει σε ένα ibid στο διαδίκτυο για επτά ημέρες. Για επτά ημέρες με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες θα μπορεί ο ένας ενδιαφερόμενος να «χτυπάει» τον άλλο ενδιαφερόμενο. Να «χτυπάει» δηλαδή επί του ποσοστού της απόδοσης του συγκεκριμένου οικοπέδου ή κτιρίου, γνωρίζοντας από την άλλη πλευρά την προσφορά που έχει κάνει ο άλλος ενδιαφερόμενος.

Σύμφωνα με τον Π. Καμμένο: «Λόγω της νομοθεσίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, λόγω του ότι τα εν λόγω κτίρια τα οποία θα επισκευαστούν επί των συγκεκριμένων οικοπέδων, νησιών, στρατοπέδων αποτελούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναλαμβάνουμε εμείς να το χτίσουμε. Αναλαμβάνει δηλαδή η περίφημη ΜΟΜΑ ή ΜΟΜΚΑ. Το ΣΧΟΠ ανήκει στη δική μας Υπηρεσία, δηλαδή η αδειοδότηση που θα πάρει η συγκεκριμένη επένδυση ανήκει στη δική μας Υπηρεσία. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά γίνονται με πολύ σύντομες διαδικασίες, δεν περνούν τη βάσανο που περνάει οποιοσδήποτε επενδυτής».

Τέσσερα παραδείγματα

 

Νησί Φλέβες: Η νήσος Φλέβες ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, είναι οχυρό και για ιστορικούς λόγους είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι οι Φλέβες μαζί με τον Τούρλο της Αίγινας ήταν τα οχυρά που στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί ήλεγχαν την είσοδο και την έξοδο στο Σαρωνικό. Αν ανέβει κανείς στις Φλέβες, θα δει ότι υπάρχουν ακόμα κανόνια τεράστιου μεγέθους. Ακολούθησε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η γραμμή Μεταξά, δηλαδή η γραμμή Μεταξά δεν ήταν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και στα οχυρά, προστάτευε και το Σαρωνικό και την Αθήνα.

«Οι Φλέβες βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Βουλιαγμένη, έχει γύρω – γύρω το νησί πάρα πολλούς κόλπους και ενδεικτικά αρχίσαμε να παρουσιάζουμε αυτό το νησί, όπως τον Τούρλο της Αίγινας, όπως την Πέρδικα στην Αίγινα και το Πρασονήσι σε κάποιους μαζικούς φορείς για να δούμε εάν υπάρχει ενδιαφέρον. Το παρουσιάσαμε κατ’ αρχήν στους Ελληνοαμερικανούς ομογενείς μας οι οποίοι έδειξαν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το παρουσιάσαμε σε μια επίσκεψη που μας έκαναν οι Ελληνο-ισραηλινές Οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Το παρουσίασα σε όλα τα ταξίδια που έκανα ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας μαζί με τους Έλληνες επιχειρηματίες των αμυντικών βιομηχανιών, σε ηγέτες, σε επιχειρηματίες.

Τα πρώτα αποτελέσματα: Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση από το Άμπου Ντάμπι για τις Φλέβες, δημιουργίας resort, όπου το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 3.6 δισεκατομμύρια ευρώ για δημιουργία μπανγκαλόους, με οργανωμένο γκολφ, με μαρίνα, με λαγκούν μέσα στα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται.

Αποτέλεσμα είναι ότι αυτό, ως πρώτη πρόταση που θα μπει στη διαβούλευση-μπορεί να υπάρξουν κι άλλες προτάσεις- θα αποδώσει μίνιμουμ στο Πολεμικό Ναυτικό, στο Ταμείο του Στόλου, 100 εκατ. ευρώ το χρόνο» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «υπάρχει από το Αμπου Ντάμπι πρόταση για τις Φλέβες όπου το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ για μπαγκαλόους, με γκολφ, με μαρίνα. Χρησιμοποιούν τις Φλεβοπούλες ως κέντρα. Υπάρχει και η πρόταση να συμμετέχει το Ταμείο του Πολεμικού Ναυτικoύ για δημιουργία του μεγαλύτερου καταδυτικού κέντρο στον κόσμο».

Τούρλος στην Αίγινα: «Μας επισκέφθηκαν από μεγάλο fund του Ισραήλ, ζήτησαν και αυτοί τις Φλέβες για τη δημιουργία ενός Silicon Island που θα περιέχει δραστηριότητες πανεπιστημιακές, ερευνητικές, ψυχαγωγίας και τουρισμού μέσα στον ίδιο χώρο, κλπ. Τους προτείναμε να πάνε στον Τούρλο στην Αίγινα και το δέχτηκαν με επένδυση 2,4 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Καμμένος. «Τους προτείναμε εκτός από τις Φλέβες για τις οποίες τους είπαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον – γιατί όλα γίνονται ανοιχτά και δημόσια, αυτό είναι πολύ βασικό – να πάνε στον Τούρλο στην Αίγινα, στο βόρειο μέρος της Αίγινας που βλέπει στον Πειραιά .Και το δέχτηκαν. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι εκεί, με 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ επένδυση, πόσοι θα εργαστούν, πόσες ελληνικές επιχειρήσεις θα δουλέψουν μόνο και μόνο για να χτιστεί. Και εν συνεχεία, γύρω από μια τέτοια επένδυση, πόσες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν για να μπορέσουν να εργαστούν Έλληνες πολίτες και παράλληλα να παραχθεί εισόδημα για τη χώρα», είπε.

Πρασονήσι στη Νότια Ρόδο: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει στο Πρασονήσι στη Νότια Ρόδο ένα κέντρο με αεροδρόμιο που θα λειτουργεί ως αρχικός και τελικός προορισμός κρουαζιέρας και θα περιλαμβάνει λιμάνι για 6 μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τη δυνατότητα να παραμένουν και μια ή δύο ημέρες στην περιοχή και μεγάλο resort και τη δημιουργία ενός ειδικού τελωνειακού χώρου, μιας περιοχής χαμηλής φορολογίας που θα επιτρέψει να επεκτείνουν τη διαμονή τους οι ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα.

Σύρος: Στη Σύρο, είπε ο κ. Καμμένος «μαζί με το δήμαρχο και το τοπικό Επιμελητήριο σχεδιάζουμε να συνδυάσουμε το στρατόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο Νεώριο μαζί με ναυπηγείο. Από τα εμιράτα μας προτείνουν μια τεράστια επένδυση για κατασκευή κέντρου mega yacht (κατασκευή, επιδιόρθωση, κ.λπ.) που θα περιέχει και παράλληλο νηολόγιο με έδρα τη Σύρο».

Μίχαλος: Το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, οφείλει να συνοδευθεί από την υπέρβαση των ιδεοληψιών

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε λόγο για θετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι μπορούν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, οι δραστηριότητες αναψυχής, η επιχειρηματική στέγη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ακόμη ότι «πάνω από όλα, όμως, το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, οφείλει να συνοδευθεί από την υπέρβαση των ιδεοληψιών που κατατρύχουν την ανάπτυξη και οδηγούν, τελικά, στην απόλυτη αδράνεια.

Στην Ελλάδα οι λέξεις «ιδιώτης» και «επενδυτής» ταυτίζονται σχεδόν με τη λέξη «ξεπούλημα». Η ταύτιση αυτή υπάρχει στο μυαλό όσων ακόμα θεωρούν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως εκ φύσεως εχθρική προς το δημόσιο συμφέρον. Και παγιδεύουν τις τοπικές κοινωνίες στο μαρασμό και στη μιζέρια, κρύβοντάς τους την αλήθεια: ότι το μεγαλύτερο ξεπούλημα είναι η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Είναι το να αφήνουμε υποδομές που οι πολίτες έχουν πληρώσει με τους φόρους τους να ρημάζουν και να καταρρέουν. Είναι το να στερούμε από τις τοπικές κοινωνίες έσοδα, ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, αντί να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές τους.  Σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα περίοδο, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι στο χέρι της Πολιτείας το να τα προσελκύσει και στη συνέχεια να φροντίσει να αξιοποιηθούν σωστά. Με ξεκάθαρους κανόνες και όρους, ώστε να αποδίδουν όφελος για την οικονομία και τους πολίτες».

«Για τα ακίνητα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, όπως και για το σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό πακέτο για τους επενδυτές.
Η διάθεση των ακινήτων θα πρέπει να συνοδεύεται από την εκ των προτέρων διευθέτηση μιας σειράς διοικητικών θεμάτων, όπως π.χ. τα θέματα πολεοδομίας, περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, χρήσεων γης κτλ.

Θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασίες και βέλτιστες πρακτικές, με στόχο τη διαφάνεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα. Να αξιοποιήσει σύγχρονο μάνατζμεντ, τεχνογνωσία και στελέχη της αγοράς.

Πάνω από όλα, όμως, το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, οφείλει να συνοδευθεί από την υπέρβαση των ιδεοληψιών που κατατρύχουν την ανάπτυξη και οδηγούν, τελικά, στην απόλυτη αδράνεια» τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης : 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου