O ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange)
Από τις 19 Ιουνίου 2012, διωκόμενος με κατασκευασμένες κατηγορίες στη Σουηδία, κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ (Ισημερινού) στο Λονδίνο όπου και του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο. Έκτοτε, παραμένει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ περικυκλωμένος και επιτηρούμενος από τη Βρετανική αστυνομία.
Από τις 19 Ιουνίου 2012, διωκόμενος με κατασκευασμένες κατηγορίες στη Σουηδία, κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ (Ισημερινού) στο Λονδίνο όπου και του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο. Έκτοτε, παραμένει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ περικυκλωμένος και επιτηρούμενος από τη Βρετανική αστυνομία.
Πηγή:www.ca
Αναδημοσιεύουμε από το pergadi.blogspot.gr
της Stefania Maurizi
Λέγεται Τisa
(Trade
in
Services
Agreement,Συμφωνία για το Εμπόριο στις
Υπηρεσίες) το έγγραφο που αποκαλύφθηκε
χάρη στην οργάνωση του Assange. Μια διεθνής
συμφωνία ομάδων πίεσης και κυβερνήσεων
για την απελευθέρωση των υπηρεσιών ,από
τα προσωπικά δεδομένα, μέχρι τον τομέα της
υγείας μέσω της ασφάλισης. Το τελειωτικό
χτύπημα του χρηματοοικονομικού συστήματος
στην πολιτική.
Μια διεθνής Συνθήκη που μπορεί να έχει τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τους πολίτες και, γενικότερα, αε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, με την ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών, όπως ο τραπεζικός τομέας, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές, η παιδεία, κάτω από την πίεση μεγάλων εταιρειών και λόμπι . Μια συμφωνία που την διαπραγματεύονται υπό απόλυτη μυστικότητα και που, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, δεν μπορεί να αποκαλυφθεί παρά μόνο πέντε χρόνια μετά την έγκρισή της.
Το ιταλικό περιοδικό L'Espresso είναι σε θέση να αποκαλύψει μέρος του περιεχομένου της συνθήκης, χάρη στο WikiLeaks, την οργάνωση του Julian Assange, που την δημοσιεύει αποκλειστικά για το περιοδικό μας και μια ομάδα διεθνών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung" . Μια δημοσίευση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επετείου των δύο χρόνων εγκλεισμού του Julian Assange, στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπως μας θυμίζει η ίδια η οργάνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΕ PDF
Ονομάζεται "Tisa", ακρωνύμιο του " Trade in Services Agreement, Συμφωνία για το Εμπόριο στις Υπηρεσίες, '' δηλαδή ''Συμφωνία για την ανταλλαγή υπηρεσιών". Πρόκειται για μια συνθήκη που δεν αφορά τα εμπορεύματα, αλλά τις υπηρεσίες, που είναι η καρδιά της οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών, όπως η Ιταλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που διαπραγματεύεται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το διακύβευμα είναι τεράστιο: ο τομέας των υπηρεσιών είναι ο μεγαλύτερος ως προς τις θέσεις εργασίας στον κόσμο και παράγει το 70 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Μόνο στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει το 75 τοις εκατό της οικονομίας και παράγει το 80 τοις εκατό των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία ανάλογη Συνθήκη ήταν η GATS του 1995.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Tisa βρίσκονται οι χώρες με τις μεγαλύτερες αγορές στον τομέα των υπηρεσιών στον κόσμο: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν,το Ισραήλ, η Τουρκία, η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, ην Ιαπωνία, το Πακιστάν, ο Παναμάς, το Περού, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό και η Κόστα Ρίκα με τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται έχει ανοίξει η όρεξη των μεγάλων εταιρειών και των λόμπι .
Η πιο επιθετική είναι η ''Coalition of Services Industries,Συνασπισμός Βιομηχανιών του τομέα Υπηρεσιών" ένα αμερικάνικο λόμπι, το οποίο προωθεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, όπου κράτη και κυβερνήσεις απλά θεωρούνται εμπόδια για τις επιχειρήσεις: ''Πρέπει να υποστηρίξουμε την ικανότητα των εταιρειών να ανταγωνίζονται ισότιμα και σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και όχι των κυβερνήσεων'', γράφει ο Συνασπισμός των Βιομηχανιών του τομέα Υπηρεσιών στις ανακοινώσεις του της υπέρ του Tisa, ένα από τα λίγα έγγραφα από τα ελάχιστα διαθέσιμα έγγραφα για να πάρετε μια ιδέα των κινήσεων της σε εξέλιξη.
Προσχέδια της Συνθήκης, ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν. Για το λόγο αυτό, το έγγραφο που σήμερα το Espresso είναι σε θέση να αποκαλύψει, και που δημοσίευσε το WikiLeaks, είναι σημαντικό. Για πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων Tisa δημοσιοποιείται το κείμενο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σχετικά με τα χρηματοοικονομικά: τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικά προϊόντα, ασφάλειες. Το κείμενο έχει ημερομηνία 14 Απριλίου, την ημερομηνία της τελευταίας συνόδου των διαπραγματεύσεων - η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη σε λίγες ημέρες: από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου - και πρόκειται για ένα σχέδιο που αποκαλύπτει τα αιτήματα που διαπραγματεύονται οι διάφορες πλευρές,όπου υπογραμμίζονται οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και αποκαλύπτονται οι διαφορετικές στοχεύσεις και εθνικοί προγραμματισμοί.
Η μυστικότητα. Αυτό που εντυπωσιάζει αμέσως είναι η πρώτη σελίδα του αρχείου, όπου εξηγείται πώς το έγγραφο θα πρέπει να παραμείνει μυστικό ακόμη και αν μπορεί να συζητηθεί χρησιμοποιώντας μη προστατευμένα κανάλια, "Αυτό το έγγραφο θα πρέπει να προστατευτεί από μη εξουσιοδοτημένο τρόπο αποκάλυψης, αλλά μπορεί να αποσταλεί μέσω ταχυδρομείου, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με φαξ, να συζητηθεί μέσω μη ασφαλών τηλεφωνικών γραμμών και να αποθηκευθεί σε υπολογιστή κοινής χρήσης. Μπορεί να αποθηκευθεί σε ένα κτίριο, δωμάτιο, ή αποθηκευτικό χώρο κλειστά ή προστατευμένα". και να αποχαρακτηριστεί "μετά από πέντε έτη από την έναρξη ισχύος της Tisa και, σε περίπτωση που αυτή δεν τεθεί σε ισχύ, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων."
Δυσκολεύεται να πιστέψει κανείς ότι, παρά την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει συνολικά την παγκόσμια οικονομία, καταστρέφοντας επιχειρήσεις, και εξαερώνοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας αλλά, δυστυχώς,και πάρα πολλές ζωές, οι νέοι διεθνείς οικονομικοί κανόνες να αποφασίζονται με απόλυτη μυστικότητα. Αλλά υπάρχει εξήγηση: η Tisa είναι η κληρονομιά της Ντόχα, της σειράς διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε στη Ντόχα, του Κατάρ, το 2001, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), για την παγκοσμιοποίηση και την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, η οποία προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και απέτυχε το 2011, μετά από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ ανεπτυγμένου κόσμου, Ηνωμένων Πολιτειών, Ιαπωνίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις αναπτυσσόμενες χώρες, την Ινδία , την Κίνα, τη Λατινική Αμερική.
Με την αποτυχία της Ντόχα (Doha Round), οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες που πιέζουν για παγκοσμιοποίηση και απελευθερώσεις, μετέφεραν τις συνομιλίες σε χώρους σκοτεινούς (αδύνατο να τους χαρακτηρίσει κανείς διακριτικούς, λόγω της μυστικότητας που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις και το κείμενο της συμφωνίας), μακριά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μακριά από την μαζική αντίδραση των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης που μερικές φορές είχαν χαρακτήρα απειλητικό και βίαιο. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Tisa , για την οποία κανείς δεν μιλά και για την οποία πολύ λίγοι γνωρίζουν. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή θα επηρεάσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Τι προβλέπει η Tisa; Δεν θα μπορέσει κανείς να το πει με βεβαιότητα μέχρι να έχει στη διάθεση του ολο το σχέδιο της συμφωνίας, αλλά το προσχέδιο για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες που αποκάλυψε σήμερα το WikiLeaks αποκαλύπτει μια σαφή τάση. "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η Tisa θα σταματήσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να ενισχύσουν τους κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", λέει η Jane Kelsey, καθηγήτρια Νομικήςστο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, γνωστή για την κριτική της στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. "Η Tisa προωθείται από τις ίδιες κυβερνήσεις που πέρασαν το χρηματοοικονομικό μοντέλο της απορύθμισης στον ΠΟΕ το οποίο έχει αποτύχει και που θεωρείται ότι ευθύνεται για την παγκόσμια οικονομική κρίση", λέει η Kelsey. "Ένα παράδειγμα από αυτό που διαφαίνεται από το προσχέδιο είναι ότι οι κυβερνήσεις που θα προσχωρήσουν στην Tisa θα παραμένουν δεσμευμένες και θα διευρύνουν τα σημερινά επίπεδα απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος και τις απελευθερώσεις, θα χάσουν το δικαίωμα να κρατούν τα οικονομικά δεδομένα στο έδαφός τους, θα πιεστούν να αποδεχθούν χρηματοοικονομικά προϊόντα δυνητικά τοξικά και θα υποστούν νομικές κυρώσεις σε περίπτωση που πάρουν μέτρα πρόληψης για την αποφυγή μιας νέας κρίσης".
Ο θησαυρός των δεδομένων. Το άρθρο έντεκα του κειμένου που διέρρευσε από το WikiLeaks δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πώς τα δεδομένα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών βρίσκονται στο επίκεντρο των στόχων και των επιδιώξεων των χωρών που διαπραγματεύονται την Tisa. Στο κείμενο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και o Παναμάς, γνωστός φορολογικός παράδεισος, υποβάλουν διάφορες προτάσεις. Η Ευρώπη απαιτεί "καμία χώρα, μέρος των διαπραγματεύσεων, να μη μπορεί να πάρει μέτρα που αποτρέπουν τη μεταφορά ή την ανάλυση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς δεδομένων με ηλεκτρονικά μέσα, από και προς το έδαφος της εν λόγω χώρας".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκρινίζει ότι, παρά τον όρο αυτό, το δικαίωμα ενός κράτους που συμμετέχει στην Tisa να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτική ζωή δεν θα θιγούν, "υπό την προϋπόθεση ότι το δικαίωμα αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη όσων προβλέπει αυτή η συμφωνία." Ο Παναμάς, όμως, αντιδρά και ζητά να αποφασιστείότι "μια χώρα που είναι μέρος της συμφωνίας δεν είναι υποχρεωμένη να προσκομίζει ή να επιτρέψει την πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τις χρηματοπιστωτικές υποθέσεις και τους λογαριασμούς μεμονωμένων πελατών ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή ενός πάροχου διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών". Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, είναι απόλυτες: οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία είναι υποχρεωμένες να επιτρέψουν στον πάροχο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να μεταφέρει τα δεδομένα μέσα και έξω από το έδαφός τους, σε ηλεκτρονική ή άλλη μορφή. Ως προς το θέμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής,οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δίνουν καμία διευκρίνιση.
Αυτό που κάνει εντύπωση στο άρθρο της Tisa για τα δεδομένα, είναι ότι συζητείται όταν τη στιγμή που μαίνεται η διαμάχη σχετικά με τα προγράμματα μαζικής επιτήρησης της NSA που προκάλεσε ο Edward Snowden, προγράμματα που επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα: από τις επικοινωνίες μέχρι τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Όμως, ενώ η NSA τα δεδομένα αυτά τα απέκτησε παράνομα, κατά τη διάρκεια μυστικών επιχειρήσεων κατασκοπείας και ως εκ τούτου η χρησιμότητά τους σε νομική βάση είναι περιορισμένη, με την Tisa όλα αυτά θα γίνονται νόμιμα και υπό το φως του ήλιου.
Με άλλα λόγια, η Tisa κάνει σαφές ότι η ίδια η Ευρώπη – την στιγμή που διενεργεί επίσημη έρευνα για το σκάνδαλο Nsa στην "Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) –την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται επιπόλαια με τις Ηνωμένες Πολιτείες την παραχώρηση της κυριαρχίας της στα οικονομικά στοιχεία μας για λόγους εμπορικούς. Και όσο για τα δεδομένα, οι αμερικανοί λομπίστες του "Συνασπισμού της βιομηχανίας Υπηρεσιών", που πιέζουν υπέρ της Tisa, δεν φαίνεται να αμφιβάλλουν :"Με την πρόοδο της τεχνολογίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας, όλο και περισσότερες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται στον χρήστη ηλεκτρονικά, οπότε, οι περιορισμοί στην ελεύθερη ροή των δεδομένων αποτελούν εμπόδιο για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, γενικά. "
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Tisa; Θα στραφεί πράγματι σε βασικές υπηρεσίες, όπως η παιδεία και ο τομέας της υγείας; Το Espresso επικοινώνησε με την Public Services International (PSI),την παγκόσμια ομοσπονδία των συνδικάτων που εκπροσωπούν 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες 150 χωρών. Η Rosa Pavanelli, η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της ομοσπονδίας μετά από μια ζωή στην ιταλική CGIL, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις της Tisa έχουν βάλει στόχο όλες τις υπηρεσίες, και όχι μόνο της χρηματοοικονομικές, αλλά και την "υγεία και την παιδεία και τη μεταβίβαση δεδομένων". Και για την Ιταλία ποιος διαπραγματεύεται;
"Η Ιταλία, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό το έχει αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", λέει τονίζοντας την "μεγάλη μυστικότητα που επικρατεί γύρω από την Tisa." Ο Daniel Bertossa, ο οποίος από την πλευρά της Public Services International προσπαθεί να παρακολουθήσει και να αναλύσει τις διαπραγματεύσεις, είπε στο Espresso ότι, αν και κανένας δεν το έχει γνωστοποιήσει "για τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τον ΠΟΕ, γνωρίζουμε ότι η Tisa έχει βάλει στο μάτι όλες τις υπηρεσίες και οι χώρες που διαπραγματεύονται το έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι ενδιαφέρονται για όλες τις υπηρεσίες" ακόμη και τον στρατιωτικό τομέα οποίος "όλο και περισσότερο καταφεύγει σε ιδιωτικές εταιρείες", λέει ο Bertossa, υπογραμμίζοντας τα θέματα εμπιστευτικότητας γύρω από τις εργασίες της συνθήκης και το ότι γίνονται εκτός ΠΟΕ, ο οποίος, "παρά τα προβλήματά του τουλάχιστον επιτρέπει σε όλες τις χώρες να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και δημοσιοποιεί το κείμενο των διαπραγματεύσεων. " Ενώ, αν δεν ήταν το WikiLeaks δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για την Tisa. Για Στους άρχοντες της αγοράς, αυτή τη φορά, τα πράγματα πήγαν στραβά.
* L'Espresso, 19 Ιουνίου, 2014
Μια διεθνής Συνθήκη που μπορεί να έχει τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τους πολίτες και, γενικότερα, αε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, με την ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών, όπως ο τραπεζικός τομέας, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές, η παιδεία, κάτω από την πίεση μεγάλων εταιρειών και λόμπι . Μια συμφωνία που την διαπραγματεύονται υπό απόλυτη μυστικότητα και που, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, δεν μπορεί να αποκαλυφθεί παρά μόνο πέντε χρόνια μετά την έγκρισή της.
Το ιταλικό περιοδικό L'Espresso είναι σε θέση να αποκαλύψει μέρος του περιεχομένου της συνθήκης, χάρη στο WikiLeaks, την οργάνωση του Julian Assange, που την δημοσιεύει αποκλειστικά για το περιοδικό μας και μια ομάδα διεθνών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung" . Μια δημοσίευση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επετείου των δύο χρόνων εγκλεισμού του Julian Assange, στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπως μας θυμίζει η ίδια η οργάνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΕ PDF
Ονομάζεται "Tisa", ακρωνύμιο του " Trade in Services Agreement, Συμφωνία για το Εμπόριο στις Υπηρεσίες, '' δηλαδή ''Συμφωνία για την ανταλλαγή υπηρεσιών". Πρόκειται για μια συνθήκη που δεν αφορά τα εμπορεύματα, αλλά τις υπηρεσίες, που είναι η καρδιά της οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών, όπως η Ιταλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που διαπραγματεύεται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το διακύβευμα είναι τεράστιο: ο τομέας των υπηρεσιών είναι ο μεγαλύτερος ως προς τις θέσεις εργασίας στον κόσμο και παράγει το 70 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Μόνο στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει το 75 τοις εκατό της οικονομίας και παράγει το 80 τοις εκατό των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία ανάλογη Συνθήκη ήταν η GATS του 1995.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Tisa βρίσκονται οι χώρες με τις μεγαλύτερες αγορές στον τομέα των υπηρεσιών στον κόσμο: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν,το Ισραήλ, η Τουρκία, η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, ην Ιαπωνία, το Πακιστάν, ο Παναμάς, το Περού, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό και η Κόστα Ρίκα με τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται έχει ανοίξει η όρεξη των μεγάλων εταιρειών και των λόμπι .
Η πιο επιθετική είναι η ''Coalition of Services Industries,Συνασπισμός Βιομηχανιών του τομέα Υπηρεσιών" ένα αμερικάνικο λόμπι, το οποίο προωθεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, όπου κράτη και κυβερνήσεις απλά θεωρούνται εμπόδια για τις επιχειρήσεις: ''Πρέπει να υποστηρίξουμε την ικανότητα των εταιρειών να ανταγωνίζονται ισότιμα και σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και όχι των κυβερνήσεων'', γράφει ο Συνασπισμός των Βιομηχανιών του τομέα Υπηρεσιών στις ανακοινώσεις του της υπέρ του Tisa, ένα από τα λίγα έγγραφα από τα ελάχιστα διαθέσιμα έγγραφα για να πάρετε μια ιδέα των κινήσεων της σε εξέλιξη.
Προσχέδια της Συνθήκης, ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν. Για το λόγο αυτό, το έγγραφο που σήμερα το Espresso είναι σε θέση να αποκαλύψει, και που δημοσίευσε το WikiLeaks, είναι σημαντικό. Για πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων Tisa δημοσιοποιείται το κείμενο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σχετικά με τα χρηματοοικονομικά: τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικά προϊόντα, ασφάλειες. Το κείμενο έχει ημερομηνία 14 Απριλίου, την ημερομηνία της τελευταίας συνόδου των διαπραγματεύσεων - η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη σε λίγες ημέρες: από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου - και πρόκειται για ένα σχέδιο που αποκαλύπτει τα αιτήματα που διαπραγματεύονται οι διάφορες πλευρές,όπου υπογραμμίζονται οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και αποκαλύπτονται οι διαφορετικές στοχεύσεις και εθνικοί προγραμματισμοί.
Η μυστικότητα. Αυτό που εντυπωσιάζει αμέσως είναι η πρώτη σελίδα του αρχείου, όπου εξηγείται πώς το έγγραφο θα πρέπει να παραμείνει μυστικό ακόμη και αν μπορεί να συζητηθεί χρησιμοποιώντας μη προστατευμένα κανάλια, "Αυτό το έγγραφο θα πρέπει να προστατευτεί από μη εξουσιοδοτημένο τρόπο αποκάλυψης, αλλά μπορεί να αποσταλεί μέσω ταχυδρομείου, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με φαξ, να συζητηθεί μέσω μη ασφαλών τηλεφωνικών γραμμών και να αποθηκευθεί σε υπολογιστή κοινής χρήσης. Μπορεί να αποθηκευθεί σε ένα κτίριο, δωμάτιο, ή αποθηκευτικό χώρο κλειστά ή προστατευμένα". και να αποχαρακτηριστεί "μετά από πέντε έτη από την έναρξη ισχύος της Tisa και, σε περίπτωση που αυτή δεν τεθεί σε ισχύ, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων."
Δυσκολεύεται να πιστέψει κανείς ότι, παρά την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει συνολικά την παγκόσμια οικονομία, καταστρέφοντας επιχειρήσεις, και εξαερώνοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας αλλά, δυστυχώς,και πάρα πολλές ζωές, οι νέοι διεθνείς οικονομικοί κανόνες να αποφασίζονται με απόλυτη μυστικότητα. Αλλά υπάρχει εξήγηση: η Tisa είναι η κληρονομιά της Ντόχα, της σειράς διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε στη Ντόχα, του Κατάρ, το 2001, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), για την παγκοσμιοποίηση και την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, η οποία προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και απέτυχε το 2011, μετά από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ ανεπτυγμένου κόσμου, Ηνωμένων Πολιτειών, Ιαπωνίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις αναπτυσσόμενες χώρες, την Ινδία , την Κίνα, τη Λατινική Αμερική.
Με την αποτυχία της Ντόχα (Doha Round), οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες που πιέζουν για παγκοσμιοποίηση και απελευθερώσεις, μετέφεραν τις συνομιλίες σε χώρους σκοτεινούς (αδύνατο να τους χαρακτηρίσει κανείς διακριτικούς, λόγω της μυστικότητας που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις και το κείμενο της συμφωνίας), μακριά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μακριά από την μαζική αντίδραση των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης που μερικές φορές είχαν χαρακτήρα απειλητικό και βίαιο. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Tisa , για την οποία κανείς δεν μιλά και για την οποία πολύ λίγοι γνωρίζουν. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή θα επηρεάσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Τι προβλέπει η Tisa; Δεν θα μπορέσει κανείς να το πει με βεβαιότητα μέχρι να έχει στη διάθεση του ολο το σχέδιο της συμφωνίας, αλλά το προσχέδιο για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες που αποκάλυψε σήμερα το WikiLeaks αποκαλύπτει μια σαφή τάση. "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η Tisa θα σταματήσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να ενισχύσουν τους κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", λέει η Jane Kelsey, καθηγήτρια Νομικήςστο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, γνωστή για την κριτική της στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. "Η Tisa προωθείται από τις ίδιες κυβερνήσεις που πέρασαν το χρηματοοικονομικό μοντέλο της απορύθμισης στον ΠΟΕ το οποίο έχει αποτύχει και που θεωρείται ότι ευθύνεται για την παγκόσμια οικονομική κρίση", λέει η Kelsey. "Ένα παράδειγμα από αυτό που διαφαίνεται από το προσχέδιο είναι ότι οι κυβερνήσεις που θα προσχωρήσουν στην Tisa θα παραμένουν δεσμευμένες και θα διευρύνουν τα σημερινά επίπεδα απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος και τις απελευθερώσεις, θα χάσουν το δικαίωμα να κρατούν τα οικονομικά δεδομένα στο έδαφός τους, θα πιεστούν να αποδεχθούν χρηματοοικονομικά προϊόντα δυνητικά τοξικά και θα υποστούν νομικές κυρώσεις σε περίπτωση που πάρουν μέτρα πρόληψης για την αποφυγή μιας νέας κρίσης".
Ο θησαυρός των δεδομένων. Το άρθρο έντεκα του κειμένου που διέρρευσε από το WikiLeaks δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πώς τα δεδομένα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών βρίσκονται στο επίκεντρο των στόχων και των επιδιώξεων των χωρών που διαπραγματεύονται την Tisa. Στο κείμενο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και o Παναμάς, γνωστός φορολογικός παράδεισος, υποβάλουν διάφορες προτάσεις. Η Ευρώπη απαιτεί "καμία χώρα, μέρος των διαπραγματεύσεων, να μη μπορεί να πάρει μέτρα που αποτρέπουν τη μεταφορά ή την ανάλυση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς δεδομένων με ηλεκτρονικά μέσα, από και προς το έδαφος της εν λόγω χώρας".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκρινίζει ότι, παρά τον όρο αυτό, το δικαίωμα ενός κράτους που συμμετέχει στην Tisa να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτική ζωή δεν θα θιγούν, "υπό την προϋπόθεση ότι το δικαίωμα αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη όσων προβλέπει αυτή η συμφωνία." Ο Παναμάς, όμως, αντιδρά και ζητά να αποφασιστείότι "μια χώρα που είναι μέρος της συμφωνίας δεν είναι υποχρεωμένη να προσκομίζει ή να επιτρέψει την πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τις χρηματοπιστωτικές υποθέσεις και τους λογαριασμούς μεμονωμένων πελατών ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή ενός πάροχου διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών". Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, είναι απόλυτες: οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία είναι υποχρεωμένες να επιτρέψουν στον πάροχο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να μεταφέρει τα δεδομένα μέσα και έξω από το έδαφός τους, σε ηλεκτρονική ή άλλη μορφή. Ως προς το θέμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής,οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δίνουν καμία διευκρίνιση.
Αυτό που κάνει εντύπωση στο άρθρο της Tisa για τα δεδομένα, είναι ότι συζητείται όταν τη στιγμή που μαίνεται η διαμάχη σχετικά με τα προγράμματα μαζικής επιτήρησης της NSA που προκάλεσε ο Edward Snowden, προγράμματα που επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα: από τις επικοινωνίες μέχρι τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Όμως, ενώ η NSA τα δεδομένα αυτά τα απέκτησε παράνομα, κατά τη διάρκεια μυστικών επιχειρήσεων κατασκοπείας και ως εκ τούτου η χρησιμότητά τους σε νομική βάση είναι περιορισμένη, με την Tisa όλα αυτά θα γίνονται νόμιμα και υπό το φως του ήλιου.
Με άλλα λόγια, η Tisa κάνει σαφές ότι η ίδια η Ευρώπη – την στιγμή που διενεργεί επίσημη έρευνα για το σκάνδαλο Nsa στην "Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) –την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται επιπόλαια με τις Ηνωμένες Πολιτείες την παραχώρηση της κυριαρχίας της στα οικονομικά στοιχεία μας για λόγους εμπορικούς. Και όσο για τα δεδομένα, οι αμερικανοί λομπίστες του "Συνασπισμού της βιομηχανίας Υπηρεσιών", που πιέζουν υπέρ της Tisa, δεν φαίνεται να αμφιβάλλουν :"Με την πρόοδο της τεχνολογίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας, όλο και περισσότερες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται στον χρήστη ηλεκτρονικά, οπότε, οι περιορισμοί στην ελεύθερη ροή των δεδομένων αποτελούν εμπόδιο για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, γενικά. "
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Tisa; Θα στραφεί πράγματι σε βασικές υπηρεσίες, όπως η παιδεία και ο τομέας της υγείας; Το Espresso επικοινώνησε με την Public Services International (PSI),την παγκόσμια ομοσπονδία των συνδικάτων που εκπροσωπούν 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες 150 χωρών. Η Rosa Pavanelli, η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της ομοσπονδίας μετά από μια ζωή στην ιταλική CGIL, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις της Tisa έχουν βάλει στόχο όλες τις υπηρεσίες, και όχι μόνο της χρηματοοικονομικές, αλλά και την "υγεία και την παιδεία και τη μεταβίβαση δεδομένων". Και για την Ιταλία ποιος διαπραγματεύεται;
"Η Ιταλία, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό το έχει αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", λέει τονίζοντας την "μεγάλη μυστικότητα που επικρατεί γύρω από την Tisa." Ο Daniel Bertossa, ο οποίος από την πλευρά της Public Services International προσπαθεί να παρακολουθήσει και να αναλύσει τις διαπραγματεύσεις, είπε στο Espresso ότι, αν και κανένας δεν το έχει γνωστοποιήσει "για τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τον ΠΟΕ, γνωρίζουμε ότι η Tisa έχει βάλει στο μάτι όλες τις υπηρεσίες και οι χώρες που διαπραγματεύονται το έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι ενδιαφέρονται για όλες τις υπηρεσίες" ακόμη και τον στρατιωτικό τομέα οποίος "όλο και περισσότερο καταφεύγει σε ιδιωτικές εταιρείες", λέει ο Bertossa, υπογραμμίζοντας τα θέματα εμπιστευτικότητας γύρω από τις εργασίες της συνθήκης και το ότι γίνονται εκτός ΠΟΕ, ο οποίος, "παρά τα προβλήματά του τουλάχιστον επιτρέπει σε όλες τις χώρες να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και δημοσιοποιεί το κείμενο των διαπραγματεύσεων. " Ενώ, αν δεν ήταν το WikiLeaks δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για την Tisa. Για Στους άρχοντες της αγοράς, αυτή τη φορά, τα πράγματα πήγαν στραβά.
* L'Espresso, 19 Ιουνίου, 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου