Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ψηφίσματα της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού 9 Φεβρουαρίου 2014








Πηγή: syriza-fr.org

 Ψήφισμα 1

Εγκρίθηκε απο την ΓΣ της ΟΜ Παρισιού που συνέδριασε στις 9 φεβρουαρίου 2014.
Υπέρ: 13, Κατα 0, Λευκα 6

Ως ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού, θεωρούμε με βάση το καταστατικό και τις αποφάσεις του πρώτου συνεδρίου του κόμματός μας, πως δεν μπορεί να συνυπάρξουν με την Αριστερά άτομα και φορείς που:
  1. Εκφράζουν σωβινιστικές θέσεις και αρνητικές ή μειωτικές κρίσεις που βασίζονται στην εθνική ή φυλετική υπόσταση, στο θρήσκευμα, στο φύλο ή στη σεξουαλική ταυτότητα του οποιουδήποτε.
  2. Που βοηθούν, προβάλλουν ή δίνουν οποιαδήποτε ευκαιρία για τη δημοσιοποίηση και την ανάπτυξη των θέσεων της ακροδεξιάς και των ναζιστικών μορφωμάτων.
  3. Που έχουν πρωταγωνιστήσει επανειλημμένα στη στήριξη μνημονιακών πολιτικών και κυβερνήσεων με την ψήφο τους στο κοινοβούλιο ή σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ή αυτοδιοικητικό όργανο.
Πιστεύουμε πως τα 3 παραπάνω σημεία οριοθετούν σε αυτή τη φάση τον πολιτικό χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αυτόν προστατεύουμε με τη δήλωσή μας πως δεν θα στηρίξουμε καμία μνημονιακή υποψηφιότητα και συνεργασία. Θα παλέψουμε για να βαθύνει η δημοκρατία στο κόμμα μας και την κοινωνία.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας με τις υποψηφιότητες Καρυπίδη και Βουδούρη, και μετά την άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητας του πρώτου, ζητάμε και την αρση της υποστήριξης στον Βουδούρη.

Εκφράζουμε επίσης την αντίθεση μας στον τρόπο που πάρθηκε η απόφαση για τους υποψηφίους χωρίς να δωθεί η δυνατότητα να υπάρξει ψηφοφορία και συζήτηση για τον καθένα ξεχωριστά στην ΚΠΕ. Οι δημοκρατικες και καταστατικες διαδικασιες πρεπει να ειναι απολυτα σεβαστές.

Ψήφισμα 2

Εγκρίθηκε απο την ΓΣ της ΟΜ Παρισιού που συνέδριασε στις 9 φεβρουαρίου 2014.
Υπέρ: 11, Κατα 1, Λευκα 8

Η ΟΜ Συριζα Παρισιού θεωρεί οτι οι αποφάσεις της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής για τον καθορισμό των υποψηφίων στις τοπικές εκλογές αντίκεινται και στο γράμμα και στο πνεύμα του καταστατικού του κόμματος και των διακηρύξεων του συνεδρίου.

Πιστεύουμε ότι στις δημοτικές εκλογές για να έχει ενα ψηφοδέλτιο την αριστερή νομιμοποίηση πρέπει να γίνει με συζήτηση και συμφωνία των υπαρχουσών αριστερών δημοτικών παρατάξεων όπου συμμετέχει το κόμμα μας (όπως η Ανοιχτή πόλη στην Αθήνα). Η επιλογή των υποψηφίων δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των οργανώσεων βάσης και μόνο με κριτήρια πολιτικού χαρακτήρα. Τα ανοίγματα σε άλλες παρατάξεις δεν νομιμοποιούνται ηθικά και πολιτικά παρά μόνο αν προυπάρχει συζήτηση στο κόμμα και στις τοπικές οργανώσεις, και αποδοχή τους απο τα μέλη της βάσης (βέβαια αν υπάρχει επείγον σημαντικός λόγος μπορεί να αποφασίσει η γραμματεία αλλά είναι άμεσα υπόλογη στην βάση για την απόφασή της, και η οποία είναι ανακλητή).

Οσον αφορά την συμμαχία με μνημονιακούς πολιτικούς που επικαλούνται την "δημοκρατική αριστερά" και την "Ευρώπη" για να στηρίξουν τα μνημονιακά πραξικοπήματα και διαφωνούν στο παρα πέντε, μόνο μετά απο εσωτερική συζήτηση στην βάση μπορεί να νομιμοποιηθεί μια τέτοια στροφή που αντίκειται στο πνεύμα των αποφάσεων του συνεδρίου.

Η ηγεσία θα έπρεπε πρώτα να παρουσίαζε τα επιχειρήματά της και τις εκτιμήσεις της για τους λόγους που συνάδουν σε ένα τέτοιο άνοιγμα και μονο μετά, αν έπειθε το κόμμα ότι είναι στρατηγικά και τακτικά σωστή κίνηση, να προχωρούσε στην επισημοποίησή της.

Σε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα (όπως είπε ο υποδιοικητής Μάρκος των Ζαπατίστας) "η ηγεσία πρέπει να διοικεί υπακούοντας" (στην βάση).

Για την ριζοσπαστική αριστερά του εικοστού πρώτου αιώνα (μετά το σταλινικό και το σοσιαλδημοκρατικό φιάσκο) η δημοκρατία δεν μπορεί να εξαντλείται στο "ολη η εξουσία στην εκλεγμένη ηγεσία".

Οταν ο λαός στενάζει απο μέτρα που πήρε η νόμιμα εκλεγμένη κυβερνησή του κανείς δεν μπορεί σοβαρά να υποστηρίξει οτι αποφάσεις που παρακάμπτουν την θέληση της βάσης νομιμοποιούνται μόνο με μια ευκαιριακή πλειοψηφία στα στενά πλαίσια της ηγεσίας.

Γι’αυτό ζητάμε η ηγεσία να υποβάλει όλες τις προτάσεις της για υποψηφιότητες στη βάση και να ακολουθήσει μία πολιτική διαλόγου με τις συλλογικότητες τοπικής πολιτικής δράση όπου συμμετέχουν τά μέλη του Σύριζα.

Η αντίσταση και η αλλαγή είτε θα είναι δημοκρατικές είτε θα έιναι ανύπαρκτες.

Η Δημοκρατία αρχίζει τώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου