Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ για τις επιθέσεις της Ν.Δ. εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ στην Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ “Η καρδιά των λαών της Ευρώπης χτυπά στην Ελλάδα” στο Μουσείο Μπενάκη 3.6.2012

Πηγή: Η ΑΥΓΗ 14.6.2012

«H καμπάνια κατά του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές γίνεται ολοένα πιο κακοήθης - αφού οι εχθροί μας έχουν τον έλεγχο των μεγάλων ΜΜΕ, μπορούν να μην ντρέπονται να λένε ξεκάθαρα ψέματα, γνωρίζοντας πως η απάντησή μας δεν θα φτάσει στο ευρύ κοινό. Έχουν την άνεση να προβάλλουν πάνω μας κάθε κρυφό και διεστραμμένο όνειρο και ευχή, μέχρι και την απειλή τού αστυνομικού τρόμου.

Αλλά πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Οι επικριτές μας μας μισούν επειδή, κρυφά μέσα τους, ξέρουν πως έχουμε το κουράγιο να δρούμε ως ελεύθεροι άνθρωποι. Όταν βρισκόμαστε στο επίκεντρο, μπροστά στο κοινό, εκείνοι που μας παρακολουθούν αντιλαμβάνονται, για μια φευγαλέα στιγμή, πως τους προσφέρουμε ελευθερία, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Για εκείνη ακριβώς την στιγμή, οι επικριτές μας είναι ελεύθεροι, νιώθουν ένα μαζί μας, αλλά είναι μονάχα μια στιγμή, μετά επιστρέφει ο φόβος και μας μισούν ξανά διότι είναι σκλάβοι στο πνεύμα, φοβούνται την ίδια τους την ελευθερία.

Υπάρχει μια παραγνωρισμένη σίγουρα ιστορία για την ανταλλαγή τηλεγραφημάτων μεταξύ του γερμανικού και του αυστριακού στρατιωτικού αρχηγείου στα μέσα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί έστειλαν το εξής μήνυμα: "Εδώ, από τη δική μας πλευρά του μετώπου, η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά όχι καταστροφική", στο οποίο οι Αυστριακοί απάντησαν λέγοντας: "Εδώ, η κατάσταση είναι καταστροφική, αλλά όχι σοβαρή". Αυτή είναι η πραγματική διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους: για εκείνους η κατάσταση είναι καταστροφική, αλλά όχι σοβαρή, θέλουν να συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά όχι καταστροφική, καθώς το κουράγιο και η ελπίδα θα πρέπει να αντικαταστήσουν τον φόβο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελείται από ένα μάτσο επικίνδυνων "εξτρεμιστών". Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να εισαγάγει την πραγματιστική κοινή λογική, να καθαρίσει τη βρόμα που δημιούργησαν άλλοι. Αυτοί που επέβαλαν τα μέτρα λιτότητας είναι οι επικίνδυνοι ονειροπόλοι - εμείς δεν είμαστε ονειροπόλοι, είμαστε το ξύπνημα από ένα όνειρο που μετατρέπεται σε εφιάλτη».

Σλάβοϊ Ζίζεκ  

Η ΑΥΓΗ 14.6.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου