Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Κρυσταλία Πατούλη : Οι πρόσφυγες θέλουν να πιστέψουν στο αδύνατο, γιατί ζουν το αδιανόητο

1f38ac8e-a182-441e-9d29-fbe8d8a34bfc

Της Κρυσταλίας Πατούλη, από το πρoσωπικό της site

Όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης, της ΕΕ και της Τουρκίας, ήταν -και είναι- να έχουν υπό έλεγχο τους πρόσφυγες, όχι όμως όπως αποδείχτηκε, για να προστατέψουν ακριβώς τα δικαιώματά τους -μόλις αυτές τις μέρες τούς έδωσαν φυλλάδια στη γλώσσα τους, για το που και πως μπορούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου μέσω διαδικτύου, γιατί κατάλαβαν επιτέλους ότι -παρόλη την δεινή τους κατάσταση, προς τιμήν τους- δεν μπορούν να τους κάνουν ότι θέλουν.

Τούς είπαν λοιπόν -με σκοπό να τους πείσουν να κατευθυνθούν στους καταυλισμούς, όπου παρεμπιπτόντως εκτός των άλλων θα περιθωριοποιούνταν ακόμα περισσότερο από την κοινωνία- μόλις αυτές τις μέρες, για την αίτηση ασύλου. Άφησαν ελεύθερους και τους φασίστες να αλωνίζουν, για να κακοποιούν και να τρομοκρατούν, όπως έγινε π.χ. στη Χίο και στον Πειραιά. Αλλά και πάλι αποδείχθηκε ότι δεν είναι κοκκινοσκουφίτσες οι πρόσφυγες.

Τόσο καιρό τους μπουντρούμιαζαν σε έναν χώρο, τους έδιναν έναν αριθμό στο μπράτσο σαν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και από ότι μαθαίναμε δεν τους έλεγαν τίποτα για την αίτηση ασύλου και γενικά τα δικαιώματά τους, εκτός του ότι δεν υπήρχε κανείς να τους μιλήσει στη γλώσσα τους ούτε να τους ενημερώσει σωστά.
 
Το δελτίο της Ερτ δεν ήταν δελτίο ειδήσεων. Τίποτε ουσιαστικό δεν έλεγε για το τι γίνεται. Σταμάτησα να το βλέπω, γιατί το θεώρησα από ένα σημείο και μετά εντελώς κοροϊδία.

Τους κοροϊδεύουνε λοιπόν και τους εμπαίζουνε, όπως έχουν μάθει να κάνουν με τους ψηφοφόρους τους. Αλλά δεν έπιασε, δεν το χάψανε οι πρόσφυγες το παραμύθι ότι τους αγαπάνε οι λύκοι, ούτε κάθονται να τους κρύψουν όπου θέλουν με απαράδεκτες συνθήκες επιβίωσης και με την απειλή της απέλασης/επαναπροώθησης ανά πάσα στιγμή.

Γιατί δεν έκαναν επίσης τίποτα για τις επανενώσεις οικογενειών, που σίγουρα μπορούσαν – εκτός του ότι  είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα των προσφύγων; Και τώρα άρχισαν να τους μαζεύουν και να τους γυρίζουν στην Τουρκία μέσα σε φυλακές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προχτές ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από τους καταυλισμούς και δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, διότι δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των προσφύγων για άσυλο με τη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, και δεν θα γίνουν συνένοχοι εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Και πολύ καλά έκαναν. Η Διεθνής Αμνηστία  παράλληλα τόνισε πως «Η Ευρώπη μετατρέπει αυτό που θα έπρεπε να είναι ο δρόμος προς την προστασία σε έναν εφιάλτη».

Λοιπόν, τι έχει μείνει σε αυτούς τους ανθρώπους; Τι έχει μείνει στους πρόσφυγες, που όπως αποδείχθηκε δεν είναι ηλίθιοι, αλλά μόνο κατατρεγμένοι είναι από τον πόλεμο και από μας και από όλους πια, όπως είπε σήμερα ένας στην κάμερα από την Ειδομένη, ανάμεσα στα χημικά και στις πλαστικές σφαίρες; – που ακόμα και στον καταυλισμό έριχνε η ΠΓΔΜ χημικά, ακόμα και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έφτασαν ανενόχλητα από την κυβέρνησή μας;

Η διαμαρτυρία, η εξέγερση, το αδύνατο, ακόμα και το παράλογο τους έμεινε. Τίποτε άλλο.

Τους έδιναν ή όχι τα φυλλάδια που τους προέτρεπαν να προσπαθήσουν να ξαναπεράσουν τα σύνορα, τα ίδια θα έκαναν, ίσως και χειρότερα, απόλυτα δικαιολογημένοι.

Γιατί τα φυλλάδια αυτά είναι η αφορμή και όχι η αιτία. Και θεωρώ επίσης πως τα γράφουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι ίδιοι τα διακινούν, ακόμα κι αν τους βοηθάνε κάποιοι γι’ αυτό.

Διότι οι πρόσφυγες, θέλουν να πιστέψουν στο αδύνατο, γιατί ζουν το αδιανόητο. Δεν ελέγχουν τη ζωή τους, δεν ελέγχουν τίποτα. Το μόνο που μπορούν να ελέγξουν είναι τα όνειρά τους. Γι’ αυτό και τους φοβούνται.-
 
12718195_1004977126218388_8540036664285899054_n
 
Art Agains : Eidomeni, Greek-FYROM borders 10 April 2016. FYROM riot police fired teargas and rubber bullets at refugees and journalists -many children- on the Greek side of the border, after a group of refugees attempted to find a way to cross into the other side. Hundreds of refugees injured. About 11,000 people are living in terrible conditions in the camp next to the closed borders. Lots of them are children. Photograph/info by Emin Özmen / Agence Le Journal #openEUborders #NOdeportations #safepassage #ACAB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου