Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/3/2016, 6 μμ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ. ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ, ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ




ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ,
ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΤΟ


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Η ανάμιξη του ΝΑΤΟ, με συμφωνία της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης, με την αποστολή πλοίων στο Αιγαίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας, για όλους τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή. Με πρόσχημα τους πρόσφυγες, μεταφέρεται η ένταση στο Αιγαίο, την ώρα που γενικεύεται η πολεμική σύγκρουση στη Συρία και η πολεμική ανάμιξη της Τουρκίας. Αποτελεί αντιδραστική ποιοτική αναβάθμιση της εμπλοκής στους ευρύτερους ΝΑΤΟϊκούς και ΕυρωΕνωσιακούς σχεδιασμούς. Οι κυβερνήσεις συναποφάσισαν, η ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα σε αυτές και οι εργαζόμενοι και οι λαοί απέκτησαν μόνιμο χωροφύλακα. Αναδεικνύεται η ανάγκη να εντείνουμε τους αγώνες μας για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να μη γενικευτεί η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, για να προστατευθούν τα θύματα των πολέμων. 

 
Η ανάμιξη του ΝΑΤΟ για τη «φύλαξη» των συνόρων από τους πρόσφυγες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη και για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Η εμπλοκή πολεμικών πλοίων σε επαναπροωθήσεις βαρκών θα φέρει περισσότερους πνιγμούς. Οι χώρες του ΝΑΤΟ που ευθύνονται για την εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν κ.α. και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, φράζουν με κάθε τρόπο τις διεξόδους αυτών των ανθρώπων που θέλουν να γλυτώσουν από το θάνατο και τη φτώχια. Οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται απειλή, εχθρός και παρείσακτοι που πρέπει να μένουν στις χώρες τους για να τους βομβαρδίζουν οι ιμπεριαλιστές, να τους δολοφονούν οι ολιγαρχίες των χωρών τους ή να τους σκοτώνει ο ISIS

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το προσφυγικό και ο πόλεμος συνδέονται άρρηκτα. 

Οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί, οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, οι δολοφονικές επελάσεις του ISIS, οι εκκαθαρίσεις των αντιδραστικών κυβερνήσεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς, καταστροφές υποδομών και εκατομμύρια πρόσφυγες, εκτοπισμένους είτε στο εσωτερικό των χωρών σε Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Τουρκία, Υεμένη, κ.α. είτε στο εξωτερικό. 

Στους πρόσφυγες των πολέμων προστίθενται οι πρόσφυγες της φτώχειας και των πολιτικών διώξεων από τα αυταρχικά-ολοκληρωτικά καθεστώτα και τις αστικές τάξεις των χωρών σε Μαρόκο, Ιράν, κλπ.

Οι συνθήκες διαμονής προσφύγων στα στρατόπεδα σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο είναι άθλιες. Εγκλεισμός, φτώχεια, ανεργία, ακραία εκμετάλλευση, καταπάτηση δημοκρατικών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και σε συνδυασμό με την εκεί πολιτική κατάσταση εξωθούν τους πρόσφυγες να αναζητούν διέξοδο στις χώρες της Ευρώπης.

 
Οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη θα αυξάνονται με βάση τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αρχικές δηλώσεις για υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων με διανομή τους στις χώρες της Ε.Ε., εφαρμόζουν απαγόρευση ασφαλούς και απρόσκοπτης εισόδου των προσφύγων. Η πραγματικότητα είναι ότι τα εξωτερικά σύνορα ήταν και συνεχίζουν να είναι κλειστά για όλους τους πρόσφυγες, που αναγκάζονται να φτάσουν στην Ευρώπη, περνώντας  κυρίως από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία μέσα από επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές με απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Η είσοδος τους χαρακτηρίζεται παράτυπη και οι μετανάστες παράνομοι και μόνο μετά την είσοδό τους δίνεται το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων στις πρώτες χώρες υποδοχής της Ε.Ε. ακύρωσε στην πράξη και μόνο προσωρινά τις συνθήκες του Δουβλίνου για επιστροφές των προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου.

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. μπροστά στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων γίνονται όλο και πιο σκληρές και αποτρεπτικές. Η «φύλαξη» από τους πρόσφυγες των συνόρων της Ελλάδας, που χαρακτηρίζονται εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ασκείται με κοινές περιπολίες από δυνάμεις της frontex και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Ε.Ε., με τη συμμετοχή του  ΝΑΤΟ με πρόταση Μέρκελ-Ερντογάν και συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης  και δρομολογείται απόφαση της Ε.Ε. για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριακής-ακτοφυλακής. Την επιχείρηση συγκράτησης των ροών εκτός των χωρών της κεντρικής Ευρώπης συμπληρώνουν μέτρα για να μη συνεχίζουν οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα τη διαδρομή τους με την αυστηροποίηση των μέτρων συνοριακών ελέγχων, τους φράκτες που υψώνονται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, με την απόφαση της Αυστρίας για να στείλει στρατό και αστυνομία για τον έλεγχο των εξερχόμενων από τα σύνορα Ελλάδας προς την ΠΓΔΜ, με την απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν και με τη σύσταση της Κομισιόν προς την Ελλάδα για επαναλειτουργία της συνθήκης του Δουβλίνου με επιστροφή των αιτούντων άσυλο στο κράτος πρώτης εισόδου στην ΕΕ.

Η πολιτική συγκράτησης των προσφύγων εκτός Ε.Ε. υπηρετείται από την χρηματοδότηση κατασταλτικών μηχανισμών και δομών, καθώς και της Τουρκίας, αντί για τη χρηματοδότηση λειτουργίας δομών πρόνοιας και κοινωνικών υπηρεσιών για τις ανάγκες των προσφύγων.

Η αντιμετώπιση των προσφύγων που έχουν φτάσει στις χώρες της Ευρώπης καθορίζεται όλο και περισσότερο με κριτήρια εκμετάλλευσης και ξενοφοβίας. Οι  αποφάσεις της Δανίας και Ελβετίας για κατασχέσεις χρημάτων και προσωπικών ειδών των προσφύγων, του μαρκαρίσματος των πορτών των προσφύγων στη Βρετανία, οι αποφάσεις για μαζικές απελάσεις από Σουηδία, Νορβηγία συνιστούν μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής στροφής στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους» που παραπέμπει σε πογκρόμ και άλλες εποχές. Οι ξενοφοβικές, ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων χωρών, όπως Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας συμπληρώνονται και από τις επιθέσεις νεοναζιστικών ομάδων στους πρόσφυγες σε μια σειρά χώρες.

 
Τα μέτρα διαλογής σε αποδεκτούς πρόσφυγες-ανεπιθύμητους μετανάστες προς φυλάκιση και απέλαση με κριτήρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των πολέμων και των διώξεων αποτελούν αυθαιρεσία που συμπληρώνεται από την αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου και την κατάργηση στην πράξη κάθε είδους προστασίας για τους  πρόσφυγες.  Η πολιτική της ΕΕ σηματοδοτεί μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής στροφής στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους».
Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί φραστικά να καταγγέλλει τις ακραίες ρατσιστικές φωνές κυβερνήσεων της Ε.Ε., όπως του Βέλγου υφυπουργού «πνίξτε τους μετανάστες» και να μιλά στο όνομα του ανθρωπισμού, της διάσωσης και των μη επαναπροωθήσεων, όμως στην πράξη εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της Ε.Ε. και οι όποιες ομιλίες και δηλώσεις της περί της αξίας της ανθρώπινης ζωής εντάσσονται στην προσπάθεια να επικοινωνήσει με το λαϊκό αίσθημα της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες. Στην πράξη συνεργάζεται με το καθεστώς Ερντογάν για την παρεμπόδιση της νόμιμης διέλευσης των προσφύγων από τα σύνορα. Υλοποιεί μέτρα εγκλεισμού με τη διατήρηση προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης, φυλακίσεις σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα μεταγωγών και το στρατόπεδο της Κορίνθου, που σε όλα αυτά επικρατούν άθλιες συνθήκες. Ενώ, ο Μουζάλας δηλώνει ότι θα δημιουργήσει και νέα κλειστά στρατόπεδα εγκλεισμού «παράνομων μεταναστών». Η ανακοίνωση για δημιουργία σε απομονωμένες περιοχές (Σχιστό και Σίδνο) στρατοπέδων εγκλεισμού χιλιάδων προσφύγων, που τα ονομάζει κέντρα μετεγκατάστασης, δηλώνοντας ότι θα είναι φρουρούμενα, αλλά ανοικτού τύπου, συνιστά  γκετοποίηση των προσφύγων, ενώ η λειτουργία των στρατοπέδων από το στρατό συνιστά στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού.  Τα πέντε γιγάντια hot spot για την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων θα λειτουργήσουν και αυτά με στρατό και συνθήκες στρατοπέδων.
Συνεχίζονται με ευθύνη της κυβέρνησης οι άθλιες συνθήκες υποδοχής, μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας για τους πρόσφυγες. Αντί για τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, οι τομείς αυτοί, παραδίδονται πλήρως σε ΜΚΟ, διαπιστευμένες εταιρείες, την αστυνομία και το στρατό. Παρότι, τα κενά και την παντελή απουσία επαρκών κρατικών δομών στήριξης των προσφύγων καλύπτουν με μερικό τρόπο η αυθόρμητη αλλά και οργανωμένη αλληλεγγύη από σωματεία, συλλόγους, κινηματικές συλλογικότητες και διάφορες εθελοντικές δομές, αρχίζει να παρεμποδίζεται η όποια συμβολή εθελοντικών οργανώσεων. Σοβαρή εξέλιξη αποτελεί η με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων, χωρίς προηγούμενη άδεια από το κράτος και της άσκησης διώξεων σε εθελοντές για στήριξη προσφύγων.
Οι πρόσφυγες συναντούν την αλληλεγγύη πλατιών τμημάτων, παράλληλα όμως, αποτελούν θύματα εκμετάλλευσης, όχι μόνο των κυκλωμάτων στα τούρκικα παράλια, αλλά και των εφοπλιστών και άλλων επιτήδειων κερδοσκόπων στην Ελλάδα.
Με βάση τις εξελίξεις ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστούν στη χώρα θα πολλαπλασιαστεί. 
Το προσφυγικό θα αποτελέσει ακόμα πιο έντονα το επόμενο διάστημα ένα πεδίο ταξικών αντιπαραθέσεων. Από το κατεστημένο  για την καλλιέργεια συντηρητικών, εθνικιστικών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών αντιλήψεων. Από την οικονομική ολιγαρχία για το βάθεμα της διάσπασης της εργατικής τάξης, πίεσης για ένταση της εκμετάλλευσης, συμπίεση μισθών, μείωση και υποβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών. Από το αστικό σύστημα για να επιβληθούν αντιδημοκρατικά μέτρα στο όνομα της ασφάλειας. Από το κεφάλαιο για να καρπωθεί επιδοτήσεις, να αποκτήσει νέους τομείς κερδοσκοπίας, να στήσει νέες εταιρείες και αμαρτωλές ΜΚΟ, να κάνει συμμαχίες και δημόσιες σχέσεις «φιλανθρωπίας». Από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. για αναδιαρθρώσεις, με πέρασμα αρμοδιοτήτων του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα και σε ΜΚΟ και κρατικών αρμοδιοτήτων άσκησης αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής σε μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των εργατικών, νεολαιίστικων και λαϊκών αναγκών, κόντρα στις επιταγές του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της οικονομικής ολιγαρχίας και τα μέτρα όλων των κυβερνήσεων για φτωχοποίηση, μεγαλύτερη εκμετάλλευση, διάλυση της δημόσιας ασφάλισης, πρόνοιας, υγείας, παιδείας, παράδοση του δημόσιου πλούτου σε κερδοσκόπους επενδυτές, εκφράζουμε τη διεθνιστική-ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν μέρος της τάξης μας των εκμεταλλευόμενων, καταπιεσμένων και κατατρεγμένων αυτής της γης.  Δεν θα μας διασπάσει η ξενοφοβική, σκοταδιστική προπαγάνδα. Θα υψώσουμε τοίχο στη διάδοση των συντηρητικών, φασιστικών ιδεών. Θα βάλουμε φραγμό στις ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια στους πρόσφυγες. Θα σηκώσουμε ψηλά τις αρχές της εργατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης. Θα αντιταχτούμε σε κάθε μέτρο εκμετάλλευσης, βίαιων επαναπροωθήσεων, καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες. Θα καταγγέλλουμε τις άθλιες συνθήκες αντιμετώπισης των προσφύγων. 
Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους. 
Απαιτούμε:
·        Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Όχι στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες και σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις.
·        Ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
·        Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής.
·        Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
·        Όχι στον εγκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού.
·        Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
·        Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
·        Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
·        Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
·        Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και δημόσια μέσα για τη μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή των προσφύγων.
Αγωνιζόμαστε:
·        ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιαδήποτε κάλυψη, βάσεις, υποδομές, στρατό.
·        ενάντια στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές  πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης

Καλούμε :
-        Όλους τους φορείς σε εγρήγορση, μαζί με τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ντόπιων, να υπερασπίσουν και τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών
-        Όλους όσους οργανώνουμε κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό και την Ευρώπη-φρούριο, να σταθμίσουμε την κρισιμότητα των εξελίξεων για τους πρόσφυγες και την ειρήνη για να εντείνουμε τους αγώνες μας και να συντονίσουμε τις δράσεις μας για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας ενάντια στους πολέμους και τις αντιμεταναστευτικές-αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβερνήσεων, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., για να ακουστεί πιο δυνατά και καθαρά η φωνή μας, για να φέρει αποτελέσματα η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες.

Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων

Συριακή κρίση: 5 χρόνια σε 60 δευτερόλεπτα

  μερικάνικη πρεσβεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου