Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


(σκέψεις με αφορμή την αδιαφορία της ελληνικής κοινωνίας για την βουλγαρική εξέγερση)

Του Γιώργου Λιερού 

·         Ακόμα και η αραβική άνοιξη έπρεπε να έρθει σε εμάς μέσω Ισπανίας παρόλο που γεωγραφικά και όχι μόνο η Αίγυπτος είναι τόσο κοντά μας.

·         Ακόμα και η λεγόμενη «αριστερά της δραχμής» δεν έχει μάτια παρά μόνο για την Ευρώπη (άντε, και κατ’εξαίρεση, και για την Λατινική Αμερική)

  Αυτά θα ήταν αδιανόητα πριν 2-3 δεκαετίες.

  Μεγαλοπιαστήκαμε σύντροφοι. Το χειρότερο είναι ότι πίσω από την κούφια υπεροψία μας δεν υπάρχουν παρά φοβικά σύνδρομα, ταύτιση με ότι πρέπει να φοβόμαστε , ή παράλυση, ή αδυναμία, ή δουλοφροσύνη που μας κάνει να γινόμαστε ένα ,στη φαντασία μας βέβαια, με αυτό που μας καταστρέφει. Είναι ντροπή μας το ότι είναι έξω από την ατζέντα μας το τι συμβαίνει στη Βουλγαρία ή στη Σλοβενία , ότι δεν έχουμε ανοιχτή γραμμή με τους εξεγερμένους της Αιγύπτου, με το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Τουρκίας, το ότι αγνοούμε την ταξική πάλη στην Κίνα και στην Ινδία.

  Δεν είμαι μόνο Ευρωπαίος, είμαι Βαλκάνιος,για την ακριβεια νιώθω πολύ πιο Νοτιο-Ευρωπαίος και καταλαβαίνω επισης ότι η νότια Ευρώπη χωρίς την υπόλοιπη Μεσόγειο είναι κολοβή, ανάπηρη. Αισθάνομαι την Ανατολή σαν το σπίτι μου. Ας ξαναβρούμε την δική μας Ανατολή.

 «Όχι δεν ανήκει στους Ευρωπαίους ολόκληρος ο κόσμος» θα λέγαμε παραφράζοντας το ποίημα του Λουμούμπα Πατρίς «Η Αφρική θα απελευθερωθεί». Και πράγματι δεν ανήκει πια. Το γεωπολιτικό βάρος για το καλό ή το κακό τώρα μετατοπίζεται προς την Ασία. Ποιος ξέρει? Μπορεί από εκεί να έρθουν τα «Καλά Νέα», (να εκπληρωθεί  η προφητεία του γέροντα Πανεκούκ, ο οποίος φανταζόταν ότι η κινέζικη επανάσταση του 1946-1949 σαν αστική επανάσταση, θα δημιουργούσε στο βάθος του χρόνου ένα γιγαντιαίο προλεταριάτο το οποίο θα έπαιρνε στα χέρια του την σκυτάλη από τους Ευρωπαίους εργάτες ως επικεφαλής της παγκόσμιας επαναστασης).

  Το "πνεύμα της ιστορίας" για το οποίο μας μίλησε ο Χέγκελ ίσως επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε, ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ.


Διαβάστε επίσης: 

Βουλγαρία : Ενημέρωση από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις - 3.3.2013
Οι βουλγαρικές «πλατείες». Γράφει ο ΙΟΣ

 

2 σχόλια:

  1. O Γ. Λιερός έχει δίκιο για την πλειοψηφία της ελληνικής αριστεράς, αλλά και αναρχίας.
    Ακόμα και όσοι καταγγέλουν τυπικά τη διαστρέβλωση του όρου "πρωτοπορία" , αρνούνται να δουν ότι ενίοτε μπορεί ο κόσμος να είναι πιο μπροστά από την αριστερά, σε ιδέες και πρακτικές.
    Για κάποιους άλλους που δεν αρνούνται την ύπαρξη "πρωτοποριών", νομίζουν πως αρκεί η αυτοαναγόρευση για να είσαι πρωτοπορία, και ότι δεν χρειάζεται καθημερινά να "αποδεικνύεις" ότι είσαι τέτοια.
    Μοναδική εξαίρεση από όσες εφημερίδες ή πολιτικούς χώρους με τους οποίους έχω επαφή είναι η εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" που φιλοξενεί άρθρα και συνεντεύξεις συμμετεχόντων από όλα τα κινήματα της Αραβίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Μακάρι να σφάλλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε την αποτυχία της ταρίχευσης του Τσάβες προλάβατε να θρηνήσετε "σύντροφοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή