Τσίπρας-Κοτζιάς επικυρώνουν τον Μακεδονισμό-αλυτρωτισμό των Σκοπίων
 
Του Σταύρου Λυγερού
 
Η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων είναι γεγονός και αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες την ερχόμενη Παρασκευή (15 Ιουνίου) ή το Σάββατο. Στο διάγγελμά του, ο Τσίπρας ομολόγησε ότι η Ελλάδα αποδέχεται η σλαβομακεδονική γλώσσα να ονομάζεται «μακεδονική γλώσσα» («macedonian language»), με τη διευκρίνιση ότι είναι σλαβικής προέλευσης. Το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα αποδέχεται πως οι Σλαβομακεδόνες θα ονομάζονται «Μακεδόνες». Θα ισχύει ο όρος «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia», με τη διευκρίνιση ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
 
Η συμφωνία αυτή, αποδεχόμενη τη μετατροπή της σλαβομακεδονικής ταυτότητας σε «μακεδονική» επικυρώνει τον Μακεδονισμό, το ιδεολόγημα της «διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας». Είναι γελοίο η κυβέρνηση να ομιλεί για απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όταν αποδέχεται το βασικό όχημα του αλυτρωτισμού που είναι το όνομα της εθνότητας/γλώσσας. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Στην πράξη η συμφωνία δεν είναι «erga omnes»

Την εκτίμησή του ότι δεν ισχύει το erga omnes για την ταυτότητα και εθνικότητα των Σκοπιανών εκφράζει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας στο Liberal τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Και εξηγεί ότι η συμφωνία έχει αρκετές γκρίζες ζώνες, από τη χρήση του όρου «Μακεδονικός» που δεν θα είναι ίδια για τον υπόλοιπο κόσμο και για τους Ελληνες, έως το θέμα της εθνικότητας, αλλά και τη χρήση των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία.

«Στην ουσία οι κάτοικοι των Σκοπίων, δηλαδή οι Σλαβομακεδόνες, θα ονομάζονται Μακεδόνες, και το γεγονός ότι διευκρινίζεται πως ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, δεν σημαίνει τίποτα από την ώρα που θα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδόνες». Σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τη διαφορά ανάμεσα σε αρχαίους και σύγχρονες Μακεδόνες. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα τους αποκαλεί απλά «Macedonians», επισημαίνει ο καθηγητής του Παντείου. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Διαβάστε επίσης τη συνέχεια της ανάρτησης του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου εδώ