Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

«Θείος Μπερνάρ – ένα αντιδίδαγμα στα οικονομικά» Μιά συνέντευξη με τον οικονομολόγο Bernard Maris (2000)


























Θείος Μπερνάρ – ένα αντιδίδαγμα στα οικονομικά, 2015, Καναδάς / Ισπανία, 79′

Σκηνοθεσία: Richard Brouillette

Εισαγωγικό κείμενο: Richard Brouillette



Όπως βλέπετε παραπάνω, το αρχικό video αφαιρέθηκε μετά από αίτημα προφανώς κάποιων οι οποίοι διεκδικούν πνευματικά δικαιώματα στην ταινία με τη συνέντευξη του Bernard Maris. Εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με τα "καθάρματα" κατά τη ρήση του Σαρτρ, την οποία επικαλείται ο Μπερνάρ στην ταινία, εννοώντας αυτούς που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια δεν ενημερώνουν την κοινωνία. Έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση αδίστακτης και καταχρηστικής επίκλησης δήθεν "πνευματικών δικαιωμάτων" όπου προκειμένου να οφεληθούν κάποιοι εμπορικά επιβάλλουν στο μοναδικό αυτό ντοκουμέντο να σιγήσει. Εξάλλου ο Bernard Maris δεν είναι πλέον ζωντανός ώστε να τους κυνηγήσει για την αγυρτεία τους ή να δώσει νέα συνέντευξη σε κάποιους άλλους.

Το ανεβάζουμε εκ νέου με δική μας ευθύνη.



Ο Bernard Maris, που υπέγραφε τη στήλη του στο Charlie Hebdo με το ψευδώνυμο “Oncle Bernard”, σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία του περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου 2015. Αυτή η ειλικρινής και ανεπιτήδευτη συνέντευξη με τον ριζοσπάστη οικονομολόγο και δημοσιογράφο γυρίστηκε τον Μάρτιο του 2000. Προσφέρει ένα πραγματικό «αντιδίδαγμα στα οικονομικά», με τον σκηνοθέτη να αφήνει το βήμα στον ζωηρό και καυστικό αντίλογο του Maris.

Ο Bernard Maris χρησιμοποιούσε τη στήλη του στο Charlie Hebdo για να καταγγέλλει τα νεοφιλελεύθερα οικονομικά συστήματα τα οποία θεωρούσε υπεύθυνα για τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακάματος υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου και της ανεξάρτητης σκέψης, ο Maris πάσχιζε να οπλίσει πνευματικά τους αναγνώστες του απέναντι στα ψέματα της εξουσίας. Η ταινία γυρίστηκε στα γραφεία σύνταξης του Charlie Hebdo, συμβόλου αυτής της αντίστασης. Στη σύντομη εισαγωγή του, ο σκηνοθέτης Richard Brouillette αναφέρεται στην τρομερή ειρωνεία του να γίνεται θύμα της τρομοκρατίας ένας άνθρωπος που υπερασπίστηκε τόσο πολύ τους αδύναμους.

02 Ιαν 2017 – Κείμενα:
Ένα πρόγραμμα ταινιών της documenta 14 στην ΕΡΤ2
Κάθε Δευτέρα μεσάνυχτα, από 19 Δεκεμβρίου 2016 έως 18 Σεπτεμβρίου 2017
Επιμέλεια: Hila Peleg και Βασίλης Μπουρίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου