Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Βουλγαρία : Ενημέρωση από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις - 3.3.2013

Λάβαμε στο email μας και δημοσιεύουμε την παρακάτω πρόσφατη ενημέρωση (3.3.2013) από τη Σόφια.

Βουλγαρια: Συντομη αναλυση των γεγονοτων και των εξελιξεων του "Bουλγαρικου χειμωνα"...

Την στιγμη που σας γραφουμε ακομα συνεχιζονται οι πορειες καθημερινα (απο τις 12 φεβρουαριου που ξεκινησαν μεχρι και τωρα 3 μαρτιου). καθε απογευμα μαζευεται κοσμος στο κεντρο καθε πολης και διαδηλωνει. Αυτο συμβαινει σε πανω απο 40 πολεις και χωρια, ακομα και σε περιοχες οπου δεν ειχαν ξαναγινει πορειες!

Οι πορειες αρχικα ξεκινησαν εναντια στους νεους υπερβολικα υψηλους λογαριασμους του ρευματος και της θερμανσης (στην Βουλγαρια πληρωνεις ξεχωριστους λογαριασμους για αυτα τα δυο). Επισης, μεσολαβησε ενας αυτοπυρπολισμος πολιτη ως ενδειξη διαμαρτυριας, ο οποιος βρισκεται ακομα σε κρισιμη κατασταση, στην πολη της Βαρνας. Ακολουθησαν ακομα μαζικοτερες πορειες, οι οποιες απο ειρηνικες (οπως ειχαν ανακοινωθει στο ιντερνετ) μετατραπηκαν σε βιαιες, κυριως στη Σοφια, οπου στην πρωτη γραμμη των συγκρουσεων με την αστυνομια, βρισκονταν οι λεγομενοι «κουκουλοφοροι» της Βουλγαριας. Γινεται λογος για νεαρους, μελη νεοναζιστικων και ακροδεξιων ομαδων, οι οποιοι συμμετεχουν σε οπαδικους συνδεσμους οπου και οργανωνονται πριν τις πορειες.  Απο τις συγκρουσεις αυτες υπηρξαν πολλοι τραυματιες ως επι το πλειστον ειρηνικοι διαδηλωτες αφου η αστυνομια, το βραδυ τις 19ης Φεβρουαριου, ξεσπασε πανω σε οποιον διαδηλωτη εβρισκε (πραγμα που για τα δεδομενα των διαδηλωσεων στη χωρα ηταν πρωτογνωρο).

Με τις διαδηλωσεις να συνεχιζονται για 10 συνεχεις μερες και τον κοσμο να μην τρομοκρατειται, στις 20 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ανακοίνωνει την παραίτηση της κυβερνήσεώς του εφοσον δεν καταφερε, παρα την παραιτηση του υπουργου οικονομικων Συμεών Ντιάνκοφ την προηγουμενη μερα, να ηρεμήσει την κατασταση σε ολοκληρη τη χωρα (σε αυτο το σημειο, ας μην παραβλεψουμε και το γεγονος οτι οι βουλευτικες εκλογες στην Βουλγαρια ηταν προγραμματισμενες για τον φετινο Ιουλιο (πλεον προγραμματιστηκαν για τον μαϊο) και ετσι πολλοι υποστηριζουν οτι η κυβερνηση παραιτηθηκε ωστε να μην τραβηξει τα πραγματα στα ακρα και να μπορεσει στις επερχομενες εκλογες να διεκδικησει ξανα την εξουσια).

Εν τω μεταξυ ομως, οι πορειες ειχαν ηδη εξελιχθει σε διαμαρτυριες γενικοτερα εναντια στο διεφθαρμενο πολιτικο συστημα της βουλγαριας εδω και 23 χρονια (απ'την πτωση του κομμουνισμου στην χωρα το 1989 μεχρι και σημερα). Ετσι ο κοσμος συνεχιζει να κατεβαινει ακομα και τωρα στον δρομο με συνθηματα οπως «Δεν θελουμε νεα προσωπα στο ιδιο παιχνιδι αλλα αλλαγη του συστηματος!».Τα κομματα, τωρα οσο ποτε αλλοτε, εχουν απαξιωθει αφου ολα αυτα τα χρονια το καθε κομμα που ανεβαινε στην εξουσια υποσχοταν αλλαγες που ποτε δεν εκανε. Οι πορειες που οργανωνονται σε ολη τη χωρα ειναι αυστηρως εναντια στα κομματα και καλουνται ως επι το πλειστον απο απλους πολιτες στο διαδικτυο και συγκεκριμενα στο facebook (σε παρομοιο τροπο με το κινημα των πλατειων σε ελλαδα, ισπανια και της αραβικης ανοιξης).

Παρα την μαζικη ριζοσπαστικοποιηση και οργη απεναντι στο κομματικο συστημα, ο κοσμος δεν εχει καταφερει ακομα να εκφρασει μια γενικη κατευθυνση αντιπροτασης. Ειναι γεγονος οτι στις πορειες συμμετεχουν, απο κοινου, εθνικιστες-φασιστες ως και αυτοοργανομενες, αντικαπιταλιστικες και αντιρατσιστικες πρωτοβουλιες (π.χ.οι ακτιβιστες απο το βουλγαρικο “occupy” που κατεβαινουν με πανό «Τερμα οι αυταπατες. Αυτοδιευθυνση- καθημερινη κοινωνικη δραση!»). Αυτη η εκρηκτικη συνθεση των πορειων εφτασε, στις 24 Φεβρουαριου, στο αποκορυφωμα της, οταν το μπλοκ των ακτιβιστων με συνθηματα αντικαπιταλιστικα και για την αμεση δημοκρατια, δεχτηκε επιθεση απο νεαρους χουλιγκαν-φασιστες, οι οποιοι επισης συμμετειχαν στην πορεια. Καποιοι ακτιβιστες (μεταξυ τους και γυναικες) ακομα και απλοι πολιτες χτυπηθηκαν απο αυτους τους επονομαζομενους πατριωτες. Η αντιδραση των απλων πολιτων που προσπαθησαν να σταματησουν τους φασιστες φωναζοντας τους προβοκατορες και η ψυχραιμη αντιδραση του μπλοκ, εδωσαν τελος σε αυτη την κατασταση. Ειναι αληθεια οτι η παρουσια ακροδεξιων στις πορειες εχει επηρεασει και την συνθηματολογια των πορειων αφου ακουγονται μαζικα πλεον συνθηματα οπως «Βουλγαροι, ηρωες!», «Οχι νεο τζαμι στη Σοφια» καθως και ο εθνικος υμνος της Βουλγαριας. Επισης, κατα την διαρκεια των πορειων δεν επιτρεπονται παρα μονο βουλγαρικες σημαιες.

Απ την αλλη πλευρα, δημιουργουνται διαφορες τασεις και προτασεις, απο πολιτες, οπως: νεο συνταγμα, αλλαγη του συστηματος με βαση το ισλανδικο μοντελο διακυβερνησης, συμμετοχη και ελεγχος των πολιτων στην εξουσια. Γι αυτο τον λογο εχουν δημιουργηθει γενικες συνελευσεις πολιτων οπου και προσπαθουν να διαμορφωσουν τα αιτηματα τους. Επισης εχουν, ηδη, δημιουργηθει 2 με 3 ηλεκτρονικες πλατφορμες οπου διαμορφωνονται και ψηφιζονται προτασεις. Την 1η Μαρτιου, δημιουργηθηκε στην Σοφια βουλγαρικο κοινωνικο φορουμ για την αναδειξη θεματων οπως: αμεση δημοκρατια, κοινωνικη οικολογια και συμμετοχικες μορφες οικονομιας. Ο βουλγαρικος λαος για πρωτη φορα μπαινει σε διαδικασια διαλογου και αναζητησης εναλλακτικων απο τα κατω και παροτι τις οποιες δυσκολιες, αυτο απο μονο του αποτελει μια κινηματικη παρακαταθηκη. Το τι αποτελεσματα αυτο θα φερει μενει να το δουμε.. Το σπουδαιο ειναι οτι ξυπνησαμε!!
Ι. Σόφια, 03.03.13
--
--
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου