Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

«Δικοί τους οι πόλεμοι. Δικά μας τα θύματα» Μια τοποθέτηση του Νίκου Μπογιόπουλου, την ώρα που … 9 έμποροι όπλων, συμπονούν το λαό του Βελγίου


Ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολιάζειΉ αλλιώς, πώς αυτοί που εξόπλισαν τη Σαουδική Αραβία και κατ’ επέκταση το ISIS, θα σε πείσουν πως η ασφάλεια είναι πολυτιμότερη της ελευθερίας.
 
Στο ξύπνημα άλλης μιας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, που στοίχισε τις ζωές αθώων ανθρώπων, βλέπουμε την επανάληψη ενός κακοπαιγμένου θεάτρου, όπου βασιλιάδες και πρόεδροι μαζί με τα ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πείσουν πως η ασφάλεια είναι πολυτιμότερη της ελευθερίας. 

Πως τα κλειστά σύνορα, οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, οι στρατιωτικοποιημένες πόλεις και η σταδιακή καταπάτηση της ελευθερίας μας, είναι η απάντηση στην απειλή ενάντια στην ασφάλειά μας.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης έσπευσε να καταδικάσει μία έτσι κι αλλιώς αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη. Οι σκέψεις όλων των ηγετών σήμερα φαίνεται να είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Τις υπόλοιπες μέρες όμως, τις σκέψεις των ηγετών φαίνεται να απασχολεί ένας άτυπος αγώνας δρόμου, για το ποιος θα εξοπλίσει πρώτος και περισσότερο τη Σαουδική Αραβία, ίσως τον κύριο υποστηρικτή του ISISκαι της Μπόκο Χαράμ; Είναι άραγε σύμπτωση που αυτοί οι θεσμοί, θεωρούν ως απάντηση σε κάθε πρόβλημα, το στρατό και τα όπλα; Είναι αυτοί οι θεσμοί οι πλέον κατάλληλοι για να αναλάβουν την περιφρούρηση της ασφάλειάς μας, στην περίπτωση που τους χαρίσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας;

Ας δούμε απλά τις αντιδράσεις ορισμένων ευρωπαίων ηγετών.
Αυστρία
Είμαι σοκαρισμένος από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και την πόλη. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

H Αυστρία έχει προμηθεύσει με 37 M-12 όλμους και 9000 χειρβομβίδες τη Σαουδική Αραβία από το 2010

df3e031b-7ee5-4066-8c46-d9fae5edbbba
Φινλανδία
O πρόεδρος της Φινλανδίας, δήλωσε:

Είμαι βαθιά θλιμμένος για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η καρδιά μου είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους.

Η Φινλανδία πέτυχε συμφωνία πώλησης οπλισμού, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με τη Σαουδική Αραβία το 2013

kinghalonen102207
Γαλλία
Με αυτό το σκίτσο αντέδρασε η Le Monde ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε πως :

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο και η Ευρώπη θα υποφέρει για αρκετούς μήνες ακόμη πολεμικές ενέργειες. Και, ενώπιον αυτού το πολέμου, πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή σε εγρήγορση"

Συμφωνίες ύψους 12 δισ. δολλαρίων, με τα 500 εκατ., να αφορούν πολεμικό εξοπλισμό, έχει υπογράψει η Γαλλία με τη Σαουδική Αραβία

franceandsaudi-e1388326337493
Γερμανία
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μέσω του εκπροσώπου της ανέφερε:

"Οι ειδεχθείς επιθέσεις στις Βρυξέλλες, πρέπει να μας φέρουν πιο κοντά. Αλληλέγγυοι με τα θύματα και αποφασιστικοί απέναντι στους τρομοκράτες"

4354657

Συμφωνία στρατιωτικού εξοπλισμού με τη Σαουδική Αραβία πέτυχε το 2013 η Γερμανία, ύψους 400 εκατ. δολαρίων
Ιταλία
Ο Matteo Renzi έγραψε στο τούιτερ:

"Με την καρδιά και το μυαλό μας στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη"

Οπλισμό ύψους 435 εκατ. ευρώ, έχει προμηθεύσει η Ιταλία τη Σαουδική Αραβία, από το 2010

Saudi King Salman bin Abdulaziz shakes hands with Italy's Prime Minister Matteo Renzi in Riyadh
Ολλανδία
Ο πρωθυπουργός της Ολλάνδίας, Mark Rutte, ανέφερε:

"Το Βέλγιο χτυπήθηκε ξανά από δειλές και δολοφονικές επιθέσεις. Οι καρδιές μας είναι με τα θύματα και τους συγγενείς τους. Η Ολλανδία είναι έτοιμη να βοηθήσει και να υποστηρίξει τους νότιους γείτονές μας, με όποιο τρόπο γίνεται."

461882332

Από το 2001 μέχρι το 2010, το Βασίλειο της Ολλανδίας, έχει προμηθεύσει τη Σαουδική Αραβία, με οπλισμό αξίας 39 εκατ. δολαρίων
Σουηδία
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, ανέφερε:

"Πρόκειται για μια επίθεση ενάντια στη δημοκρατική Ευρώπη. Δε θα δεχθούμε ποτέ, οι τρομοκράτες να επιτίθενται στην ανοιχτή μας κοινωνία."

1922629_1200_675

Συμφωνίες ύψους 550 εκατ δολαρίων, έχει συνάψει από το 2010 ως το 2014, η Σουηδία με τη Σαουδική Αραβία.
Μεγάλη Βρετανία
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, μας ενημέρωσε πως:

"Είμαι σοκαρισμένο και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε."

kameron.jpeg

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Σαουδικής Αραβίας μετά τις ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, πούλησε εξοπλισμό αξίας 5,6 δισ. στερλίνων, μόνο υπό την πρωθυπουργία Κάμερον.
Βέλγιο
Το ίδιο το Βέλγιο, φαίνεται να έχει εξάγει όπλα στη Σαουδική Αραβία, με το μεσαιωνικό βασίλειο της Μέσης Ανατολής, να είναι ο κύριος αποδέκτης της βελγικής οπλικής βιομηχανίας το 2011.

Οι συγκεκριμένες χώρες, αναφέρονται απλά ενδεικτικά. Κάθε χώρα της Ε.Ε. έχει δώσει έστω από μία σφαίρα στη Σαουδική Αραβία. Τα συμπεράσματα για το ποιος εξόπλισε και για το ποιος μπορεί να σταματήσει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, τα αφήνουμε σε εσάς.


*Lefteria:

49,8 εκ. για το 2010 τα έσοδα του Βελγίου από την πώληση όπλων στην Σ.Αραβία (πολλά καταλήγουν στον ISIS)

1914648_1555280531467545_6690791064193063278_n

ΑΝΤΙ-ΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου