Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Ερίκ Τουσέν : Πρώτο μέρος της σειράς - «Ελλάδα και χρέος: Δύο αιώνες ανάμειξης των πιστωτών» Η ανεξάρτητη Ελλάδα γεννήθηκε με ένα απεχθές χρέος

Δημοσιεύουμε σήμερα το πρώτο μέρος μιας σημαντικής δουλειάς του Ερίκ Τουσέν για την ιστορία του ελληνικού δημόσιου χρέους. Την επόμενη βδομάδα θα δημοσιεύσουμε το δεύτερο μέρος. Ο Ερίκ Τουσέν είναι Βέλγος πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού VIII και του Πανεπιστημίου της Λιέγης, όπου και διδάσκει. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους των Χωρών του Τρίτου Κόσμου (Comite pour l'annulation de la dette du Tiers Monde, CADTM). Είναι επίσης μέλος της Προεδρικής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους (CAIC) στον Ισημερινό, του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ από την ίδρυσή του το 2001, της επιστημονικής επιτροπής της Attac Γαλλίας, του επιστημονικού δικτύου της Attac Βελγίου, καθώς και της Διεθνούς Επιτροπής της Τετάρτης Διεθνούς (Post-Reunification). Από τον Απρίλη του 2015 είναι επιστημονικός συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που δημιουργήθηκε από την τότε Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Από το 2010, με την εμφάνιση της κρίσης χρέους, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Αυτή η κρίση χρέους, που δημιουργήθηκε πρώτα και κύρια από τις ιδιωτικές τράπεζες, δεν είναι ωστόσο καινοφανής στην ιστορία της ανεξάρτητης Ελλάδας. Από το 1826 τέσσερις μεγάλες κρίσεις χρέους σημάδεψαν πολύ βαθιά τη ζωή των Ελλήνων. Κάθε φορά, ευρωπαϊκές δυνάμεις συνασπίζονταν για να αναγκάσουν την Ελλάδα να συνάψει νέα δάνεια για να αποπληρώσει τα παλαιά.

3 σχόλια:

 1. Διαβάστε επίσης :

  1. "Το καυτό έγγραφο που θα μπορούσε να τερματίσει την καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου"
  http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2011/11/tyler-durden-zerohedgecom-952010.html

  2. "Στιγμιότυπα από ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα... Ή πώς εκτελέστηκε το σχέδιο προς το ΔΝΤ, την τρόικα και τα μνημόνια"
  http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2015/01/10-2012.html

  3. "Ο Παπανδρέου είναι αθώος! Το λέει κι ο Χατζηνικολάου ... Τα στοιχεία όμως που παραθέτουμε λένε άλλα."
  http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2015/01/blog-post_82.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαίρετε.
   
  Αυτό είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό που προσφέρουμε δάνειο κάνουμε εκείνους που έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια. Προσφέρουμε όλα τα είδη των δανείων που κυμαίνονται από 5.000,00 έως 50.000.000,00 (δολάρια, ευρώ και λίρες) με επιτόκιο 2% ανά ετήσια. δανείου μας είναι εγγύηση και κλείνουμε δανείου μας με 24 ώρες. Εάν χρειάζεστε μια γρήγορη και αξιόπιστη δανείου, τότε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail (bridgefs.intl@gmail.com)
   
  Υπεγράφη.
  Ο κ Allen Παύλου.
  bridgefs.intl@gmail.com
  Γέφυρα του Ομίλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητοί αιτούντες δανείων

  Σε οικονομικές δυσκολίες; Θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση; Αυτή η εταιρεία δανείων ιδρύθηκε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους φτωχούς και τους ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες της ζωής. Αν θέλετε να υποβάλετε αίτηση για ένα δάνειο, επικοινωνήστε μαζί μας με τις παρακάτω διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: elenanino0007@gmail.com

  Ονομα:
  Απαιτούμενο ποσό δανείου:
  Διάρκεια δανείου:
  Αριθμός κινητού:

  Σας ευχαριστώ και ο Θεός ευλογεί
  ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
  Έλενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή