Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ευρωβουλή 10.6.2015: Με ευθύνη 4ρων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και 2 του ΚΚΕ δεν καταψηφίστηκε η TTIP !
























Η Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade Investment Partnership – TTIP) βρίσκεται απ' ό,τι όλα δείχνουν στο τελικό στάδιο μετά από πολύχρονες, άκρως απόρρητες και απόλυτα μυστικές, διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

Πηγή : http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/

Η συμφωνία την οποία η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προπαγανδίζει πλέον ανοιχτά με το παραπλανητικό - new speak -  σύνθημα : "Η Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων Κάνει την εμπορική δουλειά για σένα", αποτελεί την "τελική λύση" των αγορών και των πολυεθνικών ενάντια στις ελευθερίες και τα δικαιώματα των κοινωνιών της Ευρώπης και το τελειωτικό χτύπημα στις ανεμικές πλέον δημοκρατίες και την οριακή έστω σήμερα ανεξαρτησία των κρατών απέναντι στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου. 


Στον αντίποδα, εκατομμύρια άνθρωποι απο όλες τις χώρες της Ευρώπης οργανώνουν καμπάνιες, συλλογή υπογραφών, κάνουν δεκάδες διαδηλώσεις και προωθούν την αντιπληροφόρηση ενημέρωσης των κοινωνιών απέναντι στο επερχόμενο μυστικό σχέδιο απόλυτης κατάλυσης όλων των κατακτημένων κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους από το εταιρικό συμφέρον των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών και βιομηχανικών κολοσσών. 

Η πανευρωπαϊκή καμπάνια συλλογής υπογραφών έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές : 









Μεγάλα ερωτηματικά για τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης, διαβάστε το άρθρο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου : Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να πάρει θέση για την TTIP; 
 

Σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 10 Ιουνίου 2015, η επικύρωση της συμφωνίας έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ελληνική κοινωνία προσηλωμένη στα εσωτερικά ζητήματα και υπνωτισμένη από τις δήθεν διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και με τα ελληνικά ΜΜΕ σε σιγή ασυρμάτου σχετικά με το ζήτημα της TTIP και την επικείμενη ψήφισή της από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στις 10 του Ιούνη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 6 εκλεγμένους ευρωβουλευτές από τις ευρωεκλογές του 2014.
Τους :  Μανώλη Γλέζο, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνο  Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου (αντικατέστησε τον παρετηθέντα λόγω υπουργοποίησής του Γιώργο Κατρούγκαλο). [1]

Σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα που έχουμε υπόψη μας και τα οποία αναφέρονται στη σχετική συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου της 10.6.2015 για τη Δια­τλα­ντι­κή Συμ­φω­νία Επεν­δύ­σε­ων και Εμπο­ρί­ου, προκύπτει ότι ο πρόεδρος Μάρτιν Σούλτς διαπιστώνοντας στην πορεία πως δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να υπερψηφιστεί η TTIP, έθεσε θέμα ανα­βολής της σχε­τι­κής ψη­φο­φορίας, αλ­λά και της ίδιας της συ­ζή­τη­σης, με πρό­σχη­μα το με­γά­λο πλή­θος τρο­πο­λο­γιών που εί­χαν κα­τα­τε­θεί.

Αυτό που συνέβη ήταν πως οι πολέμιοι της συμφωνίας TTIP επέμεναν στη συνέχιση της διαδικασίας ενώ οι υπέρμαχοι της TTIP υπερψήφισαν την πρόταση του Σούλτς για αναβολή της συνεδρίασης 
 
Σύμφωνα με δημοσίευση στο meatnews.gr, η οποία επιβεβαιώνεται και από όλες τις άλλες πηγές που αναζητήσαμε, vouliwatch.grthepressproject.gr :


«Υπέρ της αναβολής της συζήτησης ψήφισαν 183 ευρωβουλευτές, ενώ 181 ψήφισαν να συνεχιστεί η συζήτηση και 37 απείχαν.

Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ της πραγματοποίησης της συζήτησης τάχθηκαν οι Γλέζος και Κούνεβα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά ο κ. Κύρκος από το Ποτάμι. Οι δυο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαν. Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές μας δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία. Από τις πολιτικές ομάδες την αναβολή υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (όπου συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία), ενώ 41 ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών Δημοκρατών ψήφισαν ενάντια στην πρόταση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου για αναβολή. Στην πρόταση για συνέχιση της συζήτησης επέμενε η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL και οι Πράσινοι.


Τη σφοδρότερη κριτική συγκεντρώνει ο λεγόμενος μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή- Κράτους (ISDS) που προβλέπεται από την ΤΤΙΡ, o οποίος δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ενάγουν κυβερνήσεις.»



Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή ψηφοφορία οι 2 βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν αποχή διευκολύνοντας τα σχέδια Σουλτς στη μεθόδευσή του για μελλοντική επικύρωση της TTIP, ενώ από τους 6 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρόντες ήταν μόνο 2, ο Μανώλης Γλέζος και η Κωνσταντίνα Κούνεβα οι οποίοι και καταψήφισαν την πρόταση του Σουλτς για αναβολή της συζήτησης και απουσίαζαν(!) οι υπόλοιποι 4 ευρωβουλευτές (σύμφωνα με δικές μας έγκυρες πηγές εξαφανίστηκαν στην κυριολεξία για πέντε ώρες) δηλαδή οι : Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα, Κωνσταντίνος  Χρυσόγονος και Στέλιος Κούλογλου.

Επειδή σε αυτή τη ζωτική για τους λαούς της ευρώπης ψηφοφορία και 3 μόνον επιπλέον ψήφοι θα ήταν  αρκετοί για να ανατρέψουν τα ευρωατλαντικά σχέδια σε εκείνο τουλάχιστον το κρίσιμο στάδιο αλλά  αντί γι αυτό οι 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απλά εξαφανίστηκαν είναι απολύτως βέβαιο πως κάτι πολύ βρώμικο υλοποίησαν (εκείνοι τουλάχιστον οι ευρωβουλευτές που στήριξαν αμέσως μετά και το 3ο Μνημόνιο Τσίπρα). Και εννοούμε τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνο  Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου.

Αλλά και η στάση της Σοφίας Σακοράφα μας είναι σκοτεινή και απαιτείται να δώσει άμεσες εξηγήσεις για τη στάση της εξαφάνισής της από το ευρωκοινοβούλιο κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για την TTIP.   

Από πλευράς μας κάναμε μια στοιχειώδη αναζήτηση στον προσωπικό της λογαριασμό TWEET μήπως και κάτι μας έχει διαφύγει, μήπως δεν ήταν παρούσα στο ευρωκοινοβούλιο εκείνη την ημέρα (μήπως βρισκόταν ας πούμε στην Ελλάδα) ή μήπως είχε κάνει κάποια σχετική με την TTIP δήλωση ή σχόλιο μιας που όπως μπορεί κανείς να δεί με μια απλή επίσκεψη εδώ, η Σοφία Σακοράφα είναι και πολυγραφότατη και παρεμβαίνει σε μεγάλο εύρος διεθνών ζητημάτων.

Τίποτα. Ούτε μία δήλωση από την Σοφία Σακοράφα για την TTIP στις 10.6.2015. Αναφέρεται ωστόσο σε άλλα θέματα της συνεδρίασης που σημαίνει πως ήταν παρούσα στο ευρωκοινοβούλιο εκείνη την κρίσιμη ημέρα.

Για τους 3 συνήθεις συνοδοιπόρους του νεοφιλελευθερισμού ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κάποια αξίωση. Ούτε για τους 2 στυλοβάτες του καθεστώτος ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Θα περιμέναμε όμως κάποια εξήγηση από τη Σοφία Σακοράφα. 

Πάντα έτοιμοι να επανορθώσουμε.

Σημειώσεις:
  
[1]. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον μόλις 4 ευρωβουλευτές. Τους  Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνο  Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου. Ο Μανώλης Γλέζος έχει αντικατασταθεί από το Νίκο Χουντή ο οποίος μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου στις 15.7.2015 αποχώρησε από την Κυβέρνηση και πήρε στην ευρωβουλή τη θέση του Γλέζου ως πρώτος επιλαχών ενώ στη συνέχεια, στις 26.8.2015 αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφοντας τη ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ 53 ΜΕΛΩΝ ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ  όπως και η Σοφία Σακοράφα η οποία επίσης  αποχώρησε με δήλωσή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πλέον ανεξάρτητη ευρωβουλευτής.



Η ελληνική καμπάνια συλλογής υπογραφών εδώ :

Σταματήστε τις TTIP και CETA!



Για την TTIP μπορείτε να διαβάσετε :

 

Ένα αναλυτικό κείμενο του John Hilary :  



Διαβάστε επίσης :

 
 


 


 


5 σχόλια:

  1. και για οσους δεν καταλαβαν: ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απέσυρε με μονομερή απόφασή του την ψηφοφορία από την ημερήσια διάταξη, αξιοποιώντας τον αντιδραστικό κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.Η συζήτηση, με δεδομένο ότι δεν θα επακολουθούσε ψηφοφορία θα μετατρέπονταν σε φιλολογική, Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με "παρών" για το αν θα διεξαχθεί συζήτηση ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, γιατί ακριβώς δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη απόφαση που είχε προηγουμένως μεθοδεύσει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου..''. Αλλα ιδιαιτερα το παρακατω βαθυστοχαστο σχολιο του γραφοντος ειναι ολα τα λεφτα: ''Για τους 3 συνήθεις συνοδοιπόρους του νεοφιλελευθερισμού ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κάποια αξίωση. Ούτε για τους 2 στυλοβάτες του καθεστώτος ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Θα περιμέναμε όμως κάποια εξήγηση από τη Σοφία Σακοράφα....''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο διαχειριστής σε αυτο το θ'εμα έκανε μεγαλο φαουλ! Και επειδή ξέρω το ήθος του είμαι βέβαιος ότι θα επανορθώσει μετα από το κάτω:

    Σχετικά με ψευδή δημοσιεύματα σχετικά με την TTIP
    Υπέπεσε στην αντίληψή μας το παραπλανητικό άρθρο του http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr[1] το οποίο ισχυρίζεται ότι η Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade Investment Partnership – TTIP) δήθεν δεν καταψηφίστηκε λόγω απουσίας μεταξύ άλλων ορισμένων εκ των ευρωβουλευτών στου ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για ένα ανυπόστατο δημοσίευμα το οποίο έχει σα στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων ενώ βρίθει ανακριβειών.
    Κατ' αρχήν, η ψηφοφορία της 10ης Ιουνίου δεν αφορούσε την υπερψήφιση ή όχι της TTIP στη συγκεκριμένη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά για την ημερομηνία διεξαγωγή της συζήτησης γύρω από το θέμα - δηλαδή σε ποιά από τις επόμενες Ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητείτο το ζήτημα. Οι Ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν αργά το βράδυ της προηγουμένης (Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015) και πιο συγκεκριμένα στις 22:40 ώρα τοπική, ότι θα υπήρχε ψηφοφορία και συζήτηση για τη Διατλαντική Συμφωνία το επόμενο πρωί (Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2015) στις 08:00 ώρα τοπική. Ως αποτέλεσμα όχι μόνο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά 350 Ευρωβουλευτές έλειπαν από την Ολομέλεια την ώρα της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έλειπαν από την αίθουσα δεν προσήλθαν επειδή είχαν σοβαρές ανειλημμένες υποχρεώσεις.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ευρωβουλευτές του είναι πάγια εναντίον της Διατλαντικής Συμφωνίας Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων η οποία θα συνθλίψει το μικρομεσαίο παραγωγό, θα αφαιρέσει δικαιώματα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενισχύσει τις πολυεθνικές εταιρίες. Η TTIP απειλεί τα δημοκρατικά δικαιώματα, την επισιτιστική δυνατότητα, τις θέσεις εργασίας και το περιβάλλον. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψαν από την αρχή της θητείας τους την αντίθεσή τους στην TTIP[2][3] Άλλωστε, είναι εμφανής η αντίθεση τους στην συγκεκριμένη συμφωνία, αν δει κανείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - τόσο στο Facebook[4] όσο και στο twitter[5] - όπου υπάρχουν διαρκείς αναρτήσεις και αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα[6]. Μάλιστα, μπορείτε να βρείτε παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την TTIP από το Μανώλη Γλέζο[7], από το Στέλιο Κούλογλου[8] και από το Γιώργο Κατρούγκαλο[9] (όταν ήταν Ευρωβουλευτής), άρθρα από τους Κώστα Χρυσόγονο[9] και Κωνσταντίνα Κούνεβα[10] καθώς και αναρτήσεις στο site της Αντιπροσωπείας[11]. Ακόμη, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες ενάντια στη διατλαντική συμφωνία τον Απρίλιο[12].
    Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε κινητοποίηση το περασμένο Σάββατο (10 Οκτωβρίου 2015) στην Ελλάδα ενάντια στη συμφωνία[13]. Παράλληλα, τόσο οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το κόμμα στήριξαν τη συλλογή των 3 εκατομμυρίων υπογραφών ενάντια στην TTIP [14] ενώ συμμετέχουν στις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις που αναμένεται να λάβουν χώρα 10-17 Οκτωβρίου[15]. Η απόπειρα δαιμονοποίησης συγκεκριμένων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αβάσιμη και δεν πρόκειται να επηρεάσει κανέναν. Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβήθηκαν ποτέ την κριτική- είμαστε πάντοτε έτοιμοι να απαντήσουμε ακόμη και στις κατευθυνόμενες βολές εναντίον μας. Θα συνιστούσαμε όμως αυτές οι βολές να είναι τουλάχιστον ψύχραιμες – έστω και για τα μάτια του κόσμου, καθώς τώρα φωνάζουν από μακριά ότι είναι μη αντικειμενικές ή ίσως κατευθυνόμενες – ήτοι: δεν είδαμε πουθενά αλλού στο επίμαχο αναπαραγόμενο δημοσίευμα να αναφέρονται τα ονόματα αρκετών από τους υπόλοιπους 'Ελληνες ευρωβουλευτές πλην του κ Κύρκου. [16]


    ΓΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *συνεχεια από το προηγούμενο:

    [1] http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/…/1062015-4-2-tti…
    [2] Δείτε στα συνημμένα σε pdf το πρώτο φυλλάδιο των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφόρησε με την Κυριακάτικη Αυγή στα τέλη του 2014, το οποίο όχι μόνο καταγράφει την αντίθεσή τους μέσω ανακοίνωσης (Ανακοίνωση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ 3/10/2014) αλλά και ενημερώνει τους πολίτες της Ελλάδας για το περί τίνος πρόκειται. Το φυλλάδιο κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2014.
    [3] Επισυνάπτεται φωτογραφία του Δημήτρη Παπαδημούλη από τον Ιούλιο στο 2014 να κρατά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πανό που γράφει: "defend data protection, no to TTIP" - δηλαδή: υπερασπιστείτε την προστασία προσωπικών δεδομένων, όχι στην TTIP
    [4] https://www.facebook.com/syrizaep
    [5] https://twitter.com/SYRIZAEP
    [5] http://ow.ly/Tim8o
    [6] https://www.youtube.com/watch?v=1C0Q5eLISmI
    [7] https://www.youtube.com/watch?v=ersHb9TytlM
    [8] https://www.youtube.com/watch?v=TE8YeGqDxKg
    [9] http://www.ethnos.gr/article.asp…
    [10] http://ow.ly/Timb8
    [11] http://www.syriza.eu/index.…/guengl/1179-2015-07-15-14-49-18
    [12] https://www.youtube.com/watch?v=13pRQipAePg
    [13] http://ow.ly/Timhi
    [14] https://stop-ttip.org/
    [15] https://www.trade4people.org/
    [16] Εδώ μπορείτε να δείτε τι ψήφισαν όλοι οι έλληνες Ευρωβουλευτές: http://www.votewatch.eu/…/term8-postponement-of-the-debate-…
    11/10/2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://left.gr/news/eyrovoyleytes-syriza-stathera-enantia-stin-ttip

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ότι να'ναι...τρελή παραπληροφόρηση...

    http://www.votewatch.eu/en/term8-negotiations-for-the-transatlantic-trade-and-investment-partnership-ttip-motion-for-resolution-vote-.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή